Γράφει ο Νίκος Σουγλέρης
Μετά το Brexit όλη η Ευρώπη ζει στους δικούς της ρυθμούς. Αυτό διότι κανείς δεν περίμενε ότι αυτή η αρνητική εξέλιξη θα έβαζε τέλος στον ευρωπαϊκό πολιτικό εφησυχασμό. Οι φίλοι μας οι Βρετανοί επέλεξαν το «άλμα στο κενό» και τώρα ψάχνονται αλλά και τρέχουν να γλυτώσουν τα χειρότερα.
Μία εικόνα πήραμε στις Βρυξέλλες βλέποντας τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμήχανα και χωρίς μπούσουλα να συζητούν το αύριο της Ευρώπης. Ζούμε μία περίοδο παρόμοια με τη δική μας πέρυσι το καλοκαίρι αλλά εκτιμώ ίσως και κάτι χειρότερο.
Η επιλογή που έγινε από τους Εγγλέζους ήταν η χειρότερη αφού η Ευρωπαϊκή Ένωσης τους προσέφερε τα πάντα αλλά δυστυχώς μετά το δημοψήφισμα έδειξαν ότι όχι μόνο έκαναν λάθος αλλά είναι και ανέτοιμοι πολιτικά να διαχειριστούν το πρόβλημα που ήδη δημιούργησαν.
Και να ήταν μόνο αυτό; Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας πέρυσι. Γλιτώσαμε τα χειρότερα αφού ο Αλέξης Τσίπρας την τελευταία στιγμή έκανε το «ΟΧΙ», «ΝΑΙ» και βρισκόμαστε στην ΕΕ η οποία μας στηρίζει οικονομικά και πολιτικά. Οι Ευρωπαίοι από τις Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν στον πρωθυπουργό ότι προέχει η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό όχι μόνο στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε όλο το πολιτικό μας σύστημα.
Το επόμενο βήμα ναι μεν είναι είναι στραμμένο στην Ευρώπη αλλά η Ελλάδα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που την καθιστούν ευάλωτη σε τέτοιες συμπεριφορές.
Η κυβέρνηση πρέπει πρωτίστως να αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα, να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, με έμφαση στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας και εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ζητήσει από τους εταίρους- δανειστές σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η χώρα είναι προστατευμένη και δεν θα έχει επιπτώσεις των μέτρων. Σίγουρα, τέλος, το βρετανικό δημοψήφισμα πρέπει να παραμείνει εγερτήριο άγγελμα υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να γνωρίζουμε ως χώρα σε τι είδους αλλαγές πρέπει να προσβλέπουμε.