Στο πλαίσιο του διαλόγου για εκλογικό νόμο – συνταγματική αναθεώρηση
Σε αγώνα δρόμου συνεχίζει να επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου -ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στη Βουλή- να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ξεκινά στις 5 το απόγευμα της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για να τοποθετηθούν αναλυτικά.
Στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου, με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των σημερινών επαφών του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής:
-1:00 μ.μ. συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου.
-2:30 μ.μ. συνάντηση με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πράσινων.
-3:30 μ.μ. συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
Διαμαρτυρία της ΝΔ για την παράταση της συζήτησης
Η ΝΔ πάντως εξέφρασε την διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι θα διατεθεί και τρίτη μέρα για τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων είχε προγραμματίσει δύο συζητήσεις στην Ολομέλεια, για σήμερα και μαύριο, 19 και 20 του μήνα – ωστόσο προστέθηκε και μία τρίτη συνεδρίαση για τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους βουλευτές να πάρουν το λόγο.
«Δεν μπορεί αυθαίρετα να αλλάζει ο προγραμματισμός της Βουλής», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, υπάρχει η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία προσδιόρισε δύο συζητήσεις, «και δεν μπορεί αυτό να αλλάζει γιατί βολεύει κάποιους και να απαξιώνεται έτσι η κοινοβουλευτική διαδικασία».