«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για τους απολυμένους της Ηλεκτρονικής Αθηνών». Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο πλαίσιο της Ημερίδας που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα “Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση 2014-2020 στο οποίο τίθενται οι δράσεις για τη στήριξη των απολυμένων από Εκδοτικές/Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις της Αττικής και από τις εταιρείες Sprider Stores, Φωκάς και Nutriart (Κατσέλης, Αλατίνη, ΕΛΒΙΠΕΤ).
Όπως τόνισε η κ. Αντωνοπούλου για το θέμα των απολυμένων της Ηλεκτρονικής Αθηνών, την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί ραντεβού με εκπροσώπους των 450 εργαζόμενους της εταιρείας οπότε και θα γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα. Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι «δεν γνωρίζω για ποιο λόγο οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν προσήλθαν χθες για δεύτερη φορά στην τριμερή συνάντηση με τον υπουργό και τους απολυμένους, αλλά όσον αφορά τους ανθρώπους αυτούς που περάσανε από το χώρο της εργασίας στον χώρο της ανεργίας θα συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο για αυτούς».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οι απολυμένοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών ενδέχεται να ενταχθούν στο Ταμείο Παγκοσμιοποίησης στο τέλος Δεκεμβρίου.
Στην τοποθέτησης της για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση και για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν για τους προς χρήση πόρους του η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε «υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις αλλά εγγυώμαι ότι οι κωλυσιεργίες του παρελθόντος όσον αφορά το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης έχουν τελειώσει. Δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο υπάρχουν απολυμένοι από το 2012-2013 και φτάσαμε στα τέλη του 2015 να έρθουμε για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την τελική έγκριση για να υλοποιηθούν τα προγράμματα. Επίσης, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με την αρμόδια επιτροπή ώστε να μπορούμε να εντάσσουμε ακόμη περισσότερους ανέργους και από επιχειρήσεις με χαμηλότερο αριθμό από 500 άτομα και άνω που ισχύει σήμερα, αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλές μεγάλες εταιρείες, άρα είναι και οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες που υποφέρουν».
Τα χρήματα που είναι να διατεθούν για τις ως άνω επιχειρήσεις είναι 44 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που διατίθεται από το Ταμείο συνολικά για φέτος είναι 150 εκατ., έναντι 500 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τέλος, η κ. Αντωνοπούλου κατηγόρησε όσους καταστροφολογούν, όπως είπε, σημειώνοντας ότι παρά τα capital controls, τις φοβερές πιέσεις που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας τη χρονιά που πέρασε, αυτός σε γενικές γραμμές άντεξε.