«Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως η Ελλάδα θυσιάστηκε προς όφελος μερικών τραπεζών»
Ως μέσο πολιτικού εξαναγκασμού, σε βάρος της Ελλάδας, θεωρεί τις συζητήσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, τονίζοντας ωστόσο πως στο Eurogroup της 24ης Μαΐου δεν εκτιμά ότι θα προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα στο ζήτημα της αξιολόγησης.
«Δεν νομίζω ότι θα χαθεί η αξιολόγηση, απλά θα χαθεί λίγος χρόνος. Το χρέος χρησιμοποιείται σαν ένα όργανο πολιτικού εξαναγκασμού» είπε ο κ. Ξυδάκης, ενώ στράφηκε κατά της Γερμανίας και προσωπικά κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών: «Ο κ. Σόιμπλε χρησιμοποιεί το χρέος και για την πολιτική κυριαρχία επί της Ελλάδος με έναν τρόπο, μια πολιτική επιρροή, αλλά και για να έχει τα δικά του οφέλη στο εσωτερικό της χώρας του».
Ανέφερε ακόμη ότι δεν είναι πεπεισμένος πως η σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας είναι απόλυτα αληθινή, υπογράμμισε ότι η φημολογούμενη πρόταση του ΔΝΤ για «πάγωμα» της αποπληρωμής των επιτοκίων μέχρι το 2040 μόνο όφελος μπορεί να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως «η Ελλάδα θυσιάστηκε προς όφελος μερικών τραπεζών».
Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, παραδέχτηκε ότι τα φορολογικά μέτρα είναι δύσκολα, αλλά –όπως επισήμανε– οι πολίτες μπορούν να τα αντέξουν με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει.
Πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία και πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά, είναι οι δυνατότητες που θα έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετεί ελεύθερα, τουλάχιστον -όπως είπε- στα ζητήματα που δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση: «Ότι είμαστε σε εποπτεία από το 2010 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να έχει εξασφαλιστεί ένας βασικός όρος, έστω περιορισμένος, της λαϊκής κυριαρχίας να μπορούμε να νομοθετούμε για πράγματα τα οποία είναι εκτός του δημοσιονομικού συμφώνου».