Νέοι εσωκομματικοί κραδασμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα, στην Βουλή, για το Προσφυγικό

 

 

Σύσκεψη έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους συναρμόδιους υπουργούς και συνεργάτες του, στη Βουλή, για τον συντονισμό του Προσφυγικού.

 

H κυβέρνηση επείγεται να επικυρώσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, προκειμένου να αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Η ψήφιση και η υλοποίηση της συμφωνίας όμως επισφραγίζει το ότι η Ελλάδα μετατρέπεται στο δεσμωτήριο της Ευρώπης και υλοποιεί την πολιτική των κλειστών συνόρων.

 

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όπως έδειξε και η χθεσινή ανακοίνωση των 53 και οι αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα στου ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ενημέρωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

 

Στις χθεσινές αντιδράσεις πρωτοστατούσε η Βασιλική Κατριβάνου, ενώ από τους πρώτους που με αρθρογραφία είχε επισημάνει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι η πρώην αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.

 

Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι ότι και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπάρξει διαφωνίες με πρώτο τον Παναγιώτη Λάμπρου που είχαν αποτέλεσμα να μην υπάρξει ομόφωνη απόφαση κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου αυτή την εβδομάδα.

 

Χθες, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στη βοήθεια από την ΕΕ προς την Ελλάδα με στοιχεία, από τα οποία, όπως επισημαίνει η ελληνική πλευρά, διαπιστώνεται ότι υπάρχει κενό σε σχέση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ [βλ. σχετικά: Μουζάλας: Πολλές οι δυσκολίες στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας].

 

Οι τουρκικές Αρχές έχουν δηλώσει ότι σε αυτήν τη φάση μπορούν να δεχθούν 500 μετανάστες προφανώς επειδή δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί οι δομές φιλοξενίας. Πάντως αυτήν τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση κανενός αιτήματος ασύλου, αφού ο σχετικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Αυτήν τη στιγμή πάντως σε τρία νησιά (Λέσβο, Σάμο και Χίο) βρίσκονται περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι και είναι προφανές ότι όσο καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η υπομονή τους θα εξαντλείται και η κατάσταση στα hotspots θα χειροτερεύει.

 

Ακόμη όμως και η καταγραφή τους και η εξέταση των αιτημάτων ασύλου (εντός 14 ημερών προβλέπει η συμφωνία) αυτή τη στιγμή είναι ανέφικτη, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η βοήθεια κυρίως σε προσωπικό από την Ευρώπη δεν έχει φτάσει ακόμη, ενώ η υπηρεσία ασύλου δεν έχει ακόμη κλιμάκια σε όλα τα νησιά. Αύριο Σάββατο θα φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου 400 αστυνομικοί της Frontex.

 

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι επαναπροωθήσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε όσους επιθυμούν να περάσουν το Αιγαίο, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ΓιάννηςΜουζάλας, μιλώντας χθες στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ευχήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο χάος», αλλά παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια συμφωνία «με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της».

 

Επ’ αυτού σημείωσε ότι η βασική δυσκολία είναι η εμπλοκή πολλών μερών σε συνδυασμό με το «έλλειμμα ανταπόκρισης από την Ε.Ε. στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη», η «συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας», και «οι διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ