Δύσκολη η αριθμητική για τον εκλογικό νόμο
Αύριο Τρίτη μεταφέρεται στην Ολομέλεια της Βουλής η μάχη για τον νέο εκλογικό νόμο. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για συγκέντρωση 200 ψήφων που απαιτούνται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, ο πρωθυπουργός θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια, καθώς η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ίσως καταφέρει να εξασφαλίσει τις 3 ψήφους που υπολείπονται. Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.
Η σύγκρουση και σύγκριση των επιχειρημάτων που η κάθε πλευρά θα παρουσιάσει στο «τραπέζι» της Ολομέλειας της Βουλής δίνει τη δυνατότητα -σύμφωνα με το Μαξίμου- στην κυβερνητική πλειοψηφία να αποδείξει γιατί η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η αναθεώρηση του Συντάγματος ενισχύουν την πολιτική σταθερότητα και εξασφαλίζουν τους όρους για σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας.
Είναι πασιφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή -μεθαύριο πριν από την ψηφοφορία- θα προσπαθήσει να αποδομήσει πλήρως τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη «περί ακυβερνησίας» και μέσω αυτής της επίθεσης να θέσει δημοσίως «διλήμματα» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που θα προσέλθουν στην Ολομέλεια για να καταψηφίσουν την πρόταση περί απλής αναλογικής της κυβέρνησης.
Δεν αποκλείεται να πέσουν από την κυβερνητική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου και άλλες προτάσεις κατά τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή -ωστόσο οι γνωρίζοντες λένε ότι ο βασικός κορμός παραμένει και αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, στην καθιέρωση ψήφου για τους 17ηδες και διατήρηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή το 3%.
Κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, όπως οι κ. Κουρουμπλής και Πουλάκης, τονίζουν ότι τα επόμενα βήματα ύστερα από σοβαρή μελέτη θα αφορούν στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο των ομογενών.
Η ΝΔ διά τους αρχηγού της διαμηνύει ότι θα καταργήσει τον νόμο όταν αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα -όμως η Φώφη Γεννηματά, διατηρώντας ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, υποστηρίζει ότι και τότε το κόμμα της θα βρεθεί απέναντι.