Με την πολιτική των 150+1 ψήφων θα “περάσει” τελικώς από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας για την τετραετία 2012 – 2015.
Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πιέσει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση των πρόωρων εθνικών εκλογών.
Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Μέσω της πρόβλεψης για ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, των 180 ψήφων, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή το εν λόγω Πρόγραμμα.
Φαίνεται, όμως, ότι επικράτησαν περισσότερο ρεαλιστικές απόψεις, οι οποίες – σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα κι από τις Βρυξέλλες – οδήγησαν το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση να χαμηλώσει τους τόνους και να ξεπεράσει κι αυτόν τον σκόπελο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός “φλέρταρε” με την ιδέα των πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα ήταν το φυσικό επακόλουθο της επιλογής των “180”. Κι αυτό γιατί θεωρείται περίπου σίγουρο ότι σε καμία περίπτωση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έδινε “ψήφο εμπιστοσύνης” στην κυβέρνηση, όπως εμμέσως θα του ζητούνταν. Έστω κι αν στη Συγγρού δεν επιθυμούν, σε καμία περίπτωση και για πολλούς λόγους, την προκήρυξη εκλογών, τώρα. Θα πήγαιναν όμως σε αυτές, έκοντες – άκοντες.
Φαίνεται όμως ότι ο πρωθυπουργός βγάζει όλο το σύστημα από τη δύσκολη θέση, με την απόφάση του, εκτός κι αν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, περισσότεροι των 3-4 βουλευτών του κόμματος του καταψηφίσουν το Πρόγραμμα. Τότε, τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην και το στήσιμο της κάλπης θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο…