Ρεαλιστική χαρακτηρίζει την αισιοδοξία που εκφράζεται από κυβερνητικά στελέχη, ότι “περάσαμε τα δύσκολα”, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, εξηγώντας πως “είναι μία αισιοδοξία που δεν βασίζεται σε προθέσεις, αλλά σε συγκεκριμένα γεγονότα πλέον”.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο κ. Αμανατίδης, αφού αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που, όπως είπε, “έτρεξε η κυβέρνηση με βάση και τη δέσμευση του παράλληλου προγράμματος”, επισήμανε πως στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα υπάρξει ένας απολογισμός των όσων έχουν γίνει από πέρυσι “που δεν είναι μικρός, με αφορμή και τα 246 εκατ. που θα εισρεύσουν στα ταμεία από τις τηλεοπτικές άδειες”.
Υπογράμμισε δε πως εκεί που θα πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι η ανάπτυξη και “πώς μπορούμε να δούμε τη στήριξη των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων”.
Αναφορικά με την πορεία της υλοποίησης των συμφωνηθέντων με την ΕΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε: “το αναπτυξιακό μπαίνει από τον Μάιο στην εφαρμογή του. Χρειάζεται τον χρόνο του, αλλά υπάρχει η συμφωνία και από τον ESM και από τον Μοσκοβισί, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και από το ΔΝΤ έτσι ώστε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος και το χαμήλωμα των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά που είναι μία σημαντική μάχη που δίνει η κυβέρνηση και που νομίζω πως οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα συμφωνήσουν στην κατεύθυνση αυτή”.
Για την παρουσία του υπουργείου Εξωτερικών στην 81η ΔΕΘ, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως το ΥΠΕΞ θα είναι με δύο περίπτερα στη ΔΕΘ: το ένα θα είναι οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις και το άλλο η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ).
Μεταξύ άλλων, θα διοργανωθεί συζήτηση, όπου θα τεθεί το ζήτημα με τους ανασφάλιστους υπερήλικες παλιννοστούντες, ενώ ο κ. Αμανατίδης, από κοινού με τον αρμόδιο υφυπουργό της Κύπρου θα κάνουν τα εγκαίνια της ΓΓΑΕ, προκειμένου να καταδειχθεί η σημασία που αποδίδεται στη συνεργασία των Διασπορών. “Έχουμε ήδη ξεκινήσει μία πολύ καλή συνεργασία με την Κύπρο και ευελπιστούμε να μπορούμε να έχουμε συνεργασία των διασπορών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και σε δεύτερη φάση Ελλάδας-Κύπρου και Αρμενίας. Είναι μία πολιτική συνεργασίας σε επίπεδο Διασποράς στο εξωτερικό που πιστεύω ότι θα προωθήσει τόσο τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου όσο και της Ελλάδας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.