Το «γαλάζιο» οικονομικό πλάνο εξηγεί στη Μέρκελ ο Μητσοτάκης
Κρας τεστ για τους «γαλάζιους» σχεδιασμούς για τη χώρα βλέπει η Συγγρού τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να διατυπώσει τις θέσεις του σχετικά με την αναθεώρηση στόχων και δεσμεύσεων για την ελληνική οικονομία και να διαπιστώσει τις αντιδράσεις του Βερολίνου.
Το γαλάζιο μήνυμα ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως δεκανίκι της κυβέρνησης Τσίπρα είχε ήδη διαβιβασθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το ζητούμενο πλέον είναι οι αντιδράσεις τους στις ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος που καλείται να ακολουθήσει η χώρα μας και στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αναθεώρηση στόχων και δεσμεύσεων.
Η αποδοχή από την καγκελαρία του αιτήματος για την κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελεί κατ’ αρχάς μια θετική κίνηση από το Βερολίνο, έστω κι αν δεν οδηγήσει σε κοινές θέσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η σημερινή συνάντηση φανερώνει ότι η Μέρκελ και συνακόλουθα οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες αναγνωρίζουν την ισχύ στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και τις προοπτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη – και θα διατηρήσουν επαφές σε ανώτατο επίπεδο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει απέναντι στη Μέρκελ τις ενστάσεις τους για τα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% σε πολυετή ορίζοντα. Όπως και το ΔΝΤ, θεωρεί το στόχο ανέφικτο. Οι δικές του επιφυλάξεις, ωστόσο, δεν θα προβληθούν στη συζήτηση με τη Μέρκελ μόνο σε μια οικονομική βάση, αλλά και με πολιτική στόχευση: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πρωτίστως να αντιληφθεί η γερμανίδα καγκελάριος ότι ο συνομιλητής της προβάλλει τις ίδιες θέσεις εντός και εκτός συνόρων και δεν εξαρτάται η στάση του από το ακροατήριο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει στην καγκελάριο και την πρόταση για μείωση των επιβαλλόμενων πλεονασμάτων στο 2% ετησίως, με δέσμευση της Αθήνας για ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 4% τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας.
Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η πρόταση θα αρχίσει να συζητείται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για μειώσεις των φορολογικών βαρών, που επιτείνουν την ύφεση στην ελληνική οικονομία.
Πρώτη Καταχώρηση: Δευτέρα, 30. 05. 2016 – 07:13