Τη δυσφορία της κυβέρνησης για το αίτημα που διατύπωσαν δημοσίως αξιωματικοί του λιμενικού σώματος να παρέμβει εισαγγελέας για να ερευνήσει το ρόλο αλληλέγγυων που δρουν στον άτυπο καταυλισμό του Πειραιά, εξέφρασε ο Γιώργος Κυρίτσης.
«Δεν είναι και πάρα πολύ σοβαρά πράγματα αυτά… Είναι ένστολο σώμα με συγκεκριμένες διαδικασίες, και πρέπει να απευθυνθούν στην ιεραρχία τους όχι μέσω καναλιών. Υπάρχει η ιεραρχία τους, υπάρχει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες.
Ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι παραμένει ο στόχος μεταφοράς των μεταναστών και των προσφύγων του Πειραιά στον Σκαραμαγκά, έως τις 12 Απριλίου στόχος ωστόσο είναι να αδειάσει ο Πειραιάς έως το Πάσχα. «Το ίδιο περίπου χρονικό πλαίσιο βάζουμε και για την Ειδομένη» είπε, εξηγώντας ότι «συναρτώνται οι αποφάσεις μας με τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης».
Ανακοίνωσε επίσης ότι χθες Τρίτη εισήλθαν στην Ελλάδα 68 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα μας ξεπερνά τους 53.000. Είπε ακόμη ότι εξετάζεται σε εθελοντική βάση να μεταφερθούν από τη Χίο στη Λέρο οικογένειες προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στη Χίο.
Το κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία επαναπροώθησης είναι μια διαδικασία περίπλοκη, έχει νομικές προβλέψεις, και δεν πρέπει να καταπατώνται τα δικαιώματα των προσφύγων. «Εφόσον υπάρχουν αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται, ασχέτως της καθυστέρησης που δημιουργείται στη διαδικασία επαναπροώθησης», επισήμανε. Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες έχουν υποβάλει χιλιάδες αιτήσεις ασύλου.
Επίσης, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απέκλεισε ότι με πρωτοβουλία κυβέρνησης υπάρχει αποκλεισμός των ΜΜΕ από τον Πειραιά.