Σφοδρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η επιστολή – βόμβα της Cosco, στην οποία η εταιρεία κάνει λόγο για μονομερή ανατροπή της σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, λίγες μόλις ημέρες πριν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο.
Κι ενώ αναμενόταν η έγκριση της Βουλής, ώστε να κυρωθεί η παραχώρηση του λιμανιού, την ώρα που το νομοσχέδιο βρισκόταν υπό συζήτηση στην ολομέλεια, η Cosco βάζει…φωτιά στη διαδικασία. [Διαβάστε επίσης: Εμπλοκή με την Cosco για τον ΟΛΠ;]
Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, αναφέρει ότι το κείμενο της σύμβασης που κατατέθηκε στη Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος είναι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε η κινεζική εταιρεία στις 8 Απριλίου. Συγκεκριμένα, η πλευρά της Cosco καταγράφει επτά μεγάλες μονομερείς αλλαγές, μεταξύ των οποίων τη δυνατότητα να αλλάζει τον κανονισμό προσωπικού, ενώ φέρεται αποφασισμένη – εφόσον δεν γίνουν οι προβλεπόμενες αλλαγές – να κάνει πίσω στη συμφωνία.
Στο μεταξύ, σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με φόντο την εμπλοκή, με τον υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα να βρίσκεται στο στόχαστρο.
Τον κ. Δρίτσα «δείχνουν» και οι Κινέζοι, οι οποίοι στην επιστολή τους ζητούν να ενημερωθεί άμεσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – ο οποίος το Σάββατο θα επισκεφτεί το Πεκίνο – ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, κατά την διαδικασία κύρωσης της σύμβασης στη Βουλή ανέτρεψε μονομερώς βασικά σημεία από τα συμφωνηθέντα.
Δρίτσας: Θα απαντήσω μόνο θεσμικά
Απάντηση «μόνο θεσμικά και μέσω της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας» ανέφερε πως θα δώσει ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος αφήνει, ωστόσο, να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές.
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επιστολή της Cosco προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μέσω της οποίας η εταιρεία εξέφρασε τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο για τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιά, σημειώνει: «Αναφορικά με σημερινή επιστολή εκπροσώπου του παραχωρησιούχου του Λιμένα Πειραιά, σας ενημερώνουμε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα απαντήσει μόνο θεσμικά και μέσω της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.
Το ταξίδι Τσίπρα στο Πεκίνο
Μέσα σε αυτό το κλίμα προετοιμάζεται το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, με την συγκυρία που δημιουργήθηκε από χθες να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Πλέον ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις στις αιτιάσεις των Κινέζων, ενώ από πλευράς κυβέρνησης επιχειρείται να κλείσει γρήγορα το θέμα για να μην τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την επισφράγιση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών σε μια σειρά από τομείς, όπως στις μεταφορές.
Υπενθυμίζεται πως τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, καθώς και οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι επενδύσεις που ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό τους Κινέζους, οι οποίοι, βλέπουν την Ελλάδα ως την «πύλη εισόδου» για την Ευρώπη.
Μαζί με τον πρωθυπουργό στην Κίνα θα μεταβούν υπουργοί, θεσμικοί φορείς και επιχειρηματίες από τους τομείς του τουρισμού, του real estate, των τεχνολογιών, της αγροτοδιατροφής, των ναυτιλιακών και της υγείας.
Για επιστολή – κόλαφο κάνει λόγο η ΝΔ
«Για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του “άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και χαρακτηρίζει την επιστολή της COSCO προς το ΤΑΙΠΕΔ «κόλαφο». «Η επιστολή κόλαφος της COSCO δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο αντιπροέδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter στην κυβέρνηση. «Όταν έχεις κάνει μία γραπτή συμφωνία με κάποιον και πας μονομερώς και αλλάζεις τους όρους, πως λέγεσαι;» αναρωτήθηκε αρχικά και στη συνέχεια, σε δεύτερο tweet, έγραψε: «Α! Και για όσους δεν το ξέρουν, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ αποτελεί μέρος της Αξιολογήσεως η ολοκλήρωση της οποίας εκκρεμεί…».