Αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν πως δεν θα υπερψηφίσουν την εκχώρηση του 67% στους Κινέζους
Τον «ασκό του Αιόλου» φαίνεται πως ανοίγει η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει προς κύρωση στην Βουλή την σύμβαση παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2016, στο μέγαρο Μαξίμου, και ότι από τότε ακόμη ακούστηκαν, σε εσωκομματικό επίπεδο, κάποιες αντίθετες προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας φωνές.
Η σπουδή να κατατεθεί το εν λόγω νομοσχέδιο την Παρασκευή, εν μέσω κινητοποιήσεων των εργαζομένων που ζητούν διατήρηση των εργασιακών σχέσεων ως αυτές έχουν, έχει να κάνει με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και συγκεκριμένα με το ταξίδι του στην Κίνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί, φτάνοντας στις 2 Ιουλίου στο Πεκίνο, να έχει ολοκληρώσει, όπως είχε υποσχεθεί στους Κινέζους, την μεταβίβαση των μετοχών στην εταιρεία Cosco, ώστε και οι Κινέζοι να μην βρουν το παραμικρό «πάτημα» προς ανάκληση όσων εξήγγειλαν περί στήριξης με επενδύσεις της ελληνικής Οικονομίας.
Τώρα οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρούν, ισχυροποιούνται, καθώς δεν είναι και λίγοι οι βουλευτές που ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να το υπερψηφίσουν και κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να μην τίθεται σε κίνδυνο η υπερψήφισή του.
Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, εντείνοντας τις πιέσεις τους προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλώντας ότι, σε περίπτωση που υπαναχωρήσουν, θα τους καταγγείλουν δημοσίως για εμπαιγμό.
Η κυβέρνηση βεβαίως προσπάθησε να εκτονώσει την κρίση, αφενός μεν χαιρετίζοντας τις «δίκαιες», όπως τις χαρακτήρισε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αφετέρου δε ξεκινώντας έναν νέο κύκλο διαβουλεύσεων με την Cosco, ώστε να δεχθούν οι Κινέζοι τις προσθήκες προστασίας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Μάλιστα στο όλο θέμα ενεπλάκη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περίπου μια εβδομάδα, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία για αλλαγές που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, για να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι δεν θα θιγούν από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον ΟΛΠ.
Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι δεν αναμένεται να υποστείλουν την σημαία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων απαιτώντας την ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.