Σχολιάζοντας το Brexit εγκαινίασε τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η «περισσότερη Ευρώπη» δεν πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του αυταρχισμού και του απολυταρχισμού, αλλά αντίθετα σε μία «κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη».
Για το Brexit, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ευθύνεται η Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων», η Ευρώπη του Βορρά και του Νότου, ενώ όσον αφορά τον λαϊκισμό, εκτίμησε ότι αυτός τροφοδοτήθηκε από την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η Ε.Ε.
«Είμαστε εμείς που πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης σ’ όλη την Ευρώπη, για να πάμε τα πράγματα αλλιώς» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως, στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν πρώτες ρότα».
Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι «σ’ αυτή την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι, ήδη πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή της Ευρώπης». Ειδική μνεία έκανε και στις αυριανές εκλογές της Ισπανίας, στέλνοντας μήνυμα νίκης στο Podemos. «Μαζί πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη» τόνισε.
«Σηκώνουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος, έχουμε πλήρη γνώση του καθήκοντος μας» ανέφερε, σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης. Τον Σεπτέμβριο, εξήγησε, λάβαμε εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσουμε τη συμφωνία αλλά και να προχωρήσουμε σε μία σειρά τομών.
«Τηρούμε την εντολή που έχουμε λάβει»
«Καταφέραμε να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, έχοντας φέρει εις πέρας τις κυριότερες δεσμεύσεις» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, κινήθηκε στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε.
«H εμπιστοσύνη των πολιτών δεν ήταν τυχαία, ήταν αποτέλεσμα των διαπιστευτηρίων της σκληρής διαπραγμάτευσης» υποστήριξε και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τα εξωφρενικά πλεονάσματα που είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς.
Από τη μείωση των πλεονασμάτων – συνέχισε – εξοικονομούμε 20 δισ. ευρώ, καθώς δεν είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτύχουμε παράλογους δημοσιονομικούς στόχους.
Τον Σεπτέμβριο, υπενθύμισε, αναλάβαμε δύσκολες δεσμεύσεις και τις φέραμε εις πέρας.
– Προστατεύσαμε το 95% των στεγαστικών δανείων για την α’ κατοικία
– Μεταρρυθμίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προχωρήσουμε στην 13η μείωση των συντάξεων
– Πετύχαμε μία ουσιαστική δέσμευση για το χρέος. Έχουμε έναν οδικό χάρτη για παρεμβάσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
– Ανοίξαμε τη συζήτηση για ρεαλιστικούς όρους πλεονασμάτων, ύψους 1,5% – 2%, μετά το 2018
– Έχουμε κάνει αρκετά για την προστασία των αδύναμων, θεσπίσαμε το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία για τους ανασφάλιστους πολίτες, συνεχίζουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, καθιερώσαμε τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.
«Στόχος η επόμενη μέρα»
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης κλείνει έναν κύκλο και σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής». «Έχουμε όραμα και σχέδια για τον τόπο και προχωρούμε στον στόχο της δίκαιης ανάπτυξης» έσπευσε να προσθέσει.
Η υλοποίηση αυτού του στόχου, διευκρίνισε, έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση. «Πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή της κρίσης, για τις ανάγκες της ανάπτυξης» σημείωσε.
Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη μείωσης της ανεργίας. «Πρέπει να δώσουμε δουλειές στους ανθρώπους, να επανεκκινήσουμε την οικονομία» τόνισε και επισήμανε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα πρέπει να στηριχθούν σε συνθήκες «γαλέρας». Στόχος, συνέχισε, είναι να μειώσουμε στο μισό την ανεργία, εντός της επόμενης πενταετίας.
«Θέλουμε μία ανάπτυξη, η οποία δεν θα βασίζεται στη μείωση των μισθών, στις άθλιες συνθήκες εργασίας» συμπλήρωσε και προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία σταθερών και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.