4% ανάπτυξη και 2% πλεόνασμα πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Σύνοδο του ΕΛΚ
Οι τυχόν αρνητικές συνέπειες της απόφασης των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ, το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών και η πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής απασχόλησαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε και δημόσια ως ατυχή την απόφαση της Βρετανίας να θέσει τον εαυτό της εκτός ευρωπαϊκής «οικογένειας» -κάτι που όλοι οφείλουν να σεβαστούν, όπως πρόσθεσε. «Από την βρετανική κυβέρνηση εξαρτάται η λήψη αποφάσεων για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης», τόνισε, και συμπλήρωσε: «Αποτελεί ευθύνη των υπόλοιπων 27 κρατών – μελών να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της Ένωσης».
«Αυτό που φάνηκε από το δημοψήφισμα είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες, που νιώθουν εκτεθειμένοι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι απόλυτα θεμιτοί οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται», σημείωσε, και τόνισε ότι είναι υποχρέωση του ΕΛΚ να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες.
«Ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα»
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, για το οποίο συνεχάρη τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι συνιστά απόδειξη πως «ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες». Όπως είπε, «είναι υποχρέωση των πολιτικών ηγετών να οδηγήσουμε τα έθνη μας, αλλά και την Ε.Ε., σε μία νέα περίοδο του μετά – λαϊκισμού στην πολιτική».
«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει»
Στις επαφές με ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τις απόψεις και εκτιμήσεις του για τις δυσκολίες εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, καθώς και την εναλλακτική πρότασή του για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, στο 2% του ΑΕΠ, καθώς και για υψηλότερη ανάπτυξη με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 4%. «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει όπως συμφωνήθηκε», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «ανέφικτο» τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί την παραμικρή αλλαγή στους ελληνικούς στόχους, πέρα απ΄ όσα άχουν ήδη συμφωνηθεί [βλ. σχετικά: Μοσκοβισί: Δεν αλλάζει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%].
Το συγκεκριμένο ζήτημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το συζήτησε αναλυτικότερα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένυ ο οποίος κατά τα προηγούμενα έτη εφάρμοσε αποτελεσματικό πρόγραμμα εξόδου της χώρας του από το μνημόνιο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Κένυ ότι το πρόγραμμά του «μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για την Ελλάδα». Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερα πλεονάσματα», υποσχόμενος να παράσχει στήριξη στην αλλαγή των στόχων προς την κατεύθυνση του «2+4».