Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση, που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή.
Ο κ. Σταθάκης απέρριψε τις κατηγορίες των επερωτώντων βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι έκαναν λόγο για πλήρη αδράνεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών ροών.
«Τα ποσά που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2016 είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ και άλλα 200 εκατ. ευρώ είναι προγραμματισμένα για έκτακτες ανάγκες. Δεν θα χρειαστεί να πάρουμε επιπρόσθετα χρήματα από τον προϋπολογισμό. Υπάρχει αναλυτική μελέτη και είναι καταγεγραμμένα αναλυτικά πόσα θα πάρουμε, πόσα θα ξοδέψουμε. Οι πόροι έχουν κατανεμηθεί λεπτομερώς», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.
Έμφαση έδωσε ο κ. Σταθάκης στο Ταμείο Ασύλου και Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΤΑΜΕ) και το Ταμείο Εσωτερικών Ασφάλισης (ΤΑΕ), από τα οποία προέρχονται οι δύο μεγάλες χρηματοδοτήσεις από αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως είπε.
«Το ΤΑΕ έχει 68,3 εκατ. ευρώ δημοσιευμένες προσκλήσεις, συν 56,4 εκατ. ευρώ προγραμματισμένες προσκλήσεις, συνολικά δηλαδή 125 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΑΜΕ έχει προγραμματισμένα 137 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 210 εκατ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης από ΕΕ και άλλα 400 εκατ. ευρώ για το 2016 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
«Το κόστος της προσφυγικής κρίσης για το 2015 είναι αποτυπωμένο πλήρες, ενώ για το 2016 οι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν σαφή προγραμματισμό. Διεκδικούμε έκτακτα κονδύλια. Για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης και σίτισης των προσφύγων», τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάνης Μουζάλας, επισήμανε ότι έχουν απορροφηθεί όσοι πόροι έπρεπε. Σημείωσε ακόμα ότι το 2015 η ΕΕ είχε εγκρίνει 51 εκατ. ευρώ, και από αυτά τα 27 εκατ. ευρώ δόθηκαν στο ελληνικό κράτος και τα 23 εκατ. ευρώ σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. «Δεν μπορούμε δυστυχώς να ελέγξουμε την κατανομή αυτή, όσο και αν συνεργαζόμαστε πολύ καλά. Αυτοί δυστυχώς είναι ευρωπαϊκοί τρόποι προσέγγισης του προβλήματος, κάναμε μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει η κατανομή», επισήμανε ο κ. Μουζάλας.
Από την πλευρά της, η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και ανικανότητα. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην ενεργοποιεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να πάρουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για χρηματοδοτήσεις δράσεων. Η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει καμία δαπάνη στην ΕΕ προς πληρωμή. Έτσι παραμένουν αναξιοποίητοι οι ευρωπαϊκοί πόροι. Αντίθετα αξιοποίησε εθνικούς πόρους για να χειριστεί τα προσφυγικό πρόβλημα», υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι επερωτώντες βουλευτές, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Βασίλης Κικίλιας, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Θόδωρος Φορτσάκης.