Απορρίφθηκε η πρόταση Εξεταστικής για το τρίτο Μνημόνιο

Απορρίφθηκε με 155 «όχι» έναντι 96 υπέρ και 20 «παρών», η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

 

Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 120 βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή.

 

Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

 

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού ενώ την στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

 

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης.

 

Απόντων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του αιτήματος της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το 2015 που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.

 

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη στη Βουλή όταν ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Βούτσης έδωσε το λόγο στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις πάνω στα όσα είχε υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα να κάνει λόγο για παραβίαση του κανονισμού και πρωτοφανή διαδικασία.

 

«Δεν θα διευθύνουμε από κοινού τη συζήτηση. Ο υπουργός έχει δικαίωμα να πάρει το λόγο και να απαντήσει. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συμπεριφέρεστε έτσι, κ. Τζαβάρα. Δεν σας τιμά αυτό που κάνετε», τόνισε ο κ. Βούτσης.

 

Οι παραινέσεις του κ. Βούτση δεν έφεραν αποτέλεσμα και οι βουλευτές της ΝΔ συνέχιζαν να διαμαρτύρονται.

 

«Αν σας δώσω τα πρακτικά των τεσσάρων προηγούμενων συζητήσεων για Εξεταστικές, θα δείτε ότι υπήρχε η δυνατότητα και αναπτυσσόταν διάλογος με υπουργούς. Σας παραπέμπω στα πρακτικά των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων», επέμεινε ο κ. Βούτσης.

 

Το ίδιο επέμειναν και οι βουλευτές της ΝΔ. «Μας προσβάλλετε. Είστε πρόεδρος εσείς της Βουλής; Πρώτη φορά στην ιστορία του Κοινοβουλίου συμβαίνει αυτό», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας.

 

«Αφήστε τα επεισόδια. Ελάτε τώρα που σας προσβάλω. Είναι ντροπή σας. Φοβάμαι ότι έχετε την αλαζονεία της μονοκομματικής αντίληψης. Θεωρούσατε ότι από αυτή την έδρα θα μπορούσε να διευθετηθεί η διαδικασία μόνο για τα συμφέροντα ορισμένων. Κάνετε λάθος. Αν ως παράταξη έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα διευθέτησης των διαδικασιών, να υποβάλετε μομφή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Τη διαδικασία θα τη διευθύνω εγώ, όχι μαζί» αντέτεινε ο κ. Βούτσης.

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε κίνηση τακτικισμού την πρόταση της ΝΔ, υποστήριξε ότι την επίμαχη περίοδο «η κυβέρνησή μας δέχθηκε ένα πόλεμο με ασύμμετρα μέσα» και κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς σχεδιάζουμε ήδη το μέλλον, προετοιμαζόμενοι για τις μάχες που μας περιμένουν. Αφήνουμε τη ΝΔ πίσω στο χθες».

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης εκείνης της περιόδου είναι τεράστιο και το πληρώνει τώρα ο ελληνικός λαός. «Μπορεί να λείπετε σήμερα από τη Βουλή κ. Τσίπρα, αλλά αυτή η εξεταστική θα γίνει» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν καταψηφιστεί η πρότασή μας, στην επόμενη Βουλή αυτή η εξεταστική θα γίνει, αποτελεί δέσμευση της ΝΔ» είπε.

 

Πυρά κατά της κυβέρνησης και κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει υπογράψει συνθηκολόγηση ηττημένου» και δεν προστατεύει τους αδύνατους. Η κ. Γεννηματά ζήτησε να επεκταθεί η Εξεταστική και στην διερεύνηση όλων των οικονομικών επιλογών από το 2001 μέχρι σήμερα και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να πει εάν έδωσε εντολή για «Σχέδιο Χ».

 

«Δεν πήρα και δεν έδωσα τίποτα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση στο θέμα της απλής αναλογικής. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο και το Plan Χ του Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μετέβη στην Κρήτη, για να παραβρεθεί στην κηδεία του στελέχους του Ποταμιού Δημήτρη Καδιανάκη. Σε δηλώσεις του για το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το Plan x και να μην κρύβεται.

 

«Το πολιτικό πρόβλημα δεν λύνεται με Εξεταστικές Επιτροπές. Πολιτική πρέπει να είναι η καταδίκη αφού πολιτικές είναι και οι αποφάσεις» εφαρμογής των μνημονίων, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορώντας τη ΝΔ ότι παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση προσπαθεί μέσω της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή να αποπροσανατολίσει το λαό από τα πραγματικά προβλήματα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ