Ελλείψει προσωπικού και πόρων καταρρέει το ΕΣΥ

Στον αέρα οι προεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – Mε αντιρρησίες συνείδησης θα καλύπτονται τα κενά στην Υγεία

 

Την τάχιστη και αξιοκρατική στελέχωση των διοικήσεων των νοσοκομείων της χώρας ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα δυο ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ΝΔ και αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων ανά την χώρα είναι η πλήρωση των κενών στις διοικήσεις και οι ελλείψεις προσωπικού.

 

Όπως υπογράμμισε, εκτός από ταχεία, η στελέχωση των διοικήσεων θα πρέπει να ΄ναι και αξιοκρατική, καθώς μέχρι στιγμής «οι επιλογές που έχουν γίνει σ’ άλλες θέσεις διοίκησης κατά κανόνα δεν ήταν αξιοκρατικές».

 

Συμπλήρωσε δε, ότι «σ’ έναν τόσο ευαίσθητο τομέα δεν δικαιούται η κυβέρνηση να κάνει καμία απόκλιση από τους βασικούς κανόνες της αξιοκρατίας και πρέπει να υπάρξουν το συντομότερο δυνατόν διοικητές στα νοσοκομεία, οι οποίοι να γνωρίζουν το αντικείμενο και να μπορούν να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στις ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις τους».

 

Όσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι χρειάζονται και νέες οργανικές θέσεις και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Θέλω να θυμίσω, συνέχισε, ότι όταν εμείς παραδώσαμε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο του 2015, είχαμε δρομολογήσει έναν πολύ συγκεκριμένο προγραμματισμό προσλήψεων στον δημόσιο τομέα με 12.000 άτομα και με τις απαραίτητες πιστώσεις εξασφαλισμένες από τον προϋπολογισμό – και η πρώτη προτεραιότητα μας ήταν ο κλάδος της υγείας και ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Αυτές οι προσλήψεις, παρατήρησε, δυστυχώς δεν έγιναν – και δεν έγιναν διότι η κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να προσλάβει άλλες ειδικότητες έξω από τον κλάδο της υγείας, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο συγκεκριμένες πελατειακές δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει στο παρελθόν.

 

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης, ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε φάση εκπόνησης του δικού της προγράμματος για τον τομέα Υγείας, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα και τόνισε ότι πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο το κόμμα δίνει απόλυτη προτεραιότητα.

 

Mε αντιρρησίες συνείδησης θα καλύπτουν τα κενά στο ΕΣΥ

 

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα «παρουσιάζονται» πλέον οι αντιρρησίες συνείδησης. Συνεχίζοντας την τακτική του πρόχειρου «μπαλώματος» στις τρύπες των νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανοίγει τις πόρτες του ΕΣΥ στους αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή σε όσους για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους αρνούνται να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, και ζητεί από τα νοσοκομεία (την ώρα που στερούνται των αναγκαίων για τους ασθενείς), να τους παρέχουν είτε τροφή και στέγη είτε να τους δίδουν μηνιαίως ένα ποσό.

 

Παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, στον ένα και πλέον χρόνο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕλ οι χιλιάδες κενές θέσεις στο ΕΣΥ καλύπτονται όπως όπως με προσωπικό που δεν έχει εμπειρία στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της υγείας. Έτσι, στη Βαβέλ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που περιλαμβάνει εκτός από το μόνιμο προσωπικό, εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως τους επικουρικούς, δηλαδή τους συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές, τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση, τους 5μηνίτες (νοσηλευτές κυρίως ΥΕ) και τους εργαζόμενους από σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, θα προστεθούν και οι αντιρρησίες συνείδησης.

 

Οι αντιρρησίες συνείδησης αποτελούν την πιο πρόσφατη –αλλά μάλλον όχι τελευταία- προσπάθεια της ηγεσίας της Αριστοτέλους να κλείσει τις «τρύπες» του προσωπικού στα νοσοκομεία τακτοποιώντας παράλληλα όσους και όπως μπορεί από τους ψηφοφόρους της, και όχι μόνο. Μάλιστα, στο θέμα της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης τα δύο αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Εθνικής Άμυνας, καταθέτουν τη δική τους… καινοτομία: επιτρέπουν για πρώτη φορά στους αντιρρησίες συνείδησης να εκπληρώσουν την εναλλακτική θητεία και στα νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας και Βόλου.

 

Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, αυτό απαγορευόταν. Η εναλλακτική θητεία αφορούσε μόνο φορείς του δημοσίου και ιδίως την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε περιοχές εκτός των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, εκτός των αστικών κέντρων μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας (Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα) καθώς κι εκτός των περιοχών γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων.

 

Οι εξαιρέσεις αυτές πλέον έχουν αρθεί και οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να εκπληρώσουν τη θητεία τους όπου επιθυμούν. Ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής Άγγελος Παπαδόπουλος ζητεί από τα 25 δημόσια νοσοκομεία που έχει στην αρμοδιότητά του να αποστείλουν (μέχρι και τις 23 Μαρτίου) σε ειδικό έντυπο αριθμό θέσεων, ειδικότητες και αντικείμενα απασχόλησης για τους αντιρρησίες συνείδησης. Τα νοσοκομεία που θα δεχτούν άτομα για την εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας υποχρεούνται είτε να διασφαλίσουν τροφή και στέγη στους αντιρρησίες συνείδησης είτε να τους χορηγούν το ποσό των 223,53 ευρώ ανά μήνα. Το ποσό αυτό ορίζει ο νόμος είναι «ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ