Προσπάθεια του πρωθυπουργού να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης
«Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας φιλοδοξούμε να αποτελέσει την πιο εμβληματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη διακυβέρνησή μας».
Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες, μία ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επώδυνες για τους πολίτες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα, σε μία προσπάθεια να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ο κ. Τσίπρας, σε διημερίδα που διοργάνωσαν το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εγκαινίασε», παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Νίκου Δραγασάκη, του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, και πληθώρας υπουργών και βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ, τον διάλογο για τη δημιουργία νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας. Ενα σύστημα που θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερις αστικές περιοχές, περί τα τέλη του 2016, και η πλήρης εφαρμογή του –σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό– θα γίνει σε «μακρύ χρονικό ορίζοντα»…
Ο κ. Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι την περίοδο 2010-2015 το κοινωνικό κράτος ήταν ο εύκολος και άμεσος στόχος μιας «καταστροφικής πολιτικής λιτότητας». Επισήμανε ότι «το ίδιο πολιτικό προσωπικό που προσυπέγραψε και προώθησε αυτές τις πολιτικές επιλογές για τη συρρίκνωση, την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, επιμένει και σήμερα να καταθέτει ως εναλλακτική προοπτική τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Αυτά που εννοούν είναι μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία, μείωση μισθών για γιατρούς και προσωπικό, υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας».
Ο πρωθυπουργός παρείχε κάλυψη και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε δύο σημεία κατά την ομιλία του. Οταν ανέφερε, μεταξύ των επιτευγμάτων της κυβέρνησης στην υγεία, τη διαφάνεια στις προσλήψεις, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, και τη συνολική εξυγίανση στη λειτουργία του Οργανισμού, καθώς και όταν επισήμανε ότι η κυβέρνηση «δεν διαχειρίζεται ούτε τα δάνεια, ούτε τα χρήματα και τις χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να διατηρεί καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ».
Ο κ. Ξανθός παρουσίασε τα κεντρικά στοιχεία της νέας ΠΦΥ που θα «επανεκκινήσει», όπως τόνισε, εντός του 2016. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία ιατρείων γειτονιάς, ο οικογενειακός γιατρός και η διεπιστημονική ομάδα υγείας που θα έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.
Επίσης, η ολιστική φροντίδα υγείας, από την πρόληψη και τους εμβολιασμούς μέχρι τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων, την παραπομπή σε νοσοκομεία και την αποθεραπεία – αποκατάσταση.