Το μήνυμα του Πιέρ Μοσκοβισί από το Βήμα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ήταν ενωτικό. Ο Γάλλος επίτροπος μίλησε εφ’ όλης της ύλης και άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και μαζί γυρίζουν σελίδα στην επόμενη ημέρα. Μάλιστα ευχαρίστησε τους Έλληνες βουλευτές αλλά και τον ελληνικό λαό για την συμπαράσταση τους στην Γαλλία μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχθηκε.
«Αισθανόμαστε Έλληνες»
«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας ευχαριστώ για αυτή την ανταλλαγή απόψεων που για μένα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη. Θα αρχίσω ευχαριστώντας σας για τα μηνύματα αλληλεγγύης στη Γαλλία που επλήγη από την τρομοκρατία και βλέπω για άλλη μια φορά η φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα είναι βαθιά φιλία.
Όπως το διαπίστωσα με άλλες περιστάσεις, είχα έρθει εδώ με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ως Υπουργός Οικονομικών το 2013, αφού υπήρξανε αυτές οι θέσεις, οι ισχυρές κατά του GRexit, της ακεραιότητας της Ευρωζώνης και της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Αλλά είναι πολύ σημαντικό όπου όλοι εκφράσατε ότι κατά κάποιο τρόπο αισθάνεστε Γάλλοι, εφόσον η Γαλλία επλήγη, όπως και εμείς αισθανόμαστε Έλληνες διότι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
«Ανάκαμψη αλλά η κρίση έχει αφήσει σημάδια»
“Πολλοί από εσάς αναφερθήκατε σε κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε διά μακρόν, το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι πάρα πολύ δύσκολο με τις πολλές κρίσεις της Ε.Ε., την οικονομική και κοινωνική κρίση που είναι πίσω μας. Άρχισε η ανάκαμψη, αλλά έχει αφήσει σημάδια η κρίση, η κρίση των προσφύγων που έχετε να αντιμετωπίσετε, την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία που μας απειλεί όλους, που βεβαίως, είναι στοχευμένη σε ορισμένες χώρες. Η Γαλλία είναι ο πρώτος στόχος, αλλά ξέρουμε ότι η απειλή υπάρχει παντού”.
Τι είπε για το Brexit και για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
«Επίσης, θα αναφερθώ στο Brexit που είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πιο κοντά στις ακτές σας υπάρχει αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, που συζήτησα με τον Πρωθυπουργό σήμερα το πρωί. Είναι σημαντικό να παραμείνει η νομιμότητα η δημοκρατική στην Τουρκία και οι δημοκρατίες μας να εξακολουθήσουν να είναι ο κανόνας του κράτους δικαίου στις χώρες μας και στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα.
Πολλοί αναφέρθηκαν σε σφάλματα, σε λάθη, τα περασμένα έτη στην διαχείριση των ελληνικών προγραμμάτων. Ασφαλώς υπήρξαν σφάλματα, κανείς δεν ήταν τέλειος σε αυτές τις περιστάσεις, ούτε οι εταίροι της Ελλάδος, ούτε οι διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε οι ελληνικές διοικήσεις. Υπήρξαν βεβαίως κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών δυσκολίες, αλλά κατά βάθος αυτό που συγκρατώ είναι ότι μπορέσαμε να αυτοσχεδιάσουμε σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες. Οικοδομήσαμε σιγά-σιγά εργαλεία που δεν υπήρχαν για την διαχείριση τέτοιων κρίσεων και βεβαίως, υπήρξαν διάφορα προβλήματα προσαρμογής, ορισμών, αλλά τελικά αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης η Ευρώπη ενισχύθηκε πάρα πολύ και ενδυναμώθηκε με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας για να αντιμετωπίσει τέτοιες δυσκολίες.
Η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν χρήσιμη για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Ήμασταν ικανοί με τα προγράμματα βοήθειας και στήριξης και με νέες τεχνικές να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε σημαντικότατα κονδύλια για την Ελλάδα, για τις δυσκολίες της, που δεν προέρχονται όλα απέξω. Χρειάστηκε βεβαίως να γίνουν μεταρρυθμίσεις των δομών, της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής κοινωνίας».
«Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο»
«Δεν θα μιλήσω για πειραματισμό. Βεβαίως, η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο, είναι μια χώρα – μέλος της Ε.Ε., είναι μια χώρα ιδρύτρια της δημοκρατίας, σε μια χώρα όπου γεννήθηκε η κοινή μας ταυτότητα, είναι μια μεγάλη χώρα, μια χώρα, για την οποία, μπορείτε να είστε υπερήφανοι και είμαστε υπερήφανοι που έχουμε τη χώρα αυτή μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.
Σε σχέση με όλα αυτά και απαντώντας σε ορισμένες υπερβολές, δεν με εντυπωσίασαν και βεβαίως, τα ακούμε αυτά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε ορισμένα πολιτικά κόμματα που αναφέρθηκαν σε ορισμένες χώρες μας. Γνωρίζω αυτά τα κόμματα και τις ομάδες ακόμα και στη Γαλλία, παρόλο που σήμερα είναι πιο πολιτισμένα τα κόμματα αυτά στην έκφραση τους. Δεν εντυπωσιάστηκα από αυτές τις παρεμβάσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη Ευρώπη και μια Ευρώπη που να δρα με πιο στοχευμένο τρόπο από ό,τι σήμερα και όχι, να οπισθοδρομεί.
Είναι συμπτωματικό αυτό και ίσως εδώ και ένα χρόνο να είχα εκπλαγεί για όλα αυτά τα πράγματα. Δεν ξέραμε εάν θα υπάρχει επιτυχία, οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες, υπήρχε δημοψήφισμα στη χώρα και ακόμα και όταν η κατάσταση είναι δύσκολη, ακόμα και όταν οι δομές οι οικονομικές ταλαιπωρούνται, η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, η χώρα σας, ο λαός σας, έδειξαν ότι είναι προσηλωμένοι στην παρουσία της Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη.
Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι με τέτοιες δυσκολίες, με τόσο υψηλή ανεργία, ανεργία των νέων, θα υπήρχε ίσως μια λαϊκίστικη βάση που θα έλεγε «όχι, θέλουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση» να υπάρξει Grexit. Έπρεπε εμείς να αποφασίσουμε το Grexit, ο λαός ο ελληνικός θα μπορούσε να το αποφασίσει, είδαμε όμως ότι υπήρχε προσήλωση στην Ε.Ε. και ακόμα δυνατότερη προσήλωση στην ευρωζώνη. Πάνω από το 70% ήταν υπέρ και νομίζω ότι η στήριξη δεν έχει εξασθενίσει».
Μαζί στην Ευρώπη
«Έχετε πλήρη συνείδηση ότι η μοίρα σας είναι ευρωπαϊκή και εμείς, οι ευρωπαίοι, θα πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί ένα πλαίσιο που να είναι πιο πρόσφορο. Αυτό προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή και θα ήθελα να πω σε αυτούς που εξοργίζονται, που φωνάζουν, που επιτίθενται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται διαταγές από κανέναν, δεν είναι ένας «βαλές» ένας «λακές» ενός αρχηγού κράτους η κυβερνήσεως του καπιταλισμού ή ενός συστήματος συνωμοτικού ή ανώτερου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος που την υπηρετώ, είναι ένας θεσμός που εκπροσωπεί το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον, που έχει έναν ρόλο, έναν ρόλο μεσολαβητή, διευκολυντή, έναν ρόλο βοήθειας, αρωγής, παίζει ένα ρόλο θετικό. Είναι ένας θεσμός αντικειμενικός, δεν έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, σαν να υπήρχαν οι μεγάλες χώρες, οι ανέγγιχτες και οι μικρές χώρες, στις οποίες, επιτίθενται. Όχι, δεν είναι αυτή η περίπτωση».
«Να ενισχύσουμε την οικονομία»
«Σε σχέση με όλα αυτά, τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομία. Πολλοί με ρώτησαν για τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η οικονομική πρόβλεψη δεν είναι ακριβής επιστήμη, το ξέρουμε αυτό, το έχουμε επαληθεύσει πάρα πολλές φορές τα περασμένα έτη, αλλά έχω πολύ καλούς λόγους να σκέπτομαι ότι η Κομισιόν είναι πιστή στις αρχικές προβλέψεις της, παρά τις δυσκολίες, παρά τους υφάλους που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να δημιουργήσει το Brexit, είμαι πεπεισμένος ότι ναι, χάρη στη δημιουργικότητα, στην καινοτομία, χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χάρη στα προγράμματα αρωγής που αναπτύσσουμε, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακάμψει και να έχει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ανάπτυξη οικονομική, μεγέθυνση, μια επέκταση μεγαλύτερη το 2017, 2,7% οικονομική μεγέθυνση».
Βραχυπρόθεσμη διαχείριση του χρέους
«Η δεύτερη διευκρίνιση σχετικά με το χρέος είναι η εξής: Στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουμε στο Eurogroup, έχουμε λάβει αποφάσεις, την απόφαση βραχυπρόθεσμης διαχείρισης του χρέους και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας καταβάλλει προσπάθειες άοκνες και θα πρέπει μετά να αντιμετωπίσουμε το χρέος μεσοπρόθεσμα. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να δούμε τη σειρά των πραγμάτων, να τελειώσουμε με ό,τι έχει σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, να διαπραγματευτούμε τη δεύτερη και μετά να φτάσουμε σε μια συμφωνία με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας στο τέλος.
Ξέρω ότι το θέμα αυτό μπορεί να εκνευρίζει, να διαταράσσει τις συζητήσεις ανάμεσα σας, να διχάζει ορισμένα μέλη σας. Είμαστε ένας εταίρος αξιόπιστος της Ελλάδας και είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμμετέχει στα προγράμματα που θεσπίζονται τώρα και μαζί να αποφασίσουμε μια αναδιάταξη, ίσως της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Αυτό θα πρέπει να έχουμε για το τέλος του έτους.
Κάποιοι από εσάς αναφερθήκατε στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και συμφωνώ. Όντως, υπάρχουν πολλά επίπεδα δράσης. Ένα που αφορά εσάς, τους Βουλευτές: Να ψηφίζετε με κάποιες μεταρρυθμίσεις που υποβάλλει η κυβέρνησή σας και μετά να κάνετε την θεωρία πράξη. Πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι που ομιλώ γαλλικά, γιατί, είστε γνωστοί για το γαλλόφιλο πνεύμα σας, γιατί, όλη την ημέρα στην Κομισιόν μιλούμε αγγλικά. Όταν περάσετε από τη θεωρία στην πράξη πρέπει να έχετε μια σύγχρονη διοίκηση, άρα θα πρέπει να βελτιωθεί η διοίκηση και να πλαισιώνεται από επαγγελματίες και άτομα ικανά να φέρουν σε πέρας με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές».
Για το προσφυγικό
«Θα ήθελα να απαντήσω σε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα που μου υπεβλήθησαν. Με ποιον τρόπο ενεργεί για το προσφυγικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Συνειδητοποιούμε απόλυτα ότι η Ελλάδα μεταξύ όλων των άλλων κρατών – μελών, είναι η μόνη χώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει δύο πολύ μεγάλες κρίσεις: Την οικονομική της κρίση, το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας, κυρίως για τους νέους, αλλά και το προσφυγικό.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει 262 εκατομμύρια ευρώ και 80 εκατ. στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας και ακόμη 500 εκατομμύρια ευρώ είναι στη διάθεση της Ελλάδας, για να μπορέσουν διάφορες διοικητικές δομές να δημιουργηθούν, για να βοηθηθεί η Ελλάδα, υπάρχουν αυτά τα κονδύλια.
Προσθέτω ότι αυτό είναι κάτι διαφορετικό από τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, που θα προστεθούν όσον αφορά την βοήθεια στα πλαίσια της FRONTEX, της παροχής νέων μέσων, αποστολής προσωπικού κ.λπ..
Έχουμε, λοιπόν μεγάλο αίσθημα αλληλεγγύης για το προσφυγικό προς την Ελλάδα. Ξέρουμε, ότι όλα αυτά συμβαίνουν όλη αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για όλους και βεβαίως, ξέρουμε και ποιες είναι οι απαιτήσεις όλων. Οι λαοί μας κοιτούν κατάματα, για να δουν τι κάνουμε, για να διαχειριστούμε το προσφυγικό.
Ξέρουμε ότι έχει συναφθεί και η συμφωνία με την Τουρκία και θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με αποτελεσματικό τρόπο».
«Οι νέοι δείχνουν τον δρόμο»
«Και δυο λόγια τώρα για τη νεολαία. Πολλοί μίλησαν για τη νεολαία. Όπως είπα και εγώ στην εισαγωγική μου παρέμβαση, ποιο είναι το πιο ευγενές επίτευγμα της πολιτικής; Να προετοιμάσουμε την κοινωνία μας για το αύριο, για τους νέους, για τη νεολαία μας, όποια και αν είναι ιδεολογία της, η πειθώ της, οι δεξιότητες της.
Οι νέοι δεν ικανοποιούνται για τίποτε από αυτά που συμβαίνουν στις χώρες τους, αν δεν ξέρουν ότι έχουν ένα καλό μέλλον αύριο και με τέτοια υψηλά ποσοστά ανεργίας, εδώ πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει, λοιπόν, να ενεργήσουμε όλοι για να προετοιμάσουμε το μέλλον των νέων παντού και βεβαίως, διαπιστώσαμε με λύπη πόσο πολύ υψηλά εκτοξεύθηκε το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων.
Ξέρουμε ότι βελτιώνεται κάπως η κατάσταση, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι Έλληνες άνεργοι και το ποσοστό της ανεργίας των νέων και στην υπόλοιπη Ευρώπη πολλές φορές ξεπερνά και το 20%. Ξέρουμε ότι έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά και αυτό είναι το κληροδότημα κατά κάποιο τρόπο της κρίσης της οικονομικής και αυτό είναι κάτι το οποίο πλήττει τους νέους και θα πρέπει να βρούμε λύσεις.
Η πρώτη λύση έγκειται στο να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση μιας χώρας σφαιρικά με μεταρρυθμίσεις, με πολιτικές, οι οποίες θα διευκολύνουν την παιδεία, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την εξειδίκευση, τη δημιουργία επιχειρήσεων και όλα αυτά συνάδουν, ώστε να προσφέρουμε πλεονεκτήματα για τους νέους.
Θα πρέπει, επίσης, να κάνουμε πολιτικές κατά προτεραιότητα για να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι κάτι το οποίο συζητήσαμε και με τον αρμόδιο Υπουργό το μεσημέρι. Επαναλαμβάνω, πρέπει να έχουμε την κατάλληλη οικονομική πολιτική και την κατάλληλη πολιτική επενδύσεων για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την οικονομική ενίσχυση που της παρέχεται περισσότερο από 170 εκατ. €, που δόθηκαν στην Ελλάδα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για τη νεολαία. Ήδη 34 εκατ. από αυτά έχουν καταβληθεί και πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα κονδύλια οι Έλληνες και να εξασφαλίσουν, ότι πραγματικά επωφελούνται οι νέοι. Δεν είναι επαρκή αυτά τα κονδύλια, το συνειδητοποιώ. Πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο, αλλά αυτό αποδεικνύει ήδη ότι είναι στο πλευρό σας η Ε.Ε.».
Εμπιστεύομαι την Ελληνική Βουλή
Αυτές είναι απαντήσεις που ήθελα να δώσω στις διάφορες παρεμβάσεις των συναδέλφων σας. Επαναλαμβάνω το μήνυμά μου το οποίο είναι μήνυμα εμπιστοσύνης στη δυνατότητα δημιουργικότητας, ανάκαμψης, ανθεκτικότητας προς τους Έλληνες.
Εμπιστεύομαι την Ελληνική Βουλή και πρέπει να σας πω ότι η ευαισθησία σας είναι κάτι το οποίο έχω διαπιστώσει με όλες τις ιδιότητες και στο παρελθόν και τώρα στην Ευρώπη. Η ενότητα είναι κάτι το οποίο μας συνδέει όλους, η κοινή μας μοίρα στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα είναι δεδομένη και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Σας ευχαριστώ.