Τσίπρας: Συμφωνία ή εκλογές

Φόβο για τις προθέσεις των δανειστών και την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, εξέφρασε στη σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με υπουργούς την Μ. Δευτέρα.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews στο «μίνι-υπουργικό» που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ακούστηκε η φράση: «Αν οι δανειστές επιμείνουν στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, στέλνουν το μήνυμα ότι έχουν λάβει την απόφαση να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ. Μας οδηγούν στη δραχμή».

 

Επιπλέον τονίστηκε πως «εφόσον η Ευρώπη αποδεχθεί τον εκβιασμό του ΔΝΤ για τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, ουσιαστικά θα πάψει να υπάρχει και θα αποδείξει πως θέλει να επιστρέψει την Ελλάδα στη δραχμή». Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του κατέληξαν στην απόφαση: «Συμφωνία ή εκλογές. Οικουμενική κυβέρνηση δεν συζητάμε, ούτε νομοθέτηση προληπτικών μέτρων».

 

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, παρουσία πέραν του πρωθυπουργού – του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, των υπουργών Επικρατείας, Νίκου Παππάς και Αλέκου Φλαμπουράρη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, και Παιδείας, Νίκου Φίλη, της κυβερνητικής εκπροσώπους, Όλγας Γεροβασίλη, των γενικών γραμματέων κυβέρνησης και υπουργικού συμβουλίου, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Μιχάλη Καλογήρου, καθώς και ορισμένων στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

 

Σε περίπτωση που οι δανειστές υποκύψουν στις πιέσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε και επιμείνουν στην ψήφιση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για το 2018 από την ελληνική Βουλή είναι πολύ πιθανόν η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες, αναφέρει η Real News.

 

Η κυβέρνηση εάν επιλέξει μπροστά στα αδιέξοδα το σενάριο των εκλογών, θα πρέπει προηγουμένως να υποβάλλει την παραίτησή της, αφού έως και έναν χρόνο μετά την εκλογή της δεν μπορεί να επικαλεστεί εθνικό λόγο προκειμένου να ζητήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αρχαιρεσίες.

 

Σενάρια «Δεξιάς παρένθεσης»

 

Το θέμα της “δεξιάς παρένθεσης” θέτουν στο τραπέζι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζοντας τον Αλέξη Τσίπρα για μια “ηρωική έξοδο” από την κυβέρνηση με άρνηση των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές.

 

Η εκτίμηση πολλών στελεχών της Κουμουνδούρου, που πρόσκεινται κυρίως στους “53+”, αλλά και κορυφαίων υπουργών που εδώ και καιρό “ερωτοτροπούν” μαζί τους, είναι ότι η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία θα έχει ημερομηνία λήξης, σύντομα.

 

“Η εφαρμογή των σκληρών μέτρων του ΔΝΤ δεν κρατούν επί μακρόν καμία κυβέρνηση στην εξουσία”, αναφέρει κορυφαίος υπουργός πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.

 

“Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και η ταύτισή του με τους πλέον σκληρούς εκ των δανειστών θα τον οδηγήσει σε σύντομη πτώση”, επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει με αυτό τον τρόπο “να σώσει την ψυχή του και να μην ταυτιστεί με το μνημονιακό μπλοκ, αλλά αντιθέτως να αποδράσει από αυτό”.

 

Απορρίφθηκε πρόταση για «180»

 

Στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου έπεσε και η πρόταση να ζητηθεί πολιτικά πλειοψηφία 180 βουλευτών για την ψήφιση του πακέτου των 5,2 δισ., καθώς το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Η πρόταση απορρίφθηκε και μάλιστα… χωρίς επαίνους, καθώς εκτιμήθηκε ότι πριν από όλα θα αντιδρούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπήρχε ενδοκομματικό πρόβλημα. Επιπλέον, στο Μαξίμου δεν θέλουν να δημιουργήσουν περαιτέρω πρόβλημα στη σχέση τους με τη Φώφη Γεννηματά, την οποία θεωρούν στρατηγικό εταίρο σε μελλοντική αναδιάρθρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ