Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το κείμενο θέσεων για το προσφυγικό το οποίο θα παρουσιάσει το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το δείπνο εργασίας των «28» και τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας (Δείτε επίσης: Αγριεύει το παζάρι στην καρδιά της Ευρώπης)
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε κείμενο θέσεων πολύ κοντά στο προσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
.
Εάν ο Νταβούτογλου έχει αντιρρήσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις καθώς το προσφυγικό είναι στο σημείο 0.
Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στα βασικά σημεία του σχεδίου που θα παρουσιαστεί στην Τουρκία. Οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες -παραδέχτηκε- όμως όλοι οι ευρωπαίοι επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία.
Η ίδια αναφέρθηκε και στις πρακτικές δυσκολίες της συμφωνίας για την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία και στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τεχνικά.
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων», υπογράμμισε η Μέρκελ.
Πρόσθεσε επίσης ότι ιδιαίτερη σημασία έχει να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη σύντομα για τις επιστροφές προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. «Δεν θέσαμε ημερομηνία, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι λίγες ημέρες μετά την έναρξη των επιστροφών, θα πρέπει να ξεκινήσει η συμφωνία νόμιμης μετεγκατάστασης» δήλωσε.
Ολάντ: Η Τουρκία να μην αποφασίζει μόνη της για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία εάν δεν πληρούνται οι όροι. Τόνισε ακόμη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά και δεν μπορεί η Τουρκία να αποφασίζει μόνη της για αυτά.
Ο κ. Ολάντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό της βοήθειας που έχει προσφέρει η ΕΕ στην Τουρκία, ενώ επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλήξουν σε ένα καλό σχέδιο διότι ενδέχεται να υπάρξει νέα οδός μετακίνησης προσφύγων, για παράδειγμα από την Ιταλία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον τούρκο πρωθυπουργό.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».
Τη συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στο Twitter.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία «πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά και δεν θα υπάρξει καμία μαζική αποδοχή προσφύγων.
Σύνοδος Κορυφής σε νεφελώδες τοπίο
Το τοπίο έμοιαζε νεφελώδες από νωρίς στις Βρυξέλλες κατά την έναρξη της τρίτης σε μόλις έναν μήνα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, η έκβαση της οποίας είναι αβέβαιη με την Κύπρο να έρχεται σε πρώτο πλάνο στο «αλισβερίσι» Τουρκίας-ΕΕ για την ανακοπή των προσφυγικών-μετανασευτικών ροών.
Μένουν ακόμη πολλά να κάνουμε για να φθάσουμε σε συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -έχοντας ήδη από χθες αφήσει ανοιχτή την έκβαση της Συνόδου Κορυφής υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκαλούν τα τουρκικά αιτήματα-ανταλλάγματα..