Τη σύμπραξη περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, έθεσε ως προϋπόθεση για την επίλυση του ασφαλιστικού, ο πρώην Υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, που τοποθετήθηκε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για το ασφαλιστικό έπειτα από πρόταση του Ποταμιού.
Ο κ. Γιαννίτσης πάντως, παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη, απέφυγε να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση του ζητήματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ποιες θα είναι αυτές, δεν είναι ο ρόλος μου να το πω».
Ο ίδιος πάντως, που είχε διαβλέψει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε σε σχέση με το ασφαλιστικό και είχε προτείνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, άσκησε με εύσχημο τρόπο και κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι: «το ασφαλιστικό δεν λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατάνε ελάχιστα και δημιουργούν συνεχή αναστάτωση και αιφνιδιασμούς στην κοινωνία. Οι αλλαγές πρέπει να έχουν διάρκεια. Όλες οι χώρες κάνουν αλλαγές σε βάθος 25ετίας αλλιώς η ισορροπία του ασφαλιστικού επιτυγχάνεται μόνο με μείωση ποσών».
Σύμφωνα με τον Τάσο Γιαννίτση, η πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορεί να επέλθει εάν βασίζεται σε 5 βασικές αρχές. Την αρχή της ισότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την αρχή της αναλογικότητας μεταξύ των εισφορών και της σύνταξης, τη βιωσιμότητα του συστήματος και της οικονομίας και την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών.
Πάντως αίσθηση προκάλεσαν οι αντιδράσεις που πυροδότησε η παρουσία του πρώην Υπουργού στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές του κόμματος να ρωτούν ειρωνικά «ποιο φορέα εκπροσωπεί ο κύριος κι από ποιον έχει κληθεί;».