«Με αυτό που διάβασα πείστηκα ότι πρέπει να παραμείνουμε στην Ευρώπη»
«Ώριμη σκέψη» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ επιβεβαιώνει και τους ισχυρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη περί δικλης του εντολής για το περίφημο Plan B.
«Νομίζω είναι ώριμη μία τέτοια σκέψη και το θέλει και ο ελληνικός λαός. Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς τον κοινοτάρχη, τον δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για το ποιος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας επισημαίνει πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει τη δυαρχία ως «μη εποικοδομητική».
«Το θέμα των αρμοδιοτήτων είναι ένα ζήτημα το οποίο θέλει συζήτηση. Και πρέπει αυτό να το δούμε στην προοπτική της αναθεώρησης και να κουβεντιάσουμε για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διαρχία, δεν είναι εποικοδομητική, αλλά στο πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη που προστατεύει τις λεπτές ισορροπίες και δημιουργεί εύρυθμες συνθήκες για το πολίτευμα, μπορούμε να συζητήσουμε τις αρμοδιότητες» δηλώνει ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, και θα ενισχύσει το λαίκό παράγοντα.
«Νομίζω ότι ο βασικός άξονας είναι μία αναθεώρηση η οποία θα υποκαταστήσει ώριμες αλλαγές πάνω σε εγνωσμένες δυσλειτουργίες, παράδειγμα νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει και τη δυνατότητα να ενισχυθεί ο λαϊκός παράγοντας, η λαϊκή επιλογή, μέσα από δημοψηφίσματα, μέσα από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, μέσα από την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου» αναφέρει.
Ερωτηθείς εάν σκέφτεται δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Όχι, διότι αυτό δεν προβλέπεται από το συνταγματικό νομοθέτη».
Για τις φήμες που υπήρξαν ότι ο ίδιος σκέφτεται το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Συμβουλευτικά ενδεχομένως, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι δεύτερη και τρίτη σκέψη».
«Η θεσμικά ορθή διαδικασία θα ήταν να συμφωνήσουμε ο καθένας να καταθέσει τις προτάσεις του και να συμφωνήσουμε όλοι μαζί την απλή αναλογική, ώστε να πάμε στην επόμενη εκλογή η οποία έχει και ένα χαρακτήρα κρίσιμο σε σχέση με τα άρθρα που θα αναθεωρηθούνε» συμπληρώνει.
Για το «Plan B»
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του για τη συζήτηση των τελευταίων ημερών γύρω από το λεγόμενο «Σχέδιο Β», καθώς όπως είπε έχει μιλήσει για αυτό δημοσίως μετά τη συμφωνία του Ιουλίου.
Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου δώσει μία εικόνα τι θα γίνει αν βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ένας από τους λόγους που πείστηκε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη «είναι και αυτά που διάβασα».
«Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους, όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις». «Οι μεροκαματιάρηδες, οι άνθρωποι του μόχθου, όσοι είχαν επιλέξει να αφήσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες θα είχαν υποστεί καταστροφή» είπε.
Ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι υπήρχε προετοιμασία για διπλό νόμισμα και υποσχετικές, λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατό να υπήρχε προετοιμασία και σε κάθε περίπτωση εάν έφτανε να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις με κάποια χαρτάκια με ισοτιμία με το ευρώ, «αυτά τα πράγματα θα μετέτρεπαν τη χώρα μας σε failed state».
Δεν ήταν αυτό το σχέδιο μου, δεν ήταν αυτό το όραμά μου, στόχος μου ήταν να τιμήσω την εντολή του ελληνικού λαού, δήλωσε.
Ο κ. Τσίπρας διέψευσε συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση «Plan B», αλλά μόνο μίας συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι έγιναν προσπάθειες δανεισμού από χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπως η Ρωσία και η Κίνα, προκειμένου «να έχουμε μία ανάσα κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης», όμως «όχι για να καλύψουμε προφανώς τις συνολικές ανάγκες δανεισμού».
Η διαπραγμάτευση
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2015, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι αλήθεια πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν είχαν προετοιμαστεί.
Ίσως -δήλωσε- υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη.
Οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές. Η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει. Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά, συμπλήρωσε.
«Σωστά εκτιμήσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η συμφωνία που τέθηκε προς ψήφιση ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση». Υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και χωρίς πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, είπε.
Όσον αφορά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ζητούσε από το Φεβρουάριο, ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία.
Στο δημοψήφισμα μας υποσχέθηκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στα capital controls, συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης του μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε «να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ», συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου. Η καγκελάριος Μέρκελ, πρόσθεσε, δεν ήταν σε αυτόν τον σχεδιασμό.
Για την Cosco
Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Cosco, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν.
Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.
Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, ανέφερε ότι «ο Κώστας Καραμανλής άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα, τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος», γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.
Μίλησε επίσης για προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Ανέφερε δε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.
«Πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κριτήριο μας είναι αν θα έχουν όφελος τα λαϊκά στρώματά. Όχι αυτοί που βγάζουν τα λεφτά τους έξω και πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους», ανέφερε.
«Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης», υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».