«Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», καλεί ο Πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος που αναμένεται να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Ιερουσαλήμ.
Σε συνέντευξή του προς την Israel Hayom ενόψει την επίσκεψής του, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος δηλώνει: «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει σε επίπεδο άνευ προηγουμένου». «Βαδίζουμε μαζί σε ένα πολλά υποσχόμενο και απαιτητικό μέλλον, το οποίο βασίζεται σε στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά την επίσκεψή του, ο Πρόεδρος της Ελλάδας θα συναντήσει την Τετάρτη τον Πρόεδρο Ρούβεν Ρίβλιν. Την επομένη, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Όπως δηλώνει στη συνέντευξή του, «κατά το τελευταίο έτος, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά 32%. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 κοινά έργα μεταξύ ισραηλινών και ελληνικών εταιρειών και αναμένουμε σύντομα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για νέες συνεργασίες».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει τις ισραηλινές εταιρείες «να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα», και επισημαίνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή ενός ασφαλούς και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο Ιανουάριο, ο Π/Θ Νετανιάχου υπέγραψε στρατηγική συμμαχία με τους ηγέτες των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο έλληνας Πρόεδρος επαινεί την περιφερειακή συνεργασία και σημειώνει ότι “αυτό συμπληρώνει και ενισχύει τις ούτως ή άλλως εξαιρετικές σχέσεις των τριών χωρών. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που βασίζεται στην προώθηση της ευημερίας και της ειρήνης με τη δημιουργία ενός πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον. Δεν είναι μια συνεργασία που στρέφεται εναντίον κάποιου τρίτου μέρους». Υπαινισσόμενος την γειτονική Τουρκία, προσθέτει: «Θα συμφωνήσουμε να συμμετάσχουν σε αυτό το πλαίσιο [συνεργασίας] και όσοι συμμερίζονται την προσπάθεια προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας».
«Υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου»
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, επανέρχεται και υπενθυμίζει ο Παυλόπουλος τη θέση της Ελλάδας, η οποία χρησιμεύει ως θαλάσσια πύλη μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. «Η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα μέσω Κύπρου προς την Ελλάδα θα αποτελέσει εμπορική γέφυρα για την απρόσκοπτη σύνδεση με την Ευρώπη», εξηγεί.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας δυσχεραίνει την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος από τη Συρία, το Ιράκ και την Αφρική. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που φτάνουν στις ελληνικές ακτές προσπαθούν να εισέλθουν στην χώρα ή να περάσουν μέσω αυτής στην Κεντρική Ευρώπη. «75-80% των μεταναστών διαφεύγουν από περιοχές όπου υπάρχει πόλεμος και συγκρούσεις. Έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για τη διάσωση χιλιάδων ζωών, και πέρυσι, περισσότερα από 150.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, διασώθηκαν από την Ελληνική Ακτοφυλακή», δηλώνει ο έλληνας Πρόεδρος.
Μία ακόμη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η σοβαρή οικονομική κρίση που την έχει πλήξει, και από την οποία αυτή την περίοδο ανακάμπτει. Σχετικά με αυτό, ο Παυλόπουλος δηλώνει: «Έχουμε διεξαγάγει από κοινού με τους εταίρους μας και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση του Α΄ Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή».
Όσον αφορά τον ολοένα αναπτυσσόμενο τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ότι «οι ισραηλινοί ταξιδιώτες παραμένουν πιστοί στην Ελλάδα, αισθανόμαστε την αγάπη και τη βαθιά εκτίμηση μεταξύ των δύο λαών που πηγάζουν, μεταξύ άλλων, από την κοινή ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη και τη μουσική. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν και αγαπούν την Ελλάδα και για τον καθένα υπάρχει ένα δικό του μαγικό σημείο στην χώρα μας. Αλλά εμείς συνιστούμε να εξερευνήσουν νέους προορισμούς στην Ελλάδα. Εξάλλου, απέχουμε μόνο μιάμιση ώρα από το Ισραήλ».