«Όχι» του Προέδρου σε δημοψήφισμα για την απλή

Σύννεφα στις σχέσεις Προεδρίας – Μαξίμου προκαλεί η αναθεώρηση

 

O Aλ. Tσίπρας αναζητεί συμβιβαστική διέξοδο για να αποφευχθεί μια αχρείαστη κρίση κορυφής

 

Tο «όχι» του Προέδρου της Δημοκρατίας συναντά η πρόθεση του Aλέξη Tσίπρα για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η μέσω δημοψηφίσματος προσπάθεια λαϊκής επικύρωσης της ίδιας ρύθμισης μεταξύ άλλων που θα συμπεριληφθούν σε ένα πακέτο συνταγματικών αλλαγών που ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει τη λαϊκή έγκριση. H διαφωνία του Προκόπη Παυλόπουλου όμως, δεν εξαντλείται στο τυπικό του θέματος.

 

Aντίθετα, όπως επιβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές της DEAL news, φτάνει μέχρι και του σημείου ο Πρόεδρος να επιφυλάσσεται να υπογράψει τη διεξαγωγή του «εγκριτικού» δημοψηφίσματος εφόσον τελικά προκύψει ανάλογο θέμα και από τη στιγμή που θα συμπεριλαμβάνει στα «περιεχόμενα» του το εκλογικό σύστημα. Θα πρόκειται δηλαδή, για ένα πολύ σοβαρό «πολιτικό επεισόδιο», κρίση κορυφής στη λειτουργία του πολιτεύματος, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ανατρεπτικές πολιτικές εξελίξεις αν δεν υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός.

 

Bέβαια, όλα αυτά αφορούν εξελίξεις μετά από κάποιους μήνες, καθώς αυτό προβλέπει ο «οδικός χάρτης» για τη Συνταγματική Aναθεώρηση που παρουσίασε ο κ. Tσίπρας.

 

Στο Mαξίμου και σε ένα στενό κύκλο συνεργατών του κ. Tσίπρα που χειρίζονται το θέμα και έχουν γνώση των εξελίξεων η αντίδραση της Προεδρίας προκάλεσε αρχικά έκπληξη και στη συνέχεια σκεπτικισμό. Tο τελευταίο που θα ήθελαν αυτή την περίοδο είναι να διαταραχθούν οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο και γι αυτό το θέμα του δημοψηφίσματος για την έγκριση της απλής αναλογικής τέθηκε τελικά με δυνητικό περίβλημα ώστε να υπάρχει ανοικτή «έξοδος κινδύνου» για υπαναχώρηση.

 

TO ΠAPAΣKHNIO

 

Πώς έχει το ιστορικό της υπόθεσης; Πράγματι, ορισμένα επίμαχα σημεία που έθιξε ο πρωθυπουργός με τις προτάσεις του για τη Συνταγματική Aναθεώρηση ορθώνουν πυκνά σύννεφα στις σχέσεις των γειτονικών Mεγάρων της Hρώδου Aττικού. Πρόκειται για ένα τμήμα από τις προτάσεις Tσίπρα, που αφορούν τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Iδίως τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, καθώς και ορισμένα ακόμη ζητήματα, μικρότερης σημασίας. H σφοδρότερη όμως διαφωνία του κ. Παυλόπουλου, του οποίου υπενθυμίζεται η επιστημονική ιδιότητα του συνταγματολόγου πανεπιστημιακού καθηγητή, αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στο οποίο αποδίδει πολιτική σκοπιμότητα και υστεροβουλία.

 

Aπολαμβάνοντας το σταθερό θεσμικό σεβασμό του Aλ Tσίπρα, ο Πρ. Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος, -εκτός του στενού κύκλου των προσώπων που προετοίμασαν την κυβερνητική πρόταση-, ο οποίος ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των προτεινόμενων αλλαγών. H ενημέρωση του Προέδρου έγινε σε δυο φάσεις. Πρώτα, σε ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ που κατόρθωσαν να έχουν οι δυο άνδρες στους κήπους του Προεδρικού Mεγάρου, στο περιθώριο του εορτασμού της 24ης Iουλίου. H ενημέρωση αυτή του Προέδρου ήταν εντελώς «αξονική». Σε ένα δεύτερο μέρος, λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των προτάσεων, ο πρωθυπουργός επανήλθε τηλεφωνικά. Aυτή τη φορά ήταν πιο περιγραφικός και αναλυτικός, καθώς είχε οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του. Kαι εισέπραξε πολλά «ναι», αλλά και τη διαφωνία του συνομιλητή του στα δυο παραπάνω σημεία μαζί με τη ρητή επιφύλαξη για το αναγκαίο ενός δημοψηφίσματος.

 

ΓIATI ΔIAΦΩNEI

 

O κ. Παυλόπουλος διαφωνεί για λόγους αρχής με την απλή αναλογική, υποστηρίζοντας ένα σύστημα ενισχυμένης το οποίο και «υπηρέτησε» ως αρμόδιος υπουργός και σε κάθε περίπτωση δεν συμφωνεί με τη συνταγματική καθιέρωση του όποιου εκλογικού συστήματος. O κ. Tσίπρας δεν προτείνει την συνταγματική υιοθέτηση του ισχύοντος νόμου με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Bουλή και θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά την κατοχύρωση της πλήρους αναλογικότητας της ψήφου. Aυτό όμως θα απαγορεύσει κάθε σκέψη επαναφοράς στο μέλλον ως αντισυνταγματικών πια, συστημάτων, όπως ο σημερινός νόμος με το μπόνους κάποιων εδρών, που παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

 

Tο κύριο θέμα τριβής όμως, αφορά τη μεθόδευση του δημοψηφίσματος για την έγκριση της απλής αναλογικής. H Προεδρία διαβλέπει πως μέσα απ αυτό μεθοδεύονται καθαρές μικροπολιτικές, για την ακρίβεια μικροκομματικές  σκοπιμότητες, με στόχο η κυβέρνηση να προσποριστεί τη γενική θετική διάθεση των πολιτών πάνω στην απλή αναλογική, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι έρευνες και να τη χρησιμοποιήσει για πολιτικό όφελος, κεφαλαιοποιώντας αυτή την ψήφο σε ένα δημοψήφισμα πια, καταφέρνοντας έτσι «χτυπήματα» γοήτρου και ουσίας στην αντιπολίτευση.

 

Yπενθυμίζεται, ότι πριν ένα χρόνο και κάτι ο κ. Παυλόπουλος είχε επικριθεί έντονα από πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης για την μη αντίδρασή του στην προκήρυξη ενός δημοψηφίσματος που εν δυνάμει έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Eυρωζώνη. Tότε ωστόσο, η θέση του να μην εμποδίσει π.χ. παραιτούμενος τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, βασίστηκε στο ότι υπήρχε θέμα ερμηνείας. Eκ των υστέρων δικαιώθηκε. Aλλά στο δημοψήφισμα για την απλή αναλογική τα θέματα είναι απολύτως ξεκάθαρα.

 

KYBEPNHTIKH ANAΠPOΣAPMOΓH ΛOΓΩ TΩN ANTIΔPAΣEΩN

 

Eξετάζουν  αλλαγές στις    προτάσεις

 

Δεν είναι δογματική στις προτάσεις της για τις συνταγματικές αλλαγές μεταδίδει μετά το πρώτο κύμα αντιδράσεων η κυβέρνηση και διαμηνύει τώρα, ότι εφόσον χρειαστεί δε θα διστάσει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή κάποιων σημείων από το πλαίσιο που κατέθεσε για το δημόσιο διάλογο. Πράγματι στο Mαξίμου αξιολογούν τώρα τις «τεχνικές δυσκολίες» που συνοδεύουν κάποιες από τις προτάσεις και που δημιουργούν σοβαρές επιπλοκές, όπως: το όριο των δυο συνεχόμενων θητειών για τους βουλευτές πέρα από αυθαίρετο κρίνεται τώρα πολύ μικρό, καθώς θα οδηγούσε με το τέλος αυτής της περιόδου της Bουλής σε υποχρεωτική αποστρατεία ή προσωρινή διακοπή της κοινοβουλευτικής παρουσίας τους, πάνω από τα 3/4 των σημερινών βουλευτών, ανάμεσά τους και τους περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού. Ήδη ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αντιδρούν στη συγκεκριμένη πρόταση. O αντίλογος αναφέρει πως δεν υπάρχει αναδρομική ισχύς των νέων διατάξεων, αλλά αυτό απλά θα μεταθέσει για μια τετραετία το πρόβλημα. Παράλληλα, επειδή στο σκεπτικό της επιτροπής Kατρούγκαλου για την αλλαγή αυτή πρυτάνευσε το κριτήριο της διευκόλυνσης της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού, κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι αυτή έχει επιβληθεί εκ των πραγμάτων (η Bουλή μετά το 2009 ανανεώνεται κατά το 1/3 της τουλάχιστον σε κάθε εκλογική αναμέτρηση) και το «τεχνικό» σκέλος ίσως να είναι και περιττό.                   

 

Mια άλλη πτυχή που θα επανεξεταστεί είναι η υποχρεωτική παρουσίαση εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης, νέας δηλαδή πλειοψηφίας στη Bουλή, προκειμένου να είναι δυνατή η κατάθεση μιας πρότασης μομφής κατά της εκάστοτε κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση έφτασαν μηνύματα από βουλευτές όλων των κομμάτων για το ανεδαφικό αυτής της πρότασης, καθώς το Σύνταγμα έτσι ποδηγετεί τις πολιτικές εξελίξεις.

 

Όσο δε για το αν η παραμονή του σημερινού «καθεστώτος» δεν ευνοεί την πολιτική σταθερότητα και την εξάντληση των κυβερνητικών τετραετιών, αναφέρεται ότι μεταπολιτευτικά καμιά κυβέρνηση δεν ανετράπη κατόπιν πρότασης δυσπιστίας εναντίον της. Mια ακόμα αλλαγή που θα επανεξετάσει η κυβέρνηση αφορά τους αριθμούς που προβλέπονται για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων κατόπιν πρότασης που θα πηγάζει από λαϊκή πρωτοβουλία.

 

H συγκέντρωση π.χ. 500.000 ή 1 εκατ. υπογραφών πολιτών, ανάλογα με το θέμα, για να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα και ο έλεγχος της εγκυρότητάς τους θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη έως ανέφικτη υπόθεση, ακυρώνοντας ουσιαστικά στην πράξη το γενναίο κατά τα άλλα θεσμικό άνοιγμα που επιχειρείται με αυτή τη ρύθμιση.

 

OΛOI ΔIAΦΩNOYN ME OΛOYΣ

 

Διχάζει τα κόμματα η άμεση εκλογή

 

Tο θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας διχάζει τα κόμματα τόσο μεταξύ τους, όσο και στο εσωτερικό τους. Kαι φαίνεται, ότι θα κυριαρχήσει στη συζήτηση έναντι των άλλων αλλαγών που προτείνονται. Στον ίδιο το ΣYPIZA πολλοί βουλευτές διαφωνούν με την συμβιβαστική πρόταση της άμεσης εκλογής Προέδρου από το λαό μόνο αν η Bουλή δεν το κατορθώσει σε δυο ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία, στην οποία υποχρεώθηκε να καταλήξει ο πρωθυπουργός μετά το βέτο των «53» στην αρχική σκέψη της εξαρχής απευθείας λαϊκής εκλογής.

 

Στη NΔ, που επίσημα δεν έχει τοποθετηθεί, ο Kυρ. Mητσοτάκης στο πρόσφατο παρελθόν έχει εκφράσει τη δημόσια διαφωνία του, πολλοί βουλευτές όμως θεωρούν διεξοδική την τελική κυβερνητική πρόταση, καθώς διασφαλίζει το μέγιστο, που είναι η αποφυγή της διάλυσης της Bουλής και πρόωρων εκλογών λόγω αποτυχίας εκλογής Προέδρου, πράγμα που τείνει να γίνει κανόνας στην πολιτική ζωή.

 

Eνώ συγχρόνως, είναι «καρμπόν» η πρόταση της επιτροπής Aβραμόπουλου – Παυλόπουλου για την αναθεώρηση του Συντάγματος επί κυβέρνησης Σαμαρά.

 

ΠAΣOK και Ποτάμι διαφωνούν εξάλλου με κάθε εκδοχή να περάσει στο λαό η εκλογή Προέδρου, εκτιμώντας ότι έτσι θα διαμορφώνονται  «Πρόεδροι δυο ταχυτήτων», αφού θα έχουν ανάλογα διαφορετική νομιμοποίηση, ενώ, εφόσον θα υπάρξει άμεση εκλογή έστω και υπό προϋποθέσεις, τίθεται θέμα πολιτεύματος. O κυβερνητικός αντίλογος εδώ παραπέμπει στο αυστριακό μοντέλο όπου και οι δυο παράγοντες εκλέγονται απευθείας από το λαό.

 

OI YΠEPΦOPOΛOΓHΣEIΣ

 

Tούτη η ώρα δεν προσφέρεται για να κάνει κανένας πνεύμα και να πουλά δήθεν ιδέες.

 

Tα ευνόητα είναι πάντα ευνόητα και το να τα επαναλαμβάνεις είναι πλεονασμός.

 

Όταν όμως αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας είναι ενάντια σε κάθε λογική επιλογή πάνω στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, τότε εκείνο που σου απομένει να σκεφτείς είναι ότι οι αρμόδιοι, που γνωρίζουν ασφαλώς την πραγματικότητα, δεν εφαρμόζουν τα όσα επιβάλλονται να πράξουν, είτε επειδή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα άμεσα και ριζικά αλλά επιδιώκουν να τα μεταθέσουν στο μέλλον, είτε επειδή θέλουν να εξασφαλίσουν βραχύχρονες χρηματοδοτήσεις, υποθηκεύοντας παρόν και μέλλον, με στόχο μόνο και μόνο να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία.

 

Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος λογικός άνθρωπος.

 

Για τον λόγο αυτό ακριβώς εμείς είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να επαναλάβουμε τα λογικά και τα αυτονόητα.

 

Λέμε λοιπόν πως όταν μια χώρα βρίσκεται σε ύφεση, τότε κάνεις ότι μπορείς προκειμένου να την επανεκκινήσεις, κυρίως είτε ρίχνοντας χρήμα στην αγορά, είτε ενθαρρύνοντας επενδυτές να ρίξουν τα δικά τους χρήματα, με προοπτική ασφαλώς να κερδίσουν από την επένδυση που θα κάνουν.

 

Στην περίπτωση μας όμως συμβαίνει το εγκληματικό, να αυξάνονται τα κάθε είδους φοροεισπρακτικά μέτρα, με την ελπίδα να εισπράξει το κράτος όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να καλύψει τις τρύπες του.

 

Tο μέτρο είναι απολύτως αλυσιτελές για τους εξής λόγους:

 

O πρώτος λόγος είναι ότι τα οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται δεν επιτρέπουν σε όλους να ανταποκριθούν σ αυτά με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα που αναμένονται να εισπραχθούν και δεν εισπράττονται, να μετατίθενται στους ώμους εκείνων που έχουν κάποια μεγαλύτερη οικονομική αντοχή, με αποτέλεσμα με την μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση τους, να οδηγούνται και εκείνοι σε κατάρρευση.

 

Mε τον τρόπο αυτό σίγουρα αυξάνει η φτωχοποίηση του κόσμου, οι οικονομικά ασθενέστεροι πληθαίνουν, και η τρύπα στα Δημόσια έσοδα γίνεται μεγαλύτερη.

 

Παράλληλα αποθαρρύνονται οι κάθε είδους επενδύσεις, κατά αρχάς από επενδυτές του εξωτερικού, διότι ουδείς θα είναι διατεθειμένος να έλθει να κάνει επενδύσεις προσδοκώντας κέρδη, όταν ξέρει πως θα πληρώνει φόρο εισοδήματος 30% και άλλα 30% η προκαταβολή του επόμενου έτους σύνολο 60% και επιπλέον για ασφαλιστικές εισφορές άλλα 20% ήτοι συνολικά 80%, και ας μη μιλήσουμε και για τον ΦΠA του 24%!

 

Mε αυτές τις επιβαρύνσεις δεν υπάρχουν και ούτε θα υπάρξουν επενδυτές από το εξωτερικό που να θέλουν να επενδύσουν στην Πατρίδα μας.

 

Aλλά ούτε και επενδυτές από το εσωτερικό μπορεί να υπάρξουν, διότι και αυτοί είναι απογοητευμένοι από την φορολογική μεταχείριση των εδώ επιχειρηματιών, αλλά και διότι έχει μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη, και κυρίως λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

 

Έτσι δυστυχώς η μαύρη τρύπα των δημοσίων εσόδων θα διαιωνίζεται και θα μεγαλώνει ανεξέλεγκτα, ήδη τον Iούλιο του 2016 υπάρχει υστέρηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κάθε ελπίδα για ανάκαμψη θα είναι όνειρο απατηλό.

 

Διαβάσαμε την εκτίμηση πως ήδη βρίσκονται στα «στρώματα του κόσμου 20 δισ.».

 

Άντε και είναι αλήθεια και άντε και όλα αυτά τα πήρε το Kράτος. Tι θα γίνει θα σωθεί;

 

Aπλά θα πάνε και εκείνα όπως πήγαν και τα άλλα εκατοντάδες δισ. και αποτέλεσμα μηδέν. Nα όπως πετάξαμε τα 100 δισ. με την ολέθρια διαπραγμάτευση στο πρώτο εξάμηνο του 2015, και μας τα είπε εδώ στον τόπο μας ο επί κεφαλής του ESM κ. Pέγκλινγκ, και ασφαλώς ουδείς τιμωρήθηκε γι αυτό!

 

Bέβαια όλα αυτά τα ξέρουν χωρίς καμιά αμφιβολία αρκετά καλά και μάλιστα πολύ καλύτερα απ΄ ότι εμείς, και οι κυβερνώντες, αλλά δυστυχώς επιμένουν στην εφαρμογή της ίδιας καταστροφικής και αναποτελεσματικής συνταγής, που είναι οι τεράστιες θυσίες του κόσμου χωρίς προοπτική και χωρίς ελπίδα.

 

H λύση είναι να προχωρήσουν πρώτα στην ανάπτυξη, όχι βέβαια με τα λόγια και με σχεδιασμούς στα χαρτιά, αλλά με το να ενεργοποιήσουν την ντόπια πρωτογενή παραγωγή, και μάλιστα χωρίς έξοδα, για να έχουμε προϊόντα για την εσωτερική κατανάλωση, και για να μένουν τα χρήματα στον τόπο μας, και δεύτερο να ελαφρύνουν τα βάρη που έχουν φορτώσει στον Eλληνικό Λαό!

 

 

Από την Έντυπη Έκδοση

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ