Συμφωνία για το ελληνικό χρέος «πριν λήξη της θητείας Ομπάμα ο στόχος των ΗΠΑ», σημείωνει ο Λιου
Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.
Επιπλέον, ο κ. Λιου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλους της Ε.Ε.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Ακόμα, ο κ. Λιου αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Για το χρέος
Ο Τζακ Λιου αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, και υπογραμμίζοντας ότι απομένουν να γίνουν κι άλλα.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για βαθιά αβεβαιότητα που υπάρχει στην περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Αλ. Τσίπρας: Πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας η Ελλάδα
«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας», σημείωνε ο κ. Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, σχετικά με τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας», τόνιζε ο πρωθυπουργός σε δεύτερη, διαδοχική ανάρτησή του.
Λιου: Η Αθήνα να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις
Νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είχε αναφερθεί ξανά στην ανάγκη να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι μεταρρυθμίσεις, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την συνάντησή του με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη υγεία της ελληνικής οικονομίας να μπει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία», τόνισε.
Για αυτόν τον λόγο, ο κ. Λιου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα, ώστε σύντομα να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ειδικότερα, ζήτησε να υπάρξει πρόοδος στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και αναφορικά με το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου, που περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις και κρίσιμες αλλαγές στον χρηματοοικονομικό τομέα.
«Πιστεύω ότι η ταχεία πρόοδος στις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις -συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών- θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο για ένα θετικό κύκλο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», τόνισε.
Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται κατά γράμμα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
«Γνωρίζω», είπε, «πόσο δύσκολο ήταν να περάσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπει το συνταξιοδοτικό σύστημα σε βιώσιμο δρόμο και να γίνουν βήματα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες».
Πρώτη καταχώρηση: 15:30