Μήνυμα προς τα Σκόπια, την Τουρκία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως εκείνες που δεν τηρούν τους όρους πλήρως τους όρους αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, δημοκρατίας και δικαιοσύνης στο θέμα της κοινής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου των Ελλήνων του Πόντου (1916-1924), στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.
“Οι ηγέτες του κράτους των Σκοπίων πρέπει να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως ότι με διεκδικήσεις ονομάτων που επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία αλλά και με συρματοπλέγματα παραπετάσματος και πράξεις βαρβαρότητας εναντίον των προσφύγων, παραβιάζουν απροκαλύπτως τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν έχουν έτσι θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο”, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Για το Πολιτικό Αρχείο των Ελλήνων του Πόντου (1916-1924) ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι “έρχεται να φωτίσει μιαν από τις πιο σημαντικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας του 20ου αιώνα. Ιδίως δε τεκμηριώνει το ότι το κίνημα των Νεοτούρκων διέπραξε, κατά την περίοδο 1914-1923, την αποτρόπαιη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που κατά τους μετριότερους υπολογισμούς στοίχισε τη ζωή περίπου 400.000 Ελλήνων” και υπογράμμισε: “Θα επαναλάβω, για μιαν ακόμη φορά, ότι η μνήμη και αυτής της Γενοκτονίας δεν συντηρείται άσβεστη για λόγους εκδίκησης εναντίον εκείνων που την διέπραξαν, αλλά για να μην επιτρέψουμε, στο διηνεκές, να διαπραχθούν νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.
“Το μήνυμα τούτο είναι εξαιρετικά επίκαιρο και διδακτικό σήμερα, στη δίνη της προσφυγικής κρίσης που βιώνουμε, και την οποία πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε υπό όρους Ανθρωπισμού, Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης. Ενώ τους στυγνούς τρομοκράτες, που δολοφονούν μαζικώς αθώους ανθρώπους, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όπως τους δράστες εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και παρατήρησε: “Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι έχουμε ως ιστορική παρακαταθήκη το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό που διαμόρφωσε καθώς και τον θεσμό του Ικέτη, πράττουμε και θα πράξουμε στο ακέραιο το ανθρωπιστικό μας καθήκον έναντι των προσφύγων. Το ίδιο, όμως, πρέπει να πράξουν και οι λοιποί εταίροι μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους πλήρους αλληλεγγύης. Όσοι δε -εκείνοι οι γνωστοί, ευτυχώς λίγοι- δεν το πράττουν ως σήμερα, θα πρέπει, ακόμη και με την επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων, ν’ αντιληφθούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ιδέα και ένα αντίστοιχο θεσμικό και πολιτικό οικοδόμημα, το οποίο στηρίζεται στις αντηρίδες του ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καταφύγιο για φοβικούς λαούς ούτε σκάφος που ταξιδεύει με σημαίες πολιτικής ευκαιρίας”.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αποστολίδης επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ένδειξη τιμής πιστό αντίγραφο της σημαίας του ποθούμενου κράτους των Ελλήνων του Πόντου που σχεδιάστηκε το 1919 και δείχνει τον μονοκέφαλο αετό επί του σώματος της ελληνικής σημαίας. Η σημαία αυτή περιλαμβάνεται στο πολιτικό αρχείο των Ελλήνων του Πόντου μαζί με άλλα ντοκουμέντα.