Δικαιωμένη στην πολιτική της στο άσυλο η αυστριακή κυβέρνηση

Ως επιβεβαίωση της έως τώρα στάσης της εκλαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αυστρία το πόρισμα των δύο αυστριακών πανεπιστημιακών, στους οποίους η ίδια είχε αναθέσει να γνωμοδοτήσουν ως προς την προσφυγική πολιτική της και την πολιτική της στο θέμα του ασύλου.

 

Αυτό δήλωσαν σήμερα στη Βιέννη, μετά την παρουσίαση του πορίσματος στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

 

Μόνον που το πόρισμα, το οποίο εκτείνεται σε 86 σελίδες, αποφαίνεται πως δεν επιτρέπεται ο καθορισμός ενός απόλυτου αριθμού για τη χορήγηση ασύλου στη χώρα (ΣΣ δηλαδή ενός ανώτατου ορίου), πέραν του οποίου δεν θα εξετάζονται αιτήσεις που θα υποβάλλονται για άσυλο.

 

Το πόρισμα αφήνει ωστόσο ανοικτό ότι θα μπορούν να λαμβάνονται μέτρα με τα οποία θα μειώνεται στην πράξη ο αριθμός των αιτήσεων, για παράδειγμα με τον δραστικό περιορισμό της πρόσβασης στη σχετική διαδικασία.

 

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, έχει επιβάλει από τον Φεβρουάριο ανώτατο ημερήσιο όριο 80 στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί θα ανέλθει σε 37.500 (έναντι των 90.000 που είχε υποδεχθεί η Αυστρία μέσα στην περασμένη χρονιά), με στόχο ο συνολικός αριθμός χορήγησης ασύλου έως το τέλος του 2019 να μην υπερβεί τις 127.500.

 

Στην σημερινή παρουσίαση του πορίσματος στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, οι υπουργοί Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, έχοντας ως επιχείρημα ότι με το συνεχιζόμενο από πέρυσι προσφυγικό κύμα τίθενται σε κίνδυνο “η δημόσια τάξη και η εσωτερική ασφάλεια”, αποφαίνονταν πως η Αυστρία μπορεί να περιορίσει αισθητά την πρόσβαση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και να εξετάζει μόνον εκείνες τις περιπτώσεις , όπου αυτό είναι οπωσδήποτε αναγκαίο εξαιτίας της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Στις δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επισήμανε πως στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι φυσικά και υπάρχουν νομικές δυνατότητες, οι οποίες επιτρέπουν τα διαφορετικότερα περιθώρια διαμόρφωσης της πολιτικής.

 

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως μία “τιμή αναφοράς” (ΣΣ όπως αποκαλούνται από τους Σοσιαλδημοκράτες τα ανώτατα όρια) στην υποδοχή προσφύγων δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, διότι, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “εάν μπορούσαμε να τερματίσουμε τους πολέμους με τιμές αναφοράς, τότε θα παίρναμε πλέον αποφάσεις μόνον για τιμές αναφοράς”.

 

Πάντως, σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, θα αναληφθεί “κάθε τι πολιτικά εφικτό”, για να αποσαφηνιστεί πως η Αυστρία είναι σε θέση να υποδεχθεί μόνον έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων.

 

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλένερ, σημείωσε πως το πόρισμα επιβεβαιώνει την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι είναι νομικά επιτρεπτό να λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό του προσφυγικού ρεύματος.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ