Νέοι δρόμοι στρατηγικής συνεργασίας με υπογραφές Τσίπρα – Βαλς
«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των δύο χωρών», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης πέρυσι, σε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως είπε.
«Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Γαλλλία μοιράζονται κοινές αξίες και βρεθηκαμε πολλές φορές στην κοινη ευρωπαϊκη διαδρομή υπερασπιζουμενοι δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών μας και όραμα για μια Ευρωπη με κοινωνική συνοχή. Αυτήν την κοινή ιστορία, τον κοινό βηματισμό, συνεχίζουμε και σήμερα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το γεγονός «ότι σήμερα είστε εδώ και επιμείνατε να γίνει η επίσκεψη παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σηματοδοτεί την αταλάντευτη στήριξη της κοινής πορείας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο Γάλλος Πρωθυπουργός έρχεται στη χώρα μας «σε μια περιόδο που η Ελλάδα έχει περάσει πια τις δύσκολες στιγμές». «Γυρίζουμε σελίδα, μπορούμε να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον και πρέπει να σχεδιάσουμε τα βήματα της επιστρφοής στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
«Η στήριξή σας και στη νέα αυτή εποχή θα είναι εξίσου σημαντική», κατέληξε.
Βαλς: Μπορείτε να υπολογίζετε σ΄ εμάς
Την ελπίδα ότι η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος ανάπτυξης, ελπίδας και απασχόλησης για όλους τους Έλληνες εξέφρασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
«Η επίσκεψή μου φέρει την σφραγίδα της ελπίδας και της εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Βαλς. «Έχουμε ανάγκη την Ελλάδα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης με τις αξίες, την ιστορία της και τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα.
Επανέλαβε ακόμη ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά και τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις της χώρας. «Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς», επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Ο κ. Βάλς έχει ήδη εκφράσει την στήριξή του στην Ελλάδα, τόσο για το χρέος όσο για επενδύσεις και προσφυγικό.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίσκεψη Βαλς στην Ελλάδα, ενώ το Παρίσι βάλλεται από τις κοινωνικές αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες.
Βαλς και Τσίπρας αναμένεται να υπογράψουν έναν «οδικό χάρτη» για την στρατηγική τους συνεργασία.
Η Γαλλία αναμένεται να συνδράμει με τεχνογνωσία στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, στις υποδομές, σε επιχειρήσεις startups, στον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Ενδιαφέρον υπάρχει από την Γαλλική πλευρά και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων με αεροδρόμια, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ ενδιαφέρον εκφράζεται και για εταιρίες ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης με το πλειοψηφικό πακέτο, όμως να παραμένει στην ελληνική πλευρά.
Συνεργασία αναμένεται να πιστοποιηθεί σε θέματα άμυνας και ασφάλειας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των απορριμμάτων, της αειφόρου ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας, της αγροτικής οικονομίας και των εναλλακτικών καλλιεργειών.
Επίσης, η συνεργασία περιλαμβάνει την χορήγηση υποτροφιών, συνεργασία των ελληνογαλλικών ινστιτούτων και επιμελητηρίων, την διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και σε θέματα πολιτισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις συναντήσεις θα προωθηθούν θέματα που αφορούν τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Γαλλία.
Από την Γαλλική πλευρά στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη, Νίκο Κοτζιά, Νίκο Ξυδάκη και Γιάννη Μουζάλα.
Είναι σαφές πως συνολικά ο τομέας των επενδύσεων αναμένεται να απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική πλευρά το επόμενο διάστημα. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο στην επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα, αλλά και την δική του παρουσία στην Κίνα από τις 2-6 Ιουλίου.
Έμφαση και στο Προσφυγικό
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί το προσφυγικό ζήτημα με την Γαλλία να δηλώνει ακόμα πιο έμπρακτα, τη στήριξή της στην Ελλάδα για το θέμα.
Το Παρίσι έχει δεσμευτεί για την υποδοχή 400 προσφύγων και μεταναστών το μήνα. Μόνο αυτή την εβδομάδα έχουν δεχτεί 97, ενώ έχει προγραμματιστεί να δεχτεί ακόμα 250 την επόμενη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να προσφερθούν 300 άνδρες προκειμένου να ενσωματωθούν στις υπηρεσίες της FRONTEX, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός προσωπικού στην ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου.
Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται πολύ σημαντικές για την ελληνική πλευρά, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα και το προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο.
Το μεταναστευτικό απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να κλείνει τη συνεδρίαση με ειδική αναφορά στην συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας. Αρκετά είναι τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που ανησυχούν για το γεγονός πως βασικά στοιχεία της συμφωνίας, όπως οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου δεν έχουν προχωρήσει.
Πρώτη Καταχώρηση: Παρασκευή, 03. 06. 2016 – 07:25