Ετοιμάζει κυβέρνηση μνημονίου ο Παπανδρέου

Πρωτοβουλίες, με πρώτη στη λίστα την ανασύνταξη της κυβέρνησής του κατά τη μεταπασχαλινή περίοδο, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους της Κυριακής” Πηγές πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του και έχει στείλει τα σχετικά μηνύματα προς τους υπουργούς του.

 

Οι συνθήκες εκτάκτου ανάγκης για την υλοποίηση του μνημονίου και της προώθησης του «Οδικού Χάρτη» έχουν αναλυθεί σε όλες τους τις διαστάσεις από τους συμμετέχοντες σε «κλειστές» συσκέψεις υπό τον Γ. Παπανδρέου, ενώ η «αμήχανη» πορεία της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την «πορτοκαλί» προειδοποίηση της τρόικας, οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στην επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για την ανακοπή της κλιμακούμενης φθοράς.

 

Η κυβέρνηση (των 55 και πλέον στελεχών) που συγκροτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη με στόχο τον καλύτερο συντονισμό αλλά και με κοντινό ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, φαίνεται ότι θα δώσει σύντομα τη θέση της σε ένα τελείως διαφορετικό κυβερνητικό σχήμα.

 

Ενα σχήμα μάχης για τους κρίσιμους «σταθμούς», όπως ο πλέον άμεσος. Από τις 3 του Μάη -με την έλευση κορυφαίου κλιμακίου της τρόικας για το κρας τεστ πριν από την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου- και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η κυβέρνηση καλείται να πετύχει άθλους για να καλύψει τα κενά της κωλυσιεργίας σε «καυτούς» τομείς. Ο μαγιάτικος έλεγχος των εκπροσώπων των δανειστών μας αναμένεται ότι θα γίνει με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους – γεγονός που δεν αποκλείει αρνητικά συμπεράσματα και «αστερίσκους» με παραπομπές προς τη Σύνοδο Κορυφής για «πολιτική λύση».

 

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει δεκάδες νόμους – για σημαντικούς όμως… εκκρεμεί η εφαρμογή τους (π.χ. για τα κλειστά επαγγέλματα)! Επιπλέον, η εικόνα που απαθανάτισε το Μέγαρο Μαξίμου από την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενεργοποιεί κινήσεις που βάζουν δυνητικά ένα τέλος στις αμφιταλαντεύσεις των κυβερνητικών στελεχών μπροστά στα στοιχήματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

 

Ο «Οδικός Χάρτης» -χαρακτηρισμός με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δώσει θετικό πρόσημο στη «μετεξέλιξη» του μνημονίου- συμπεριλαμβάνει ως βασική προϋπόθεση και για την αντιμετώπιση του χρέους τις γρήγορες αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας γης. Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι ο… κύβος ερρίφθη!

 

Τελείωσαν τα άλλοθι

 

Ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει, μέσω του ανασχηματισμού, το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει εκ γενετής συγκεκριμένη «ταυτότητα» και υπουργούς αποφασισμένους να δουλέψουν συλλογικά διεκδικώντας βάσιμα την παραμονή στις θέσεις τους μέχρι τη λήξη της τετραετίας.

 

«Τα… άλλοθι για ήξεις-αφήξεις τελείωσαν! Είναι η ώρα για συντονισμένη δράση, χωρίς «μετέωρα βήματα» που άλλωστε δεν επιτρέπει η συγκυρία», υπογραμμίζει κυβερνητικός παράγοντας προχωρώντας σε δεύτερη ανάγνωση της πρωθυπουργικής φράσης προς την κυβερνητική παράταξη, «εγώ θα προχωρήσω με όσους θέλουν και είναι πολλοί μέσα στην κοινωνία».

 

Εμφαση θα δοθεί εκ των πραγμάτων στον συντονισμό, στην ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου και της «ομάδας», που θα αναλάβει την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της εκκίνησης της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Ταυτόχρονα «ατμομηχανή» των παραπάνω θεωρούνται οι αναγκαίες αλλαγές στο κράτος, απελευθερώνοντας τις υγιείς δυνάμεις στη Δημόσια Διοίκηση, βάσει ενός νέου αξιοκρατικού πλαισίου λειτουργίας. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου – τέλος… χρόνου!», δηλώνει έμπιστος του Παπανδρέου.

 

Ο τσάρος και οι άλλοι

 

Το σταυρόλεξο της οικονομίας

 

Τα σύνθετα και δυσεπίλυτα προβλήματα που καλούνται να χειρισθούν υπουργοί θέτουν προτεραιότητες που εκ των πραγμάτων «διαγράφουν» το… χρέος που αφορά στο χτίσιμο του «συμπαθητικού» προφίλ της κυβέρνησης.

 

Η σαφής μείωση των χαμηλών αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων, από τα πρώτα αναγκαστικά μέτρα για την τιθάσευση του ελλείμματος, δεν συμπληρώνονται από νέες οριζόντιες περικοπές, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση. Αν τηρηθούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και «τρέξει» η ανάπτυξη θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αντιμετωπίζοντας τους αλματώδεις ρυθμούς της ανεργίας. Ωστόσο τα «στοιχήματα» είναι πιο συγκεκριμένα.

 

Αφορούν στην επιτυχία των αποκρατικοποιήσεων στην αφετηρία τους – εντός του 2011. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχεται σκληρή κριτική από υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Είναι πρόσωπο-κλειδί για τη σύνθεση του νέου σχήματος, με μικρές πιθανότητες μετακίνησής του. Επίσης προβλέπονται παρεμβάσεις στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, με προφίλ ηγεσιών που «βλέπει» τις μεταρρυθμίσεις ως φυσικό «σύμμαχο»…

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ