«Υποθηκεύετε την χώρα για την καρέκλα»
Την πεποίθησή του, ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί την ένταση της φοροκαταιγίδας που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και «όταν θα έρθει ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος τα πράγματα θα είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα» εξαιτίας των επιπτώσεων που θα έχουν στην πραγματική οικονομία τα νέα υφεσιακά φορολογικά μέτρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με μια ομιλία υψηλών τόνων, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον οποίο αποκάλεσε «άσχετο», «λαϊκιστή, οπορτουνιστή και εξουσιολάγνο». Όπως είπε, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα και για αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο», επιμένοντας στο αίτημα για πρόωρες εκλογές που «παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ» και, όπως επανέλαβε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, «όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα για τη χώρα».
Συνεχίζοντας τα ανοίγματα προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που ξεκίνησε από την ημέρα της εκλογής του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέμεινε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά μια πραγματική μεταρρυθμιστική κυβέρνηση» που «να κινητοποιεί τη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία αναζητά την επιστροφή στην κανονικότητα» και «να οικοδομήσει μια πλατειά πολιτική πλειοψηφία υπέρ των τολμηρών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».
«Εμείς θα είμαστε αυτή η κυβέρνηση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξήγησε: «Με το “εμείς” δεν αναφέρομαι μόνο στη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου. Γιατί το μεταρρυθμιστικό μέτωπο – είτε σας αρέσει είτε όχι – είναι σήμερα πλειοψηφικό και αποτελεί τη μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού. Και θα εκφραστεί πολιτικά μέσα από τη Νέα Δημοκρατία».
«Ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει ήδη αλλάξει» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και «κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ενώνονται στην πλατιά μεταρρυθμιστική συμμαχία. Οι μύθοι γκρεμίζονται. Οι αυταπάτες διαλύονται. Το εκκρεμές της ιστορίας έφυγε από το ακραίο σημείο του ψεύδους και του λαϊκισμού. Και επιστρέφει στην κανονικότητα. Επιστρέφει στην αλήθεια. Αυτό στερείτε κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Τη δυνατότητα να ζήσει με βάση τις πραγματικές δυνατότητές της. Και αυτό θα φέρουμε».
Η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ
Στο ίδιο πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την πενταετία 2017 – 2021, που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να ξεφύγει οριστικά από τον κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Έκανε λόγο για «διαφορετικό δρόμο και μίλησε για όσα μπορεί να επιτευχθούν «μέσα από μια συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, αλλά και με μια νέα συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους μας».
«Το σημείο αφετηρίας αυτής της νέας συμφωνίας αλήθειας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια», είπε για να προσθέσει: «Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα». Γι΄ αυτό είπε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος «πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%» και αφού, δεσμευτούν οι εταίροι σε αυτόν, η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί σε γενναίες μεταρρυθμίσεις με τις οποίες «θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%».
«Αυτοί πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι για τη χώρα για να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπία» και «να υπάρξει πραγματική προοπτική εξόδου από την κρίση», συμπλήρωσε. Εξηγώντας ότι ανάπτυξη 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π. της χώρας μας θα είναι 220 δις ευρώ και το όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος θα φθάσει τα 2.100 ευρώ, ενώ θα δημιουργούνται 120.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. «Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε», είπε.
Υποστήριξε ότι το χρέος «δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας», αλλά «το πρόβλημα είναι το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα επενδύσεων και η επίμονη ανεργία» και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση που έκανε «σημαία» το κούρεμα του χρέους: «Αυταπατηθήκατε για άλλη μια φορά θεωρώντας ότι στις 24 Μαΐου θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που σήμερα εισηγείστε έναν οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους. Η αυταπάτη σας δεν διήρκεσε πολύ ετούτη τη φορά. Τώρα γνωρίζετε πως οι πιστωτές μας δεν συζητούν το ενδεχόμενο κουρέματος και δεν πρόκειται να συζητήσουν ουσιαστική παρέμβαση στο ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018. Αντίθετα, εστιάζουν στη ρύθμιση των αποπληρωμών ( λήξεων – χρεολυσίων) και όχι στο ετήσιο ύψος τόκων, ενώ η απαραίτητη μετατροπή των μικρών σήμερα κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά δεν φαίνεται να είναι ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης. Με αλλά λόγια δεν εξασφαλίσατε καν αυτό που μας είχε προσφερθεί από το 2012. Γιατί κανείς δεν σας εμπιστεύεται».
Αναφερόμενος στο νέο πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση στο κόστος για τους πολίτες: «Σήμερα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Γιατί τα ψέματα, οι αυταπάτες, η αβελτηρία, η ασχετοσύνη, η υποκρισία έχουν μεγάλο κόστος. Κόστος που θα το καταβάλουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Κόστος που αποτυπώνεται με τρόπο γλαφυρό στο παρόν νομοσχέδιο», είπε υπολογίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία θα χάσει αθροιστικά το 2015 και το 2016 21 δις ευρώ σε Α.Ε.Π. από την επιστροφή στην ύφεση», καθώς «αν είχαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προέβλεπαν στο τέλος του 2014, δεν θα χρειαζόμασταν πρόσθετα μέτρα λιτότητας».
«Με τα μέτρα που νομοθείτε στερείτε από τη χώρα μας τη δυνατότητά της να ανακάμψει, να προοδεύσει, να αναπτυχθεί…», συνέχισε. «Η κυβέρνηση επενδύει σε έναν ακήρυχτο ταξικό πόλεμο. Μόνο που έχει κάνει λάθος υπολογισμούς. Κανείς Έλληνας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από τον τυφώνα των έμμεσων φόρων που σήμερα ψηφίζετε. Εξοντώνετε τους πάντες αλλά κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά. Με δεκάδες μέτρα αύξησης έμμεσων φόρων», τόνισε.
Για τον λεγόμενο «κόφτη», ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αποτελεί τη «ρήτρα της προσωπικής αναξιοπιστίας» του κ. Τσίπρα. «Επειδή οι δανειστές γνωρίζουν ότι τα μέτρα που εσείς τους προτείνατε δεν βγαίνουν, σας επιβάλλουν εκ των προτέρων συμπληρωματικά μέτρα», είπε και τόνισε: «Καμία χώρα στον πλανήτη δεν βρέθηκε ποτέ σε τόσο χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας ώστε οι δανειστές της να καταφεύγουν στην εξευτελιστική πρακτική της απαίτησης νομοθέτησης μέτρων περικοπής δαπανών εκ προοιμίου».
«Η προσωπική αναξιοπιστία σας επιμολύνει τη χώρα και δεσμεύει τις επόμενες γενιές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα. Είναι μια μέρα ντροπής για τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν αρκεί που πληρώσαμε τις αυταπάτες σας ήδη πολύ ακριβά. Τώρα πληρώνουμε τα πρόστιμα για τα ψέματά σας και προκαταβάλλουμε ρήτρες για την αναξιοπιστία σας», τόνισε. Στη δευτερολογία του, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο της Βουλής, ρωτώντας, γιατί δεν έχει προγραμματιστεί η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να διερευνηθεί τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και, όπως είπε, «για να μάθουμε και ποιο ήταν το μέγεθος της ζημιάς».
Συνέδεσε επίσης το ζήτημα της κυβερνητικής αναξιοπιστίας και με το λεγόμενο «Υπερταμείο»: «Γι’ αυτό σας ζήτησαν να υποθηκεύσετε ολόκληρη τη χώρα. Και να δεσμεύσετε όχι μόνο τις επόμενες κυβερνήσεις αλλά και τις επόμενες γενιές. Κι εσείς το κάνετε. Πρόθυμα. Για την καρέκλα. Είναι ντροπή σας» συνέχισε σε έντονο ύφος. Και, αφού εξήγησε ότι ο ίδιος και η ΝΔ είναι σταθερά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, πρόσθεσε: «Αλλά σε εμάς δεν τόλμησαν ποτέ οι δανειστές μας να μας ζητήσουν ένα αποικιοκρατικό ”Υπερταμείο”. Και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον όταν γίνουμε κυβέρνηση. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις. Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αναπτυξιακό πρόσημο. Στον περιορισμό του ρόλου του κράτους στις εποπτικές και ρυθμιστικές του αρμοδιότητες».
Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ στη Βενεζουέλα και στις αποκαλύψεις του ΘΕΜΑτος για τη επιχείρηση συγκάλυψης των παρεκτροπών του πρώην πρεσβευτή της στην Αθήνα. «Η Βενεζουέλα έχει καταστραφεί από τον φίλο σας Νικολάς. Σήμερα, στη χώρα που διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, η οικονομία έχει καταρρεύσει και οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Ο λαός της εξευτελίζεται και πεινάει», είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε για τον θαυμασμό του κ. Τσίπρα προς την πολιτική ηγεσία της Βενεζουέλας και συνέχισε: «Πώς εξηγείται η σπουδή σας να προστατέψετε και να καλύψετε ακόμη και τον παρεκτρεπόμενο πρέσβη της χώρας και με επιστολή μάλιστα; Εκτός αν οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα είναι ακόμη βαθύτεροι και στενότεροι από ό,τι θα δικαιολογούσε μια ιδεολογική ταύτιση. Ομολογουμένως έχετε πολλά κοινά με αυτούς που θαυμάζετε. Είστε λαϊκιστής, οπορτουνιστής και εξουσιολάγνος. Δεν σας νοιάζει αν ο λαός υποφέρει. Και για όλα τα δεινά φταίνε πάντα οι ξένοι. Και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία, αδιαφορώντας για το κόστος της παραμονής σας. Για αυτό και λέμε ξεκάθαρα: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα. Για αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο. Για αυτό το αίτημα για πρόωρες εκλογές παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ».