Ντόμινο εξελίξεων έχει δρομολογήσει το Brexit, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι και απρόβλεπτες, εάν δεν αποσαφηνιστεί άμεσα η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή «οικογένεια», αλλά και η νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται.
Υπό τον φόβο αυτό, ασφυκτική πίεση ασκεί η Ε.Ε. στη Βρετανία για ενεργοποίηση του άρθρου 50, με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε με την ιδιότητα της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, να τονίζουν ότι το Λονδίνο πρέπει να υποβάλει το συντομότερο επίσημο αίτημα προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την έξοδο.
Οικονομικές επιπτώσεις
Στο μεταξύ, «καμπανάκι» για την παγκόσμια ανάπτυξη έκρουσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι πέρα από τις επιπτώσει που θα έχει το Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Κομισιόν από την πλευρά της, ξεκαθάρισε ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο οι τράπεζες ευρωπαϊκών χωρών εξαιτίας του Βrexit και ότι η προστασία τους θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο.
Κάμερον: Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ε.Ε.
Απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος, ωστόσο, δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τους στενότερους δυνατούς δεσμούς με την Ε.Ε.
«Μακάρι να είχα κερδίσει το δημοψήφισμα. Είμαι λυπημένος για αυτό, ωστόσο περισσότερο με ανησυχεί η διασφάλιση των σχέσεων Βρετανίας – Ε.Ε.», είπε ο κ. Κάμερον, ενώ πρόσθεσε ότι θα κάνει το παν για να ενθαρρύνει μια «στενή σχέση» ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. «Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη», τόνισε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., το βράδυ της Τρίτης.
Κι ενώ οι περισσότερες τοποθετήσεις των Ευρωπαίων ηγετών ήταν σε τόνο απογοήτευσης και θλίψης για την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., ο κ. Κάμερον σημείωσε ότι παράλληλα έγινε μια εποικοδομητική και ήρεμη συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
Αναφορικά με την διαδικασία εξόδου, ο κ. Κάμερον σημείωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί, η Βρετανία παραμένει μέλος της Ε.Ε. με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και επεσήμανε ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα καθορίσει ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Γιούνκερ: Καμία συζήτηση χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50
Για «πλύση εγκεφάλου» στους Βρετανούς πολίτες έκανε λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι οι κυβερνήσεις της χώρας διαχρονικά ακολουθούσαν πολιτικές κατηγορίας των Βρυξελλών και της Ε.Ε.
Αρκετά σκληρή ήταν η στάση του προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση.
«Όποιος θέλει να φύγει έχει ένα σχέδιο», είπε, προσθέτοντας ότι αν ο επόμενος πρωθυπουργός προέρχεται από το brexit θα πρέπει την επόμενη μέρα να είναι σε θέση να μας κοινοποιήσει τη θέση του.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα για τις σχέσεις Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι μόλις αποχωρήσει, τότε η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση των δυο πλευρών θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, σαν να είναι τρίτη χώρα.
Τουσκ: Η καθυστέρηση δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση
Ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι οι «27», περιμένουν από τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης και ότι η καθυστέρηση δεν είναι η καλύτερη λύση ούτε για το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε για την Ευρώπη.
Ρούτε: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια
Να αναλάβει δράση κάλεσε το Λονδίνο και ο κ. Ρούτε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι «27» θα παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Θα πρέπει να αναλύσουμε, όπως είπε, την κατάσταση, να δούμε γιατί ο ευρωσκεπτικισμός υπάρχει σε πολλές χώρες και να λάβουμε τις αποφάσεις μας. Δεν είναι ώρα για στροφή στα ακραία και εθνικιστικά κόμματα, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών σε θέματα όπως το προσφυγικό, η ανάπτυξη και απασχόληση, τόνισε.
Τσίπρας: Διακριτή μεταχείριση προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την Ελλάδα
«Σοκ ιστορικών διαστάσεων» χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ε.Ε., για πρώτη φορά, δεν διευρύνεται, αλλά, αντίθετα μικραίνει.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών δεν παρέλειψε να ψέξει τις πολιτικές λιτότητας, την κοινωνική κρίση και το δημοκρατικό έλλειμμα, τα οποία θεωρεί ως αίτια του Brexit, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους έκπληκτους».
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός «καυτηρίασε» τη διακριτή μεταχείριση των εταίρων προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με εκείνη προς την Ελλάδα μετά το περσινό δημοψήφισμα. «Είναι προφανής η διακριτή αντιμετώπιση της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα, η οποία ζήτησε έντιμη συμφωνία και εταίροι της είπαν: “εφαρμογή του προγράμματος, αλλιώς grexit”». «Δεν πιστεύω στη λογική της τιμωρίας σε όσους θέλουν να φύγουν, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν», συνέχισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να παρουσιάζει το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50 ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα διαπραγματευθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις της Κομισιόν και της Ευρωβουλής.
Σήμερα η δήλωση της Ε.Ε. για το Brexit
Πλέον αναμένεται η «δήλωση ενότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.
Στη δήλωση τεσσάρων σημείων οι «27» δηλώνουν ότι σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και λυπούνται για αυτό, ωστόσο τονίζουν ότι προχωρούν ενωμένοι, ενώ επιθυμούν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, εκφράζουν την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν.