ΔΝΤ: Δεν σχολιάζουμε υποτιθέμενες διαρροές
Σαρωτικές αναμένονται οι εξελίξεις, μετά τις αποκαλύψεις των διαλόγων μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου, σε μια χρονική συγκυρία απόλυτα κρίσιμη, αφού από Δευτέρα επανακινούν οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους Θεσμούς, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοικά αποδεκτό πλάνο που θα οδηγήσει κατευθείαν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Ν. Κοτζιά, Ευ. Τσακαλώτου και Όλγας Γεροβασίλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε προκειμένου να τους ενημερώσει, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ επίκειται να συνομιλήσει και με τους πολιτικούς αρχηγούς [βλ. σχετικά: Μπαράζ επαφών στο Μαξίμου για το ΔΝΤ].
«Το ΔΝΤ πιάστηκε επ’ αυτοφώρω»
Με άρθρο του, υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ», με αφορμή τις αποκαλυπτικές διαρροές του Wikileaks για την προθέσεις του ΔΝΤ, ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον κατηγορεί το Ταμείο ότι συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη [βλ. σχετικά: Πολ Μέισον: Το ΔΝΤ πιάστηκε επ’ αυτοφώρω].
Τη δική του επισήμανση, για τον διάλογο που δημοσίευσε το Wikileaks, κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης [βλ. σχετικά: Γεωργιάδης: Ποιος τους κατέγραφε και γιατί], ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ζητά εξηγήσεις [βλ. σχετικά: Eξηγήσεις από το ΔΝΤ ζητά η Γεννηματά].
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε ήδη με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, για να συζητήσουν σχετικά με το εν λόγω ζήτημα [βλ. σχετικά: Eπικοινωνία Τσίπρα – Κουτσούμπα για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks].
WSJ: Οι αποκαλύψεις προέρχονται από ελληνική υπηρεσία
Σε ένα ορθογραφικό λάθος ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Marcus Walker, βασίζει τους ισχυρισμούς του ότι το έγγραφο- με τον αποκαλυπτικό διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου που δημοσιεύτηκε στο Wikileaks – προέρχεται από ελληνική υπηρεσία.
Ο δημοσιογράφος έχει προκαλέσει νέο σάλο, μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks, καθώς βασιζόμενος στο ορθογραφικό λάθος του εγγράφου, όπου το όνομα της Ντέλια Βελκουλέσκου είναι γραμμένο “Velkouleskou”, ενώ το όνομά της γράφεται “Velculescu”, γεγονός που κατά τον αρθρογράφο σημαίνει πως το εν λόγω έγγραφο γράφτηκε από Έλληνες.
Σε άλλο tweet του ο Walker σχολιάζει ότι η διαρροή του εγγράφου δείχνει πως: Πρώτον η Άνγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να μην συζητά για το ελληνικό χρέος, δεύτερον ο Τσίπρας είναι ακόμη συγκεντρωμένος σε μία βραχυπρόθεσμη αποφυγή πόνου και τρίτον πως δεν προβλέπεται συμφωνία σύντομα.
Ακόμη χαρακτηρίζει την διαρροή ως μία «αξιοπερίεργη ελληνική προσπάθεια να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον μοναδικό της φίλο στις συζητήσεις για το χρέος».
Σε άλλο tweet αναφέρει πως το ότι ο Τσίπρας βάζει στο στόχαστρο το ΔΝΤ δείχνει πως δεν βλέπει πλέον την απομείωση του χρέους ως το βραβείο. «Μόνο να ελαφρύνει τα φορολογικά μέτρα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση”.
Διαψεύδουν τα WikiLeaks
Τα WikiLeaks διαψεύδουν τα σενάρια περί ελληνικής εμπλοκής στη διαρροή της συνομιλίας Βελκουλέσκου – Τόμσεν [βλ. σχετικά: WikiLeaks: Ουδεμία ελληνική εμπλοκή στις αποκαλύψεις].
ΔΝΤ: Δεν σχολιάζουμε υποτιθέμενες διαρροές
Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ήρθε η πρώτη αντίδραση του ΔΝΤ για τις αποκαλύψεις του Wikileaks όσον αφορά έναν διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές για εσωτερικές συζητήσεις» ήταν το αρχικό σχόλιο εκπροσώπου του ταμείου από την Ουάσινγκτον.
«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα το πιστεύουμε ότι χρειάζεται για μια βιώσιμη λύση όσον αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – μια λύση που βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηριζόμενης από ένα σετ μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους» συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
«Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες υποθέσεις. Όπως έχουμε πει υπάρχει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο τι είναι εφικτό όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και στο πόση είναι η απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους» κατέληξε στο σχόλιό του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.