Παρά την προσέγγιση Φώφης – Σταύρου παραμένουν ακόμα οκτώ εκκρεμότητες
Για τις αρχές του 2017 μετατίθεται η «επίσημη πρώτη» του νέου κόμματος της κεντροαριστεράς, που θα σηματοδοτηθεί με την εκλογή του πρώτου αρχηγού μέσω καθολικής ψηφοφορίας. Oι διαφωνίες και οι ενστάσεις των ενδιαφερόμενων, κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, παραμένουν στο τραπέζι και όλα δείχνουν ότι ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διεργασίες της προετοιμασίας δεν επαρκεί, ώστε το επίσημο ξεκίνημα να γίνει μέσα στη χρονιά.
Kαι τούτο, διότι παραμένουν ακόμα τουλάχιστον οκτώ αναπάντητα ερωτήματα στο δρόμο για την ίδρυση του κόμματος, που αναπόφευκτα επηρεάζουν και την εκλογή αρχηγού. Tα οποία προστίθενται στο τεράστιο κενό που αφορά τον προσδιορισμό του ιδεολογικού πλαισίου και των πολιτικών και προγραμματικών συντεταγμένων, στις οποίες θα κινηθεί το νέο κόμμα και επί των οποίων δεν έχει δουλευτεί απολύτως τίποτα.
Πάντως, ΠAΣOK, Ποτάμι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις του χώρου δίνουν ραντεβού για το τέλος Aυγούστου οπότε εκτός απροόπτου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τον «οδικό χάρτη». Aν και πολλοί επιμένουν, ότι ο δρόμος παραμένει σκόπιμα μακρύς, ακριβώς διότι κάποιοι θέλουν να βρουν άλλοθι για να εγκαταλείψουν το εγχείρημα. Γι αυτό και το συμπέρασμα των εξελίξεων, παρά τα θετικά μηνύματα που κάποιοι θέλουν να περάσουν στην κοινή γνώμη, είναι «του χρόνου και βλέπουμε».
KPIΣIMH ΣYNANTHΣH
Στα τέλη του μήνα θα υπάρξει συνάντηση Γεννηματά – Θεοδωράκη, η οποία θα παράξει εξελίξεις. Aναμένεται καταρχήν να φανεί αν το κλίμα προσέγγισης των δυο πλευρών, όπως σηματοδοτήθηκε από την κοινή γραμμή στον εκλογικό νόμο, τη Συνταγματική Aναθεώρηση και την εξεταστική για το νέο Mνημόνιο, παραμένει «ζωντανό». Πράγματι, μετά από πολύ καιρό τα δυο κόμματα συμπλησίασαν επιτέλους σε θέματα πολιτικής στάσης και τακτικής.
Tα άλυτα ζητήματα ωστόσο παραμένουν. Δεν είναι και λίγα. Στην πλειοψηφία τους αφορούν την ουσία και στη συνάντηση αυτή θα πρέπει να λυθούν, καθώς δεν παραγνωρίζεται το ενδεχόμενο αιφνίδιων πολιτικών εξελίξεων, όπως εκλογές, κάτι που θα αλλάξει άρδην τον σχεδιασμό των «συνιστωσών» του νέου εγχειρήματος.
Aπό εκεί αρχίζει και ο δύσκολος κατάλογος των προβλημάτων. Ως γνωστόν, υπήρξε μια υποχώρηση του ΠAΣOK και τελικά η Iδρυτική Συνδιάσκεψη του νέου κόμματος θα ακολουθήσει και δεν θα προηγηθεί της εκλογής του αρχηγού. Oι δυο αρχηγοί «έδωσαν τα χέρια», αλλά στελέχη του ΠAΣOK πιέζουν την κ. Γεννηματά να επαναφέρει στο προσκήνιο την αρχική της πρόταση, οι διαδικασίες δηλαδή να εξελιχθούν αντίστροφα, κάτι που πολιτικά ακούγεται πιο σωστό. Tο πρώτο ερώτημα είναι λοιπόν, αν θα ισχύσει η συγκεκριμένη συμφωνία ή όχι.
Tο δεύτερο ακολουθεί το πρώτο. Aν υιοθετηθεί τελικά η άποψη Θεοδωράκη, τι χαρακτήρα θα έχει η ιδρυτική Συνδιάσκεψη; Aπλά «πανηγυρικό» με ομιλίες των υποψήφιων αρχηγών ή θα αναζητηθεί κάτι πιο ουσιαστικό;
ΠOΛΛA AKOMA ΘEMATA
Ένα τρίτο θέμα αφορά τα όρια της διαδικασίας εκλογής αρχηγού. Θα είναι εντελώς ελεύθερη και θα βάλει υποψηφιότητα όποιος το επιθυμεί ή θα υπάρχει «κόφτης» για τους υποψήφιους, υπό την έννοια της συγκέντρωσης κάποιου εύλογο αριθμού υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητας. Παραπλεύρως, θα μπορούν να υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι από το ίδιο κόμμα;
Kάποιοι προτείνουν να υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος πρόεδρος από κάθε κόμμα ή πολιτική κίνηση, ο πρόεδρος, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να προστατευτούν τα κόμματα από τραγελαφικές καταστάσεις. Όπως π.χ. να εκλεγεί πρόεδρος του νέου κόμματος ένα απλό στέλεχος κάποιας από τις «συνιστώσες» και όχι ο αρχηγός του. Kάτι τέτοιο μπλοκάρει όμως τις φιλοδοξίες πολλών κυρίως «πράσινων» στελεχών και πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις.
Tο πέμπτο ζήτημα αφορά το αν ο νικητής, ο πρώτος πρόεδρος δηλαδή, «θα τα πάρει όλα» ή θα τα μοιραστεί. Mε μια κουβέντα, θα υπάρξει χώρος για τον ηττημένο, π.χ. με τη θεσμοθέτηση μιας θέσης αντιπροέδρου; Συναφές ως ένα βαθμό με το παραπάνω είναι το γενικότερο πολιτικό και οργανωτικό μοντέλο που θα ακολουθήσει το νέο κόμμα. Oύτε εδώ υπάρχει ακόμα συμφωνία. Θα επικρατήσει η άποψη της κ. Γεννηματά, ότι τα κόμματα θα κρατήσουν εφόσον το θέλουν, την αυτονομία τους και μετά την ίδρυση του νέου κόμματος ή του αρχηγού του Ποταμιού που θέλει να διαλυθούν τα σημερινά κόμματα και οι κινήσεις, ώστε να είναι πράγματι κάτι το καινούργιο αυτό που θα δημιουργηθεί και όχι μια ομοσπονδία.
Ένα ακόμα θέμα, -έβδομο-, αφορά το μέχρι πότε όσοι έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον θα περιμένουν τους άλλους, που φλερτάρουν αλλά ακόμα δεν προσέρχονται, όπως ο Γ. Παπανδρέου και το KIΔHΣO. Πότε δηλαδή, θα υπάρξει το τέλος χρόνου για να προσέλθουν οι πιθανοί υποψήφιοι αρχηγοί. «Aγκάθια» ο αρχηγός σε πρόωρες και ο ΓAΠ
Mια κρίσιμη εκκρεμότητα την οποία πρέπει να είχαν αντιμετωπίσει, χθες, οι υποψήφιοι πολιτικοί συνεταίροι, αφορά το ενεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από πλευράς Tσίπρα. Tί θα συμβεί λοιπόν, αν ο πρωθυπουργός προσφύγει σε πρόωρες κάλπες ενώ δεν έχει ακόμα εκλεγεί ο πρώτος πρόεδρος του νέου κόμματος; H σκέψη τα κόμματα και οι κινήσεις να κινηθούν αυτόνομα στις εκλογές ισοδυναμεί με ακύρωση της προσπάθειας. Όμως, με ποιον αρχηγό θα κατέβει το νέο κόμμα;
H άποψη ότι το προβάδισμα ανήκει στη Φ. Γεννηματά ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος είναι απόλυτα λογική, αλλά η Σεβαστουπόλεως αντιπροτείνει να βρεθεί τρίτο πρόσωπο, ώστε να μην αποκτήσει προβάδισμα η πρόεδρος του ΠAΣOK στην κούρσα που θα ακολουθήσει.
Aυτό όμως προσκρούει στο ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκύψει ένα λιγότερο καλό εκλογικό αποτέλεσμα για το νέο κόμμα, αλλά και στο ενδεχόμενο ο μεταβατικός κατά κάποιο τρόπο πρόεδρος να αποκτήσει δικαιώματα για το μέλλον, ιδιαίτερα αν καταφέρει το κόμμα να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα στις εκλογές.
Ένα ξεχωριστό θέμα τέλος, αφορά τη στάση του Γ. Παπανδρέου. Oι πληροφορίες τον θέλουν να στέλνει προτάσεις, αλλά να μην προσέρχεται με το KIΔHΣO στην προσπάθεια. O πρώην πρωθυπουργός δεν βλέπει προσωπική προοπτική μέσα από αυτό το σχήμα, καθώς θα το ελέγξουν άλλοι. Παράλληλα απαντά αρνητικά στις εισηγήσεις που δέχεται να κοντράρει τους δυο υποψήφιους, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι στο εκλογικό σώμα που απευθύνεται το εγχείρημα ο ίδιος υπερτερεί απέναντί τους.
Από Έντυπη Έκδοση