Αλλαγή πολιτικής για αλλαγή και της συμφωνίας προτείνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει:
«Χρειάζεται μια άλλη προοδευτική πολιτική, βασισμένη σε μια νέα κοινωνική συμμαχία. Σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για το ριζοσπαστικό και δίκαιο εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους. Με την αγορά και το κράτος να μετατρέπονται από ανταγωνιστικό σε δημιουργικό δίπολο. Το “όλα στο κράτος” ή “όλα στις αγορές” αποδείχθηκαν δογματισμοί που δεν οδηγούν σε λύσεις. Οδηγούν είτε σε κρατικά, είτε σε ιδιωτικά μονοπώλια. Εμείς θέλουμε ανοιχτό ανταγωνισμό και έλεγχο. Θέλουμε δημιουργική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θέλουμε δημιουργική επιχειρηματικότητα, πατριωτικό επιχειρείν. Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ μια εθνική γραμμή και μια κυβέρνηση ικανή να την υπηρετήσει.
Μια τέτοια κυβέρνηση αυξημένης αξιοπιστίας μέσα και έξω από τη χώρα, με “το λογισμικό” της αποτελεσματικότητας, θα μπορεί να αλλάξει επαχθείς όρους της συμφωνίας. Συνεπώς μιλάμε για αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και της συμφωνίας».
Η κ. Γεννηματά επικρίνει με οξύ τρόπο την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής της είναι αρνητικά με τραγική κατάληξη τη μόνιμη, όπως λέει, επιτροπεία.
Χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα «πρόθυμο» πρωθυπουργό, ο οποίος ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για να παραμείνει στην εξουσία, ενώ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη που υπόσχεται είναι μια ακόμη αυταπάτη. «Έχει συνθηκολογήσει με όρους ηττημένου», λέει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη κρίση, καθώς «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδείχθηκαν όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρει ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της είναι οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την οικονομία από τις στρεβλώσεις και θα είναι ασπίδα στον πολίτη. Απορρίπτει ταυτόχρονα το δίλημμα «Μεταρρυθμιστές ή Όχι» ως παραπλανητικό.
Υπογραμμίζει ότι με τον σχηματισμό της Επιτροπής Διαλόγου η ανασυγκρότηση που επιχειρείται αφορά την Προοδευτική Δημοκρατική παράταξη συνολικά, και επαναλαμβάνει ότι η βάση θα αποφασίσει για το ποια θα είναι η ηγεσία, ζητώντας απ’ όλους να μην εμπλέκουν τον Κώστα Σημίτη γιατί θα εκτεθούν.
Ακόμη, η Φώφη Γεννηματά απαντά σε όσα στελέχη του χώρου προτείνουν ίδρυση νέου κόμματος, λέγοντας ότι «δεν θα προκύψει με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία», αλλά με συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων στη βάση μιας προοδευτικής, προγραμματικής συμφωνίας.