Μαίνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις εξαγγελίες έως τις 20 Ιουλίου και σε κάθε περίπτωση πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.
Απομακρύνεται η πιθανότητα να συγκεντρώσει επί της αρχής τις153 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, μετά το «Όχι» της Φώφης Γεννηματά, τις 10 ψήφους της Ένωσης Κεντρώων, σύνολο δηλαδή 163, ενώ είναι άγνωστο ακόμη το τι θα πράξει η Χρυσή Αυγή.
Το ερώτημα, πάντως, που τίθεται, είναι εάν τα άρθρα που θα ψηφιστούν με πάνω από 200 ψήφους, ισχύσουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως προβλέπει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που έθεσε η κυβέρνηση προς διαβούλευση. Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι δηλώνουν ότι μόνο εφόσον ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο με τα 2/3 των βουλευτών μπορεί ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί από τις επόμενες εκλογές.
Αντιθέτως κυβερνητική πλειοψηφία, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ έχουν διαφορετική άποψη, εκτιμώντας ότι τα άρθρα που θα ψηφιστούν με τα 2/3 των βουλευτών, ακόμα και αν δεν ψηφιστεί το ν/σ επί της αρχής, θα ισχύουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Την ίδια στιγμή, οι γνώμες των συνταγματολόγων διίστανται, με τους περισσότερους εξ αυτών να μελετούν το Σαββατοκύριακο το θέμα, ώστε από σήμερα να καταθέσουν δημοσίως τις προτάσεις τους.
Πρόταση νόμου από ΔΗΜΑΡ
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει εντός των αμέσως επόμενων ημερών τη δική της πρόταση νόμου, παρόμοια με αυτή που κατέθεσε πέρυσι το καλοκαίρι σύσσωμη η τότε Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, προειδοποιεί πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσει το άρθρο 4 του κυβερνητικού νομοσχεδίου, ούτε να δώσει ψήφο επί της αρχής, γεγονός που προκαλεί ήδη αντιδράσεις από το κυβερνών κόμμα.
Υπέρ, πάντως, της ψήφισης της απλής αναλογικής φέρεται να είναι ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που στη σχετική ψηφοφορία δεν αποκλείεται να διαχωρίσει τη θέση του από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Αν πάντως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπερψηφίσει τα άρθρα του κυβερνητικού νομοσχεδίου για κατάργηση του μπόνους και το πώς κατανέμονται οι έδρες στις περιφέρειες (η ψήφος στα 17 δεν θεωρείται ότι είναι στον στενό πυρήνα και συνεπώς αρκεί η πλειοψηφία των 151 εδρών για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές), είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να συγκεντρώσουν τις 200 ψήφους.
Και αυτό καθώς ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι συγκεντρώνουν 101 ψήφους (75+16+10), ενώ και δυο τουλάχιστον από τους ανεξάρτητους βουλευτές (Λ. Γρηγοράκος και Χ. Θεοχάρης) θα καταψηφίσουν.
Σύνολο δηλαδή τουλάχιστον 103 βουλευτές.
Ακόμα και εάν έως το τέλος ο Θ. Θεοχαρόπουλος επιμείνει στην υπερψήφιση (και δεν ψηφίσει πχ μόνο την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), υπάρχει περιθώριο δυο ακόμη βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ποτάμι υπάρχουν δυο τουλάχιστον βουλευτές που ιστορικά έχουν αναφορά στην απλή αναλογική (Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης) και οι οποίοι, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιλέγουν να κινηθούν στην κομματική γραμμή.
Η κυβέρνηση αναμένεται, πάντως, να εντείνει την πίεσή της στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επικαλούμενη και την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει πέρυσι η Κοινοβουλευτική της Ομάδα υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα την κατηγορήσει ότι προσχωρεί στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη.