«Η Ευρώπη δεν πρόκειται να καταστραφεί επειδή θα φύγει η Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, γιατί, όπως παρατήρησε, αν τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.
«Δεν θέλουμε να υπάρξουν παράλληλες διεργασίες», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλο μετά την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Εξάλλου, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι πρέπει να γίνει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, ώστε η αποκλίνουσες δυνάμεις που παρατηρούνται να γίνουν συγκλίνουσες.
Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα είπε ότι οι Έλληνες χρειάζονται ελπίδα για να συνεχίσουν και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα όσα άντεξαν τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, αναφορικά με το προσφυγικό, ο Γερμανός αντικαγκελάριος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις, για να συμπληρώσει ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις για το πρόβλημα και πως η χώρα μας δεν θα μείνει μόνη.
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει -και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού- αταλάντευτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. «Και αυτό», συμπλήρωσε, «το πράττει με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού».
Για το προσφυγικό υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και υπενθύμισε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα έως τώρα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, λέγοντας πως η ετυμηγορία του βρετανικού λαού είναι σεβαστή και πως Ευρώπη και Ε.Ε. θα προχωρήσουν και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία.
«Άλλωστε», συνέχισε, «η Ε.Ε. υπήρξε και πριν από τη Μεγάλη Βρετανία και θα υπάρξει και μετά τη Μεγάλη Βρετανία». Παρατήρησε, επίσης, ότι τον αγώνα για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος θα τον δώσουμε όλοι εκείνοι που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Άλλωστε, είπε, σημασία έχει όχι πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη, αλλά πόσο καλή ή καλύτερη μπορεί να γίνει.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να ξανασκεφτεί τις ρίζες της, επισημαίνοντας ότι σημαντική είναι η οικονομία αλλά το κέντρο βάρους είναι άνθρωπος. Μάλιστα, όπως είπε, η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.