«Ανοησίες» τα περί απειλών με πιστωτικό γεγονός – Άμεση απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα
Σταθερό στις θέσεις του, περί ενός αξιόπιστου μεταρρυθμιστικού προγράμματος βασισμένου σε ρεαλιστικές παραδοχές και με στόχο την άμεση επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε απαντητική της επιστολή μετά την διαρροή της συνομιλίας μεταξύ Πολ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου.
Η «σιδηρά» κυρία του ΔΝΤ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την επιστολή του [βλ. σχετικά: Επιστολή Τσίπρα στη Λαγκάρντ], υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το ΔΝΤ πάντα υποστηρίζει την «σταδιακή βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αλλά δεν έκανε καμμία αναφορά στην περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτύχει η προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των Αγορών.
Επίσης, Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισημαίνει την σπουδαιότητα μιας γρήγορης ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ υπογραμμίζει πως το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι σημαντικό ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Εύχεται δε και ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση να επιδεικνύει σεβασμό προς την ομάδα εργασίας του Ταμείου στην Ελλάδα, και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών των στελεχών του Ταμείου, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει ενόχληση για τη διαρροή των συνομιλιών.
Τέλος, η κ. Λαγκάρντ υπογραμμίζει ότι «οι εικασίες πως το ΔΝΤ χρησιμοποιεί το πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική στερούνται λογικής».
Η επιστολή Λαγκάρντ
Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ης Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.
Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.
Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.
Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.
Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.