Ως «απαράδεκτη ακόμη και ως σκέψη», χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ την ενδεχόμενη νομιμοποίηση από την κυβέρνηση των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν πλαστά πτυχία, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από τους συναρμόδιους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους.
Μέχρι τώρα, ουσιαστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί δημόσια: «Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει, αλλά η σιωπή δείχνει ενοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος «οι πλαστοί τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους αυτούς να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και να εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο, καταλαμβάνοντας θέσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει υποψήφιοι με πραγματικά προσόντα».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών τίτλων σπουδών, διότι αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που πλήττει το δημόσιο εκπαιδευτικό αγαθό, προκαλεί ανισότητες και αναπαράγει εστίες διαφθοράς και διαπλοκής. Είναι αδιανόητο, με την ανεργία στα ύψη και την αξιοκρατία να αναζητείται, να υπάρχει έστω και η υπόνοια επιβράβευσης της χρήσης πλαστών δικαιολογητικών για πρόσληψη στο Δημόσιο».
Αρβανιτόπουλος: Ύβρις η νομιμοποίηση των πλαστών πτυχίων
Ως νομιμοποίηση της πλαστογραφίας και ύβρη προς τους χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους χαρακτηρίζει ο πρώην Υπουργός Παιδείας και καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει σφραγίδα νομιμότητας στα πλαστά πτυχία.
Σε δήλωσή του, ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρει: «Η επιλογή της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τα πλαστά πτυχία αποτελεί ύβρη προς τους χιλιάδες πτυχιούχους που αγωνίζονται καθημερινά να επιβιώσουν αναζητώντας θέσεις εργασίας. Επιβεβαιώνει ταυτόχρονα, ότι με το ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάσμα αξιών. Απέναντι στην αριστεία, τη διάκριση και το μόχθο, ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί την πλαστογραφία. Και είναι ντροπή που μια τέτοια ρύθμιση φέρει τη σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας».