Κατάργηση νόμου Παππά και αποκατάσταση ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης υπόσχεται η νέα Δημοκρατία
Ως κωμικοτραγική χαρακτήρισε την όλη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με μία ρητορική να καλύψει τα κενά αυτής της διαδικασίας, αλλά είναι σαν να προσπαθεί να κρύψει έναν ελέφαντα σε ένα ντουλάπι… Υπάρχουν νομικά θέματα, τα οποία εκ των πραγμάτων γεννούν ερωτηματικά για την εγκυρότητα της διαδικασίας, Εδώ θα είμαστε. Θα δείτε ότι τα ζητήματα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μας απασχολήσουν, διότι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι ερασιτεχνική», σχολίασε.
«Μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό. Ένα τέτοιο γκρίζο καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο στρατηγικός του στόχος είναι διπλός: Ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται μόνο για ένα. Για την προστασία της Δημοκρατίας και την αχειραγώγητη ενημέρωση των Ελλήνων. Τίποτε άλλο».
Αυτή ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κουμουτσάκου, κατά τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη του διαγωνισμού.
Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις:
– Η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη. Είναι στον αέρα. Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν.
– Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το νόμο Παππά, αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει τη αδειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις: Την απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων. Τα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και το ενιαίο τίμημα άδειας.