Θα αλλάξει το κλίμα ο Κυριάκος;

Θετικό το πρώτο δείγμα κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και πολλά ερωτηματικά

 

15 ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με ανάμεικτα αισθήματα υποδέχτηκε ο κόσμος της οικονομίας, του επιχειρείν και της αγοράς τις πρώτες προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομική πολιτική. Οι πρώτες εικόνες είναι θετικές, καθώς δείχνουν την προτεραιότητα που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η πρόθεση είναι αναμφίβολα θετική.

 

Όμως ερωτήματα όπως, αν και κατά πόσο η πρόταση θα γίνει πράξη και «θα σπρώξει» την οικονομία   προς τα εμπρός, υπερβαίνοντας τις υφεσιακές παγίδες του     Μνημονίου,  διευκολύνοντας την επιχειρηματικότητα, εξασφαλίζοντας νέες επενδύσεις και ανοίγοντας τις αγορές, είναι ακόμα νωρίς να απαντηθούν. Δεν βοηθάει και το ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν δεν συνιστούν ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά επιμέρους σημεία παρεμβάσεων, που δημιουργούν ωστόσο ένα κλίμα θετικής αναμονής.

 

Από τις 25 προτάσεις του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος, οι 15 αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την πολιτική τόνωσης των επενδύσεων, έστω και υπό μορφή αποσπασματικών παρεμβάσεων. Όπως σημειώνουν μάλιστα κύκλοι της Συγγρού οι ιδέες που εκφράζουν αυτές οι προτάσεις δεν απαιτούν, αλλά αντίθετα φέρνουν χρήματα, προσελκύουν επενδύσεις, αυξάνουν τον εθνικό πλούτο και κάνουν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο και τη Δικαιοσύνη.

 

Επισημαίνουν εξάλλου, πως παρότι πρόκειται για το πρώτο δείγμα γραφής του νέου κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, εντούτοις οι προτάσεις ειδικά για την οικονομία και την ανάπτυξη είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές. Με δεκάδες επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, τεχνοκράτες και ανθρώπους της αγοράς να έχουν εργαστεί επί ένα δίμηνο, με επιλογή από ένα σύνολο 400 προτάσεων.

 

ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ

 

Από την άλλη, το πακέτο των προτάσεων απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως μια δέσμη με μέτρα – τομές για την αλλαγή κατεύθυνσης της ελληνικής οικονομίας, που σήμερα βρίσκεται εκτός τροχιάς και παλινωδεί. Η κριτική που ασκείται εστιάζεται στην αποσπασματικότητα των προτάσεων, -κάτι που ισχύει, αλλά και δεν αρνήθηκαν οι συγγραφείς-, και στο ότι πλην της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων», δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το πώς θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση της ΝΔ το τρίτο Μνημόνιο και τις υφεσιακές συνέπειες των μέτρων στην πραγματική οικονομία.

 

Η επίσημη ΝΔ αναφέρει εδώ ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα  θα υπερβαίνει το Μνημόνιο και τις αρνητικές συνέπειές του. Το ζήτημα μπορεί να προκύψει άμεσα, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις «τρέχουν» σε απόλυτη εξάρτηση με την ευόδωση ή μη της αξιολόγησης και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

 

Τέλος, ορισμένοι αναφορικά με το περιεχόμενο των προτάσεων, επισημαίνουν ότι στο κεφάλαιο οικονομία – αγορά δεν αποτελούν κάτι πιο νέο από την επικαιροποίηση κάποιων προτάσεων της περιβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Ο αντίλογος εδώ είναι, ότι αυτό είναι καταρχήν απαραίτητο, καθώς αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αναδιοργάνωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αρρυθμιών στη λειτουργία των αγορών.

 

Και η παραδοχή ότι φυσικά δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη, αλλά και με την προσθήκη, ότι το ολοκληρωμένο πακέτο της νέας αναπτυξιακής πρότασης της ΝΔ ετοιμάζεται αυτή την περίοδο. Ενώ τώρα, προέχει να γίνει ευρύτερα γνωστό το πρόγραμμα των 25 σημείων, μέσω των ΜΜΕ, του διαδικτύου, αλλά και των περιοδειών Μητσοτάκη και των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ.

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ «ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ»

 

Στις πρώτες προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία, το επιχειρείν και τις αγορές, κυριαρχούν: H παροχή φορολογικών κινήτρων για εμβληματικές παραγωγικές επενδύσεις, που δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, με ελάφρυνση π.χ. φόρου, ανάλογα με τις δαπάνες προσωπικού και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, στα πρότυπα επιτυχημένων μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί αλλού. Δημιουργία ολοκληρωμένου μηχανισμού διασταυρώσεων συναλλαγών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και του τρόπου διαβίωσης, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να προκύψει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών.

 

Δραστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εισαγωγή κινήτρων και κυρώσεων που θα επηρεάζουν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Εφαρμογή του νόμου 4307/2014 που δίνει «ανάσα» στις επιχειρήσεις και επέκτασή του στις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και αυστηρότερη αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

 

Εφαρμογή του «παγωμένου» νόμου του 2014 για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, που μειώνει κατά 60% τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με ηλεκτρονική αυθημερόν προώθηση. Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών ως θεσμική πλατφόρμα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Υλοποίηση του σχεδίου του διεθνούς κύρους οργανισμού YOZMA για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Ενεργοποίηση της συμφωνίας DG Agri – ΕΤΕπ προκειμένου να δημιουργηθούν εγγυητικά κεφάλαια για την μόχλευση πολλαπλάσιων τραπεζικών κεφαλαίων προς τον αγροτικό τομέα. Επανεκκίνηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον». Επίσπευση των ΣΔΙΤ για την διαχείριση απορριμμάτων.

 

ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Στη ΔΕΘ η συνολική πρόταση

 

Το «φύγετε αμέσως» ως γενικό και μόνιμο πολιτικό αίτημα που θα απευθύνεται συνεχώς στο εξής προς την κυβέρνηση Τσίπρα από τη ΝΔ και το αφήγημα της «Συμφωνίας Αλήθειας» που διαγράφεται μέσα από το κυβερνητικό πρόγραμμα, θα αποτελέσουν τις σταθερές στις οποίες θα κινηθεί στο εξής η αντιπολιτευτική στρατηγική Μητσοτάκη. Παράλληλα, μετά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, Συγγρού, βουλευτές και κομματικός μηχανισμός έχουν τεθεί σε «εκλογικό συναγερμό», καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

 

Όπως είχε προαναγγείλει κατά την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης και συγγραφής του προγράμματος, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ θα διαπνέεται από αναπτυξιακή στόχευση, υπερβαίνοντας το Μνημόνιο, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα τεθεί προεκλογικά υπόψη και των δανειστών όχι για διαπραγμάτευση, αλλά για να υπάρξει ξεκάθαρο περιβάλλον εξαρχής.

 

Μετά το πρώτο βήμα της δημοσιοποίησης των 25 σημείων, θα ακολουθήσει η επίσημη παρουσίαση του ολοκληρωμένου νέου προγράμματος της ΝΔ στη ΔΕΘ, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί φέτος για πρώτη φορά ως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Οι αρχικές σκέψεις προσδιορίζουν παρουσίαση προγράμματος με 15 μέτρα ανά υπουργείο, καθώς και σχέδιο για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης.

 

Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, φυσικά το σκηνικό θα αναδιαταχθεί άρδην. Έτσι, μέσα στο μήνα θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο 100 σημείων διακυβέρνησης. Αν προκύψουν εκλογές, θα παρουσιαστεί αμέσως ως η σύνοψη της ολοκληρωμένης «γαλάζιας» προγραμματικής πρότασης. Όσο δεν προκηρύσσονται εκλογές, θα κρατείται και θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ