Πρόταση του Σημίτη στον Γ. Στουρνάρα

Στο σπίτι του πρ. υπουργού του ΠAΣOK B. Kοντογιαννόπουλου

 

Nα ηγηθεί του νέου κεντρώου κόμματος

 

H άρνηση του κεντρικού τραπεζίτη που όμως δεν αιφνιδιάστηκε

 

O Γιάννης Στουρνάρας, δεν υποκύπτει στον πειρασμό της άμεσης εμπλοκής στην ενεργό πολιτική. Tουλάχιστον στην παρούσα φάση το «όχι» -συνοδευόμενο από ένα «ευχαριστώ»-, του κεντρικού τραπεζίτη είναι σταθερό, σε οποιαδήποτε συζήτηση καθώς όπως λέει, αποκλειστική προτεραιότητά του παραμένει η σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος μετά τους σοβαρούς κλυδωνισμούς του τελευταίου 18μήνου.

 

Μάλιστα η τελευταία άρνηση του κ. Στουρνάρα να ενδώσει στην πρόκληση της πολιτικής έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς ήταν η απάντησή του σε σχετική πρόταση που προήλθε από τον Κώστα Σημίτη.

 

Τον πολιτικό που ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί πρότυπο για τις καθαρόαιμες εκσυγχρονιστικές απόψεις του, την ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική προσήλωσή του και το σχέδιο που εφάρμοσε για την οικονομία και την ανάπτυξη στην οκταετία που ήταν πρωθυπουργός. Εξ ου και στην πολιτική του ταυτότητα ο κ. Στουρνάρας προσδιορίζεται ως κεντρώος – κεντροαριστερός εκσυγχρονιστής και φανατικός οπαδός των μεταρρυθμίσεων.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

 

«Αν ούτε η πρόταση Σημίτη δεν ήταν ικανή για να τον κάμψει, τότε πράγματι η απόσταση που τον χωρίζει από τη μεταπήδηση στην πολιτική παραμένει μεγάλη». Αυτή είναι η άποψη συνομιλητών του κ. Στουρνάρα που γνωρίζουν βαθύτερες σκέψεις και επιθυμίες του κεντρικού τραπεζίτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της DEAL news, η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια δείπνου στο σπίτι του πρώην υπουργού επί Σημίτη, -αλλά και επί Κων. Μητσοτάκη-, Βασ. Κοντογιαννόπουλου.

 

Παρουσία μάλιστα του Θ. Πάγκαλου, καθώς και άλλων παλιών εκσυγχρονιστικών στελεχών, με θητεία στο πλευρό Σημίτη. Και αφορούσε την ανάληψη από τον κ. Στουρνάρα της πρωτοβουλίας να ηγηθεί ενός νέου καθαρά μεταρρυθμιστικού κόμματος στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε στην πρόταση, πιστεύοντας ότι ο χώρος των εκσυγχρονιστικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του κέντρου είναι ο μόνος που μπορεί να προχωρήσει τα πράγματα στη χώρα προς τα εμπρός, αλλά χρειάζεται ένα σοκ για να επανεκκινηθεί.

 

Ο κ. Σημίτης είναι παράλληλα πλήρως απογοητευμένος από τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, την ασυμφωνία των επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων, αλλά και των μεμονωμένων προσώπων του χώρου και ιδίως των κ. Γεννηματά και Θεοδωράκη. Για τους οποίους πιστεύει ότι μπορεί να έχουν καλές προθέσεις, αλλά δεν διαθέτουν το απαραίτητο πολιτικό βάρος για να σηκώσουν την υπόθεση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

 

Κατά τον Κ. Σημίτη το σοκ στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου μπορεί να προέλθει μόνο από μια νέα πρωτοβουλία στοιχείων άφθαρτων από την πολιτική. Με επικεφαλής ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως ο Γ. Στουρνάρας. Καμία σχέση με την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά, την οποία ο ίδιος θεωρεί θνησιγενή, ενώ έχει γνώση και των σκέψεων Θεοδωράκη, με τον οποίο συχνά συζητεί, να αποστασιοποιηθεί.

 

Πιστεύει, ότι τα υπάρχοντα κόμματα του χώρου πρέπει να διαλυθούν. Διότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του, ενώ και το Ποτάμι ξεκίνησε να φθείρεται ραγδαία πριν καν μπορέσει να προσφέρει όσα ελπιδοφόρα υποσχέθηκε με την ίδρυσή του. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης δεν πιστεύει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορέσει τελικά να υπερβεί τις εσωτερικές αντιδράσεις και να αναπροσανατολίσει τη ΝΔ σε μια καθαρή κεντρώα μεταρρυθμιστική δύναμη.

 

ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

 

Ο Γ. Στουρνάρας δεν έδειξε αιφνιδιασμένος από τη διατύπωση της πρότασης. Δείγμα του ότι, όπως επιμένουν άλλες πηγές, η ίδια πρόταση έχει συζητηθεί με κλειστές τις πόρτες μεταξύ των δυο ανδρών ή και σε άλλους κύκλους, εν γνώσει ή και παρουσία του ακόμα. Ο κεντρικός τραπεζίτης ευγενικά αρνήθηκε την πρόταση, αν και μόνο ασυγκίνητο δεν τον αφήνει η όλη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του κεντρώου – κεντροαριστερού χώρου με τη δική του εμπλοκή. Δεν είναι όμως ένα σχέδιο που θα το έβλεπε για το σήμερα ή το άμεσο μέλλον, αλλά σε βάθος χρόνου και εφόσον οι συνθήκες το ευνοούν και τότε. Βασική προϋπόθεση να είναι και ευρύτερο αίτημα των δυνάμεων του χώρου η δική του εμπλοκή σε ηγετικό ρόλο.

 

Δεν κρύβει την απεριόριστη εκτίμησή του για τον Κ. Σημίτη, που όπως επιβεβαιώνεται και από τα πράγματα είναι αμοιβαία. Αλλά θεωρεί, ότι το εγχείρημα που προτείνει είναι πολύ φιλόδοξο, σε πολύ αρνητικές συνθήκες και ο ίδιος δεν έχει την αντικειμενική δυνατότητα να το υπηρετήσει, ενώ πιστεύει ότι η χώρα και η οικονομία τον χρειάζονται αλλού.

 

Θεωρεί, ότι το «στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ» που ο κ. Σημίτης επανειλημμένα είχε πει στο παρελθόν, ισχύει ασφαλώς και για τον ίδιο, αλλά στη συγκεκριμένη πρόταση και στο συγκεκριμένο timing η απάντησή του δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από το ευγενικό, αλλά και καθαρό «όχι, ευχαριστώ».

 

Aκολούθησαν κρούσεις σε Kαμίνη και Διαμαντοπούλου

 

Eπιφυλακτικός ο δήμαρχος, θετική η Άννα

 

Η κινητικότητα Σημίτη για την ανασυγκρότηση του κέντρου και της κεντροαριστεράς είναι συνεχής και έντονη, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς κινείται εκτός των συντεταγμένων της Φ. Γεννηματά για τη δημιουργία του νέου κόμματος. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός βολιδοσκόπησε σε ανύποπτο χρόνο και τις προθέσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

 

Αν και τον θεωρεί άπειρο πολιτικά, εντούτοις τον κ. Σημίτη τον έχουν εντυπωσιάσει η υψηλή αποδοχή του, η μετριοπάθεια και σταθερή μεταρρυθμιστική προσήλωσή του. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απάντηση Καμίνη στον πρώην πρωθυπουργό ήταν αμφίσημη: Δεν το αποκλείει, αλλά και δεν το «βλέπει» άμεσα, στις σημερινές συνθήκες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όμως, όπου το θέμα «καίει» το ίσως ισοδυναμεί με άρνηση.

 

Αντίθετα, θετική σε ανάλογη σκέψη του Κ. Σημίτη υπήρξε η στάση της Άννας Διαμαντοπούλου, που δεν αποκλείει ευρύτατες ανακατατάξεις στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Η πρώην υπουργός θεωρεί ότι οι κινήσεις για το νέο κόμμα εξυπηρετούν προσωπικές σκοπιμότητες και ακόμα κι αν ευοδωθούν δεν θα έχουν στη συνέχεια σοβαρό πολιτικό και εκλογικό αποτέλεσμα. Συμφωνεί με τον κ. Σημίτη στη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και δε λέει όχι σε μια πρόταση «ολικής επαναφοράς» της σε ηγετικό ρόλο.

 

Έντυπη Έκδοση

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ