Οι Γερμανοί βουλευτές δηλώνουν ότι αναμένουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα έλθουν σε συμφωνία για να εκταμιευθούν περαιτέρω κεφάλαια διάσωσης, να αποφευχθεί μια περικοπή του χρέους και να ικανοποιηθεί το αίτημα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, σε μια μεταστροφή από το περασμένο έτος, όταν οι Γερμανοί πολιτικοί συσπειρώθηκαν στο να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, οι βουλευτές και οι αξιωματούχοι του Βερολίνου τώρα δηλώνουν ότι βασίζονται σε μια συμφωνία.
Ενώ η αργή ταχύτητα των συνομιλιών έχει φουντώσει τις φήμες ότι θα αποτελέσει άλλη μία κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό προϋπολογισμό τον Ιούλιο, οι Γερμανοί φορείς χάραξης πολιτικής βλέπουν το ελληνικό δίλημμα ως κατ’ εξοχήν επιλύσιμο σε σχέση με τις συγκρούσεις για την μετανάστευση και την απειλή του να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ΕΕ έχει τόσα πολλά ζητήματα στα οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει αυτές τις ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού», τόνισε η Ingrid Aendt-Brauer, Σοσιαλδημοκράτης που προεδρεύει τις επιτροπής οικονομικών της κάτω βουλής της Γερμανίας. «Τουλάχιστον για την Ελλάδα, μπορεί κανείς να ελπίζει σε μια συμφωνία. Πάντα κατορθώναμε να καταλήγουμε σε μία στο παρελθόν».
Την άποψη αυτή στηρίζουν η ανοιχτή πόρτα της Merkel στην περιορισμένη ελάφρυνση του χρέους και η αποφασιστικότητά της να αποφύγει την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, καθώς αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης. Μετά από τις συνομιλίες Merkel και Lagarde στο Βερολίνο την Τρίτη για την Ελλάδα, η Καγκελάριος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε «ένα πολύ λογικό μονοπάτι», αν και χρειαζόταν περισσότερη δουλειά για μια συμφωνία.
«Όπως και παρελθόν, θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να το ονομάζουμε ελάφρυνση χρέους», δήλωσε ο Carsten Linnemann, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Merkel, ο οποίος ψήφισε εναντίον του τελευταίου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας.
Οποιαδήποτε συμφωνία, θα πρέπει να περιλαμβάνει και να ικανοποιεί τα μέτρα λιτότητας της Ελλάδας, την πίεση του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους και την αντίθεση της Merkel στη διαγραφή μέρους των δανείων βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ωστόσο, καθώς οι Γερμανοί ηγέτες επιδιώκουν να καταστήσουν το τριετές πρόγραμμα βοήθειας λειτουργικό, οι μέρες όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble έσπρωχνε την Ελλάδα έξω από το ευρώ στη διάρκεια των συνομιλιών διάσωσης τον περασμένο χρόνο, έχουν περάσει.
«Πάντα λέγαμε ότι υπάρχει ευελιξία» για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει τους στόχους διάσωσης, δήλωσε ο Eckhardt Rehberg, εκπρόσωπος του CDU στην επιτροπή προϋπολογισμού της κάτω Βουλής. «Αυτό εξακολουθεί να ισχύει».
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση των κυβερνητικών εσόδων, όπως τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αντί των επώδυνων περικοπών των κοινωνικών προγραμμάτων, δήλωσε ο Rehberg.
Η Merkel τάχθηκε υπέρ μιας ακόμη διάσωσης για την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο και έβαλε το πολιτικό κεφάλαιο για να κερδίσει την απαιτούμενη έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.
Η διάθεση να αφήσουν το πιο χρεωμένο μέλος της ευρωζώνης να βγει από την ένωση έχει εξασθενήσει έκτοτε, με την Merkel να δηλώνει τον Φεβρουάριο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την προσφυγική κρίση να βυθίσει την Ελλάδα στο χάος, αφού την βοήθησε να παραμείνει στο ευρώ.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Wayne Bowers, της Northern Trust Asset Management, ο οποίος δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg: «Θα περιμένουμε κάποιου είδους λύση. Η προσδοκία μου είναι ότι ίσως να απογοητευτούμε όσο βαδίζουμε προς το καλοκαίρι. Αλλά θα υπάρξει μια λύση που θα παρουσιαστεί, θα τεθεί επί τάπητος και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις επόμενες εβδομάδες».