Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την αποτυχημένη, όπως αναφέρει, εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων.
Πιο συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν τα οποία και επικαλείται ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνουν λόγο για 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που είχαν αποφασιστεί και κατανεμηθεί αναλογικά τον περασμένο Σεπτέμβριο από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων μόνο οι 937 έχουν καλυφθεί ενώ 159.063 θέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οκτώ κράτη, δεν έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής ούτε έναν πρόσφυγα, καθιστώντας την «κατάσταση ιδιαιτέρως ανησυχητική καθώς στην Ελλάδα, και σε πολύ μικρότερο βαθμό στην Ιταλία, έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες».
Με αφορμή τα παραπάνω, ο ίδιος ρωτάει την Κομισιόν σχετικά με την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος καθώς και για τον τρόπο που εκείνη σκοπεύει να καλύψει τις 6.000 θέσεις μέχρι τον Απρίλη και τις συνολικά 20.000 θέσεις μέχρι τον Μάιο.
Τέλος, ερωτάται η Επιτροπή αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος καθώς και για πιθανές κυρώσεις που εξετάζει για κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις κοινές Ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση
Ερώτηση προς την Επιτροπή
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκαν στις 16 Μαρτίου, ομολογείται η μέχρι τώρα αποτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τα 28 κράτη-μέλη.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 160,000 θέσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που είχαν αποφασιστεί και κατανεμηθεί αναλογικά, μόλις οι 937 έχουν καλυφθεί και 159,063 θέσεις εκκρεμούν. Η συμμετοχή των κρατών-μελών στο πρόγραμμα είναι απογοητευτική, ενώ υπάρχουν κράτη όπως η Κροατία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Δανία και η Εσθονία που δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα στο πλαίσιο του προγράμματος. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική καθώς στην Ελλάδα, και σε πολύ μικρότερο βαθμό στην Ιταλία, έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Η πρόθεση της Επιτροπής για επιτάχυνση του προγράμματος και πλήρωση 6000 θέσεων μέσα στον επόμενο μήνα είναι ενθαρρυντική, ωστόσο δεν λύνει σε καμία περίπτωση το πρόβλημα.
Ερωτάται Η Επιτροπή:
Με ποιόν τρόπο θα επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος το αμέσως επόμενο διάστημα και πώς θα συμπληρωθούν οι 6000 θέσεις μέχρι τον Απρίλιο και συνολικά 20.000 θέσεις μέχρι τον Μάιο;
Πότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το υπάρχον πρόγραμμα μετεγκατάστασης και σε ποιες κυρώσεις εξετάζει η Επιτροπή για τα κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις κοινές Ευρωπαϊκές αποφάσεις;