Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό φέρνει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογική ζώνη έκταση 10.000 στρεμμάτων στο Γκολφ Αφάντου [βλ. σχετικά: Στον «αέρα» επένδυση στα Αφάντου Ρόδου], η οποία ματαιώνει την εν εξελίξει διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής.
Μετά τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, που μίλησε για πράξη καταστροφική με πολυεπίπεδες επιπτώσεις για ολόκληρη τη χώρα, και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κάνει λόγο για «άκαιρη και ανούσια» παρέμβαση του υπουργείου, που στέλνει λάθος μηνύματα σε όλους τους εν δυνάμει επενδυτές στη χώρα μας.
«Το νησί της Ρόδου περιμένει εδώ και χρόνια την αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου, μιας επένδυσης η οποία θα βοηθήσει την ανάπτυξη του νησιού και τους κατοίκους της γενικότερα αναβαθμίζοντας τον τουρισμό. Η παρέμβαση του Υπουργείου στη συγκεκριμένη υπόθεση τη δεδομένη στιγμή λίγο πριν υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ), είναι άκαιρη και ανούσια.
Τέτοιες αποφάσεις εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας εδώ και χρόνια στέλνει λάθος μηνύματα σε όλους εκείνους που σκέφτονται ή επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας δημιουργώντας αφενός ένα εχθρικό περιβάλλον αλλά και θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης που δεν μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Ευελπιστώ ότι σύντομα το Υπουργείο θα αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες αυτής του της απόφασης και θα επιτρέψει την ομαλή εξέλιξη αυτής της επένδυσης που τόσο χρειάζεται το νησί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, η εν λόγω απόφαση Μπαλτά «έγινε λίγο πριν υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο (για το οποίο εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας αγοράς από δύο επενδυτές). Πρόκειται για τμήμα του ενός εκ των δύο ακινήτων στα οποία είχε μοιραστεί η έκταση της Αφάντου στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που ολοκληρώθηκε προ διετίας. Τότε είχαν πλειοδοτήσει η ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Angeliades Inc για το ένα τμήμα (στο οποίο εντοπίστηκε τώρα η αρχαιολογική έκταση) και η Αegean Sun Investments για το άλλο τμήμα.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπογραφούν οι δύο συμβάσεις με τους επενδυτές, καθώς διαπιστώθηκε πως υπήρχε πρόβλημα με το ΕΣΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Πρόκειται για τμήμα του ενός εκ των δύο ακινήτων στα οποία είχε μοιραστεί η έκταση της Αφάντου στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που ολοκληρώθηκε προ διετίας. Τότε είχαν πλειοδοτήσει η ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Angeliades Inc για το ένα τμήμα (στο οποίο εντοπίστηκε τώρα η αρχαιολογική έκταση…) και η Αegean Sun Investments για το άλλο τμήμα. Μετά την απόρριψη του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ απαιτήθηκαν δύο χρόνια μέχρι να ετοιμαστεί το νέο, που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΣτΕ, αλλά τώρα ανέκυψε το πρόβλημα του αρχαιολογικού χώρου».