Τη βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στη «δύσκολη γειτονιά της» -και κυρίως στο προσφυγικό- να διαχειριστεί τον αντίκτυπο που έχει η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όχι μόνο στις χώρες της περιοχής αλλά και της δυτικής Ευρώπης, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του Πάνο Καμμένο, στην Αθήνα. Παράλληλα εξήρε τη διαρκή επιδίωξη της Ελλάδας να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.
Ο κ. Φάλον αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση των δύο χωρών για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ώστε «στους δύσκολους καιρούς να δημιουργήσουμε ένα νέο δρόμο μελλοντικής ευημερίας και ασφάλειας».
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ΕΕ αλλά και στην εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών.
Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων, καθώς «ξεπερνούν τις δυνατότητες μεμονωμένων κρατών, ακόμη και των πολύ ισχυρών».
Ο ρόλος του ΝΑΤΟ προσέθεσε θα πρέπει να είναι «άμυνας και αποτροπής έναντι απειλής απ’ οπουδήποτε και εάν προέρχεται». Αναφέρθηκε στη σύμπνοια, την ανεκτικότητα, τον σεβασμό της διεθνής νομιμότητας, στην απουσία επικίνδυνων και ανούσιων στρατιωτικών αντιπαραθέσεων και στην αλληλεγγύη που θα πρέπει να διαπνέουν τη Συμμαχία. Επισήμανε δε το άρθρο 1 της συνθήκης της Ουάσιγκτον για την ίδρυση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο, οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα, με αποχή χρήσης βίας.
Για να αποκτήσει το ηθικό πλεονέκτημα το ΝΑΤΟ θα πρέπει να στηριχθεί στις θεμελιώδεις αξίες του, αλλιώς υπονομεύουμε οι ίδιοι την αξιοπιστία του, σχολίασε περαιτέρω.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαρίστησε το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συνδρομή του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου θα ταξιδέψει στην Κρήτη συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, προκειμένου, όπως είπε ο κ. Καμμένος, να αποδώσει τιμές σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης,
Έλληνες, Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί υπερασπιστήκαμε μαζί όχι μόνο το έδαφος της Κρήτης, τις ανθρώπινες αξίες, την ελευθερία, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τη δημοκρατία, επισήμανε. Μαζί και σήμερα θα αντιμετωπόσουμε τις απειλές των ιδανικών μας. Στις δύσκολες στιγμές οι δύο χώρες είμαστε πάντα μαζί, σημείωσε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε τον κ. Φάλον πολύ μεγάλο Φιλέλληνα, που δεν ξεχνά ποτέ την Ελλάδα και τις αξίες του ελληνισμού, παρατηρώντας ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Βρετανού υπουργού Άμυνας μετά από 16 χρόνια.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με ανταλλαγή απόψεων σε στρατηγικό επίπεδο και συνεργασία σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, η ανταλλαγή επιτελών, η ανάπτυξη των αμυντικών υποδομών, ιδιαίτερα στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.