Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν συμπίπτει με την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις από τον ESM και πιθανόν να αποτελέσει προάγγελο περαιτέρω καλών ειδήσεων για την Ελλάδα. [Διαβάστε επίσης: Οικονομία και προσφυγικό στη…βαλίτσα του Γιουνκέρ]
Γιουνκέρ: Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο
Για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».
«Την πρώτη φορα που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ό,τι σήμερα διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη όπως και η Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Σήμερα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ανέφερε, σημειώνοντας ότι ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, αν και όχι με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως είπε.
Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ενώ ζήτησε «σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», επαναλαμβάνοντας τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό και κυρίως τις πιο ευπαθείς ομάδες.
Δήλωσε ακόμη ότι θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν θα κυριαρχήσει στις επαφές του το πρόγραμμα προσαρμογής.
«Το θέμα που θα απασχολήσει σήμερα τις συζητήσεις μας είναι το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ανέφερε.
Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλωσορίζοντάς τον στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, όπως είπε.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι τώρα «η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται ώστε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη».
Ελπίζω και είμαι βεβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε περυσι με την ίδια σοφία θα κινηθούμε στο εξής ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας, πρόσθεσε.
Συνάντηση Γιουνκέρ – Παυλόπουλου
Πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό ο κ. Γιουνκέρ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Στη συνάντησή τους ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την καθοριστική σημασίας συμβολή του για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη. Όπως υποστήριξε, αυτό είναι κάτι σημαντικό και στη σημερινή συγκυρία με το βρετανικό δημοψήφισμα.
«Η Ελλάδα, όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, έπραξε ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να μπούμε στην ανάκαμψη. Χρειάζεται όμως και η συμβολή των θεσμών, τόσο για την τόνωση της ρευστότητας, όσο και για τις επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να προχωρήσει το «πακέτο Γιούνκερ», αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση χρέους με βάση τους κανόνες του ESM και χωρίς ονομαστικό κούρεμα.
Με πολύ θετικά λόγια μίλησε για την Ελλάδα ο κ. Γιουνκέρ και όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι «αυτό εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και μετά από χρόνια δεν χρειάζεται να γίνουν συζητήσεις για προγράμματα προσαρμογής. Η χώρα τώρα κινείται για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η Ελλάδα που μου αρέσει και αγαπώ»
Για το προσφυγικό
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, υποστήριξε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κομισιόν κάνουν τη δουλειά τους στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να κάνουν και εκείνες το καθήκον τους, τόνισε.
Ενώ εξήρε το κουράγιο του ελληνικού λαού «και κυρίως αυτών που είναι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους Έλληνες και Ευρωπαίους», ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην κρίση. Άλλωστε η Ελλαδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες στο θέμα το μεταναστευτικό».
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ως προς την υποδοχή των προσφύγων»
Για το Brexit
«Ευχόμαστε η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτιμώ ότι πρέπει να το κάνει αυτό η Μεγάλη Βρετανία, που έχει ένα πολύ πιο ευνοϊκό καθεστώς από άλλα κράτη. Είναι μεγάλη τιμή να είσαι μέλος της ΕΕ αλλά αυτό έχει και υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.
«Γι’ αυτό έκανα ό,τι μπορούσα για να αποφευχθεί το Grexit. Ποτέ δεν ακολούθησα την παράλογη λογική όσων ήθελαν η Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη ζώνη του ευρώ. Και τελικά ήμασταν εμείς που επικρατήσαμε», τόνισε.