Έναν πολύπλοκο διπλωματικό, νομικό και πολιτικό γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει η ελληνική κυβέρνηση, εν μέσω σφοδρών αναταράξεων στη γειτονική Τουρκία, με τον Ερντογάν να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των υπαίτιων της απόπειρας πραξικοπήματος.
Το στίγμα της στάσης που τηρεί η κυβέρνηση αναφορικά με την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις του τις τελευταίες ώρες, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία στους κόλπους του Μαξίμου για την «επόμενη μέρα».
Καθόλου τυχαία άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την άποψη ότι « πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί η Τουρκία έχει πάντοτε μεγάλη εσωτερική ένταση».
Τουρκικές πιέσεις για την έκδοση των «8»
Τη στιγμή που η Άγκυρα πιέζει για την έκδοση των 8 στρατιωτικών που επέβαιναν στο Black Hawk, η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν καταθέσει.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για ευαίσθητες και κρίσιμες στιγμές και παρέπεμψε στο γεγονός ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Επιτροπή Ασύλου, αλλά και από τους δικαστές και στη συζήτηση για την έκδοση και στη συζήτηση για την απέλαση». Διευκρίνισε δε, ότι πρόκειται για παράλληλες διαδικασίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τις τελευταίες ώρες τοποθετήθηκαν οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Κώστας Χρυσόγονος δείχνοντας στα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη.
Φόβος για επιδείνωση των διμερών σχέσεων
Εν μέσω της «μετέωρης» αυτής κατάστασης, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ μόνιμο άγχος των ελληνικών αρχών είναι οι προσφυγικές ροές να διατηρηθούν τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, και να μην διαταραχθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, διότι σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί μια ακόμα δυσκολότερη κατάσταση.
«Δεν καταδίωξαν το αεροσκάφος του Ερντογάν»
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου για καταδίωξη του αεροσκάφους του από F16, πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία είχε την καταγραφή της πτήσης υποστηρίζει ότι «το μόνο που είδαμε ήταν το αεροσκάφος του Ερντογάν. Τίποτα άλλο».
Σύμφωνα με την εκδοχή των Τούρκων, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν από την Μαρμαρίδα στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόταν από δυο F-16, ενώ άλλα δύο επιχείρησαν να το παρενοχλήσουν.
Το ερώτημα «γιατί δεν το κατέρριψαν», ωστόσο, αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι «κάτι δεν πάει καλά με αυτό το πραξικόπημα».
Έκτακτα μέτρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Υπό την πίεση των εξελίξεων, μέτρα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων με την Τουρκία, λαμβάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να μην επιτραπεί ενδεχόμενη διείσδυση σε ελληνικό έδαφος Τούρκων που εμπλέκονται στο πραξικόπημα, που εκδηλώθηκε στη γειτονική χώρα.
Ενεργό ρόλο στην επιτήρηση διαδραματίζει η πολεμική Αεροπορία και συνδράμουν μονάδες της Αεροπορίας Στρατού που έχουν μετασταθμεύσει σε νησιά του Αιγαίου -διαθέτοντας θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό ατόμων στη θάλασσα- για το σκοπό αυτό.
Στα μέτρα εντάσσεται και η εντατικοποίηση των περιπολιών μονάδων του Στόλου.
Οι δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων εξελίσσονται σε συνεργασία και συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα.