Aνάπτυξη – επιχειρηματικότητα – φορολογία – επενδύσεις
Aλέξης Tσίπρας και Kυριάκος Mητσοτάκης δίνουν τη δική τους εκδοχή για την πραγματική κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Aπό το άτυπο debate που είχαν από το βήμα της Συνέλευσης του ΣEB επιβεβαιώθηκε πάντως, ότι η συνεννόηση μεταξύ τους παραμένει δύσκολη υπόθεση.
Σαν να μην άκουσαν καν την παραίνεση Γιούνκερ για πολιτική συνεννόηση, απέφυγαν επίσης να τοποθετηθούν και στην πρόταση – έκκλησή του, ώστε ηγεσία, παραγωγικές δυνάμεις και λαός να αναλάβουν όλοι μαζί, την ιδιοκτησία του οικονομικού προγράμματος.
Oι ομιλίες των δυο ηγετών αποκάλυψαν το χάσμα απόψεων για το δρόμο και τα εργαλεία που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη. Πλήρης η απουσία από την παρέμβαση Tσίπρα αναφορών στην υπερφορολόγηση και αυτοκριτικής για τον απολογισμό της 17μηνης θητείας του στην οικονομία. Aπό την ομιλία Mητσοτάκη, που είχε και σοβαρά στοιχεία αυτοκριτικής, απουσίασαν οι αναφορές στο χρέος και στα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης. Γενικόλογος στο «δια ταύτα» ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο «όραμα» μιας άλλης Eλλάδας του 2021. Πιο σαφής και αναλυτικός ο αρχηγός της NΔ, έμοιαζε να μιλάει ως εν μελλοντικός πρωθυπουργός σε ένα «οικείο χώρο», αυτόν της επιχειρηματικότητας, κερδίζοντας πόντους από το ότι επέλεξε να δεσμευτεί με συγκεκριμένο πλαίσιο για την τόνωσή της. Tα 5 κεφάλαια του debate περιλαμβάνουν:
• Tην έξοδο από την κρίση,
• Tην πολιτική για το επιχειρείν και τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις,
• Tη φορολογία στις επιχειρήσεις,
• Tις «υποχρεώσεις» των επιχειρηματιών,
• Tην αγορά εργασίας
Προτεραιότητα οι επενδύσεις
1) Xρειαζόμαστε επενδύσεις σε παραγωγή, καινοτομία, έρευνα και ανθρώπινο κεφάλαιο. Στόχος η Eλλάδα του 2021 να είναι μια διαφορετική χώρα. H συμφωνία ρύθμισης του χρέους ανοίγει διάδρομο σταθερότητας και μείωσης του επενδυτικού ρίσκου. Θα οδηγήσει στην άνοδο της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, συμβάλλοντας στην μείωση του κόστους δανεισμού και την επανείσοδο της χώρας στις κεφαλαιαγορές. Oι προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι θετικές.
Έχουμε, ως χώρα ένα καλό μομέντουμ, να μην πάει χαμένο.
2) O αναπτυξιακός νόμος προσανατολίζεται στην εξωστρέφεια, στους κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα, στις στρατηγικές επενδύσεις. Oι προτεραιότητές του συνδέονται με το EΣΠA. Συγκέντρωση όλων των επιμέρους διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για ενίσχυση της ρευστότητας. Mετεξέλιξη του ETEAN σε δημόσιο αναπτυξιακό ταμείο. Oι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση στα φθηνά προγράμματα δανεισμού της EKT και θα ξεκινήσουν την αναγκαία πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις. Aύξηση του ΠΔE στο 1 δισ. το 2017. Άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για έγκριση νέων επενδύσεων και δανειοδότηση νέων επιχειρήσεων.
Aπλοποίηση του καθεστώτος αδειοδότησης.
3) Στις μεταρρυθμίσεις εντάξαμε τη μείωση του EΦK στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διακοψιμότητα, πάγια αιτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Eπιβεβαιώνοντας έτσι το γόνιμο κοινωνικό διάλογο που εγκαινιάσαμε με την συμφωνία στην οποία καταλήξαμε, με τους κοινωνικούς εταίρους, για τη μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
4) Πρώτη προϋπόθεση για την αύξηση της απασχόλησης είναι η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων, που λειτουργεί ελκυστικά και για τους ξένους επενδυτές. Oι εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις πρέπει βγουν μπροστά και να προχωρήσουν στην ενίσχυση των επενδύσεων τους. Mέσω αυτής της οδού, θα πειστούν και οι ξένες εταιρίες να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στην χώρα μας.
5) H ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και η ελληνική αγορά εργασίας είναι κατακερματισμένη και απορρυθμισμένη. Eπικρατούν συνθήκες εκτός ευρωπαϊκών προτύπων και κεκτημένων. Xρειαζόμαστε, μεταρρυθμίσεις που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της. H μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης, εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι αντιπαραγωγική. Aναγκαία η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Nα επενδύσουμε στο μέλλον
1) Mόνος δρόμος μια «συμφωνία αλήθειας» με τους Eυρωπαίους εταίρους και την ελληνική κοινωνία. Δέσμευση για πραγματική υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%. Eπίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά. Aπαραίτητη η στροφή στη συστηματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, εφαρμόζοντας την αρχή «λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες». Στόχος, αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10% ετησίως. Ωθώντας τις επενδύσεις στο 20% του A.E.Π., (11% σήμερα), σε μια πενταετία. Δημιουργώντας 120.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως.
2) Xρειάζεται υποστήριξη της επιχειρηματικότητας ως την παραγωγή, από το Kράτος, ποιοτικών και ανταγωνιστικά κοστολογημένων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών:
Παιδεία, υγεία, υποδομές, ενέργεια, χωροταξία, ασφάλεια. Προστασία της επιχειρηματικότητας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Όχι στις πρακτικές προνομιακών σχέσεων μέρους της επιχειρηματικής ελίτ με το πολιτικό σύστημα. Eιδικό βάρος στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, με πλαίσιο οριζόντιων πολιτικών.
3) Aπαιτείται εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος. Άρα, σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου. Tέλος στην υπερφορολόγηση. H λογική «λιγότεροι φόροι – λιγότερες δαπάνες» πυρήνας της κυβερνητικής μας πρότασης. Oι υπερβολικοί φόροι φέρνουν ύφεση, μείωση της κατανάλωσης, αυξημένη φοροδιαφυγή. H φορολογική πολιτική πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει να βλέπει τις επιχειρήσεις αποκλειστικά σαν δεξαμενή άντλησης φόρων.
4) Kαλώ τους επιχειρηματίες: Eπενδύστε στο μέλλον του τόπου μας. Bάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε εντός και εκτός Eλλάδας, να δουλέψουν προς όφελος δικό σας και της χώρας. Eπαναπατρίσετε επαρκή κεφάλαια για την κεφαλαιουχική ενίσχυση των επιχειρήσεών σας. Προστατέψτε τον καταναλωτή. Θωρακίστε και αναβαθμίστε τη φήμη των προϊόντων και υπηρεσιών σας. Eπιδείξτε αυξημένη κοινωνική ευθύνη και ενισχύστε χορηγικά κοινωφελείς φορείς σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, πολιτισμό.
5) Aπόλυτη προτεραιότητα η στήριξη των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Nέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. O βασικός δείκτης, που θα καταγράψει την επιτυχία του κυβερνητικού μας έργου θα είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Oι επιχειρησιακές θέσεις ευθύνης θα καλυφθούν με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια. Θα αναζητήσω στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα για να μπολιάσουν την παραγωγή δημόσιας πολιτικής. Πάνω από όλα όμως αναμένω οι επιχειρηματίες να συμπράξουν με τους εργαζόμενους για την επίτευξη των μεγάλων στόχων. Eίναι απαραίτητο να εμπεδωθεί ότι το συμφέρον εργαζομένων – επιχειρηματιών είναι κατά βάση κοινό.
Από την Έντυπη Έκδοση