«Μακριά από μας οι αντιλήψεις να θεωρούμε τον πρόσφυγα πρόβλημα. Νομίζω ότι το έχουμε δείξει αυτό το πράγμα», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, σημειώνοντας ότι πρόβλημα δημιουργείται με την ανεξέλεγκτη ροή, με τη μεγάλη παραμονή.
Αναφέρθηκε δε στην ανθρωπιά που έχουν επιδείξει οι Έλληνες, «που δεν την έχουμε δει στις χώρες της Ευρώπης», φέροντας ως παράδειγμα ένα περιστατικό που έμαθε τυχαία, ότι τα Χριστούγεννα οι αστυνομικοί στη Μόρια έπαιρναν και μοίραζαν παιχνίδια στα παιδιά.
Αναφερόμενος στις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας ότι δεκατρείς πρόσφυγες και μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν από τη Χίο στην Τουρκία δεν κατάφεραν να καταγραφεί η επιθυμία τους για άσυλο, εκτιμά ότι έγιναν λόγω κακής πληροφόρησης. «Δεν μπορούσε να είναι αληθές κάτι τέτοιο, για τον απλούστατο λόγο ότι μπροστά στις κάμερες μεταφέρθηκαν από τα hot spots με τη συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών, αλλά και πολλών αξιωματικών της FRONTEX. Σε όλη τη διαδρομή από τα hotspots μπροστά στις κάμερες και παρουσία τόσων ξένων παρατηρητών, εάν κάποιος φώναζε “άσυλο” θα τον γυρνούσαμε αμέσως πίσω», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Πιστεύω ότι έγινε λάθος από κακή πληροφόρηση».
Στην παρατήρηση ότι υπάρχουν βίντεο που δείχνουν αντιδράσεις από τους μεταφερόμενους και βία από τους αστυνομικούς, ενώ οργανώσεις αμφισβητούν ότι ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους, απαντά: «Περίπου το 90% έχει ζητήσει άσυλο. Δεν μπορεί να μην ενημερώθηκε μόνο το 10%. Βέβαια η μεταφορά τους δεν είναι σε εθελοντική βάση, παρ? όλα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκε κανενός είδους βία».
Ο κ. Τόσκας ανέφερε, επίσης, πως υπάρχουν τάσεις αποσυμπίεσης στην Ειδομένη και τον Πειραιά, καθώς «οι άνθρωποι εκεί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι στους καταυλισμούς θα έχουν καλύτερες συνθήκες», ενώ αναφερόμενος στη κατάσταση που επικρατεί στους δύο αυτούς χώρους έκανε λόγο για «ρεσιτάλ φημολογίας που δεν επιβεβαιώνεται», αποδίδοντάς το «πιθανότατα, με τις εμπορικές επιδιώξεις των καναλιών και με τις αντιπολιτευτικές επιδιώξεις».